Fotograf: Simon Eliasson / Bildbyrån

Så ska BC Luleå skrälla mot europeiskt toppmotstånd

Första matchen mot Istanbul BBSK slutade med storförlust. Därför kan BC Luleå spela helt utan press i kväll – och bjuda fansen på en bättre show.
– Vi har inte nått vår ‘peak’ ännu, säger Tavarius Shine.

EDIT: BC Luleå vann onsdagskvällens returmöte med 78-73, vilket betyder att Istanbul tar sig vidare till gruppspelet i Fiba Europe Cup med totalt 160-128.
– Även om Istanbul hade ett resultat att spela på så finns det ingen som tycker att det är roligt att förlora basketmatcher. Vi väljer att räkna det här som en riktigt, riktigt bra vinst för oss, säger Luleås tränare Peter Öqvist till Norrbottens Media.

***

Den första av två kvalmatcher till Fiba Europe Cup mot Istanbul BBSK slutade inte alls som BC Luleå hade tänkt sig. Luleå-laget hängde med i drygt en period. Sedan tog Istanbul över och kunde slutligen vinna med 87-50.

I kväll, onsdag, är det dags för returmöte och BC Luleå behöver alltså vinna med 38 poäng för att sportsligt ta sig vidare i Fiba Europe Cup.
– Vi måste hålla det enkelt, genomföra vår gameplan och försöka göra det vi har tränat på så bra som möjligt”, säger amerikanen Tavarius Shine.

Vad gick fel i den första matchen?
– Mycket gick fel. Vi förlorade matchen både i försvar och anfall. Vi kom ifrån våra ‘sets’ och det vi gör bäst vilket är att spela snabbt. De gjorde så att vi inte kunde spela vårt spel, säger Shine.

Seger med 38 poäng skulle alltså göra att BC Luleå blir direktkvalificerat. Men ett antal ”lucky losers” kommer också att avancera till gruppspelet i Fiba Europe Cup. För att ha så bra chans som möjligt till det gäller det att Peter Öqvists mannar minskar gapet till Istanbul i kväll. Och BC Luleå kommer att kunna spela i princip helt utan press inför hemmapubliken.
– Vi är hemma framför vår egen publik och förhoppningsvis kan vi komma ut och göra vad vi ska göra. Men också att vi har kul där ute på planen, säger han.

Under inledningen av SBL har BC Luleå vunnit två och förlorat två matcher. Hittills i Fiba Europe Cup har det alltså blivit en förlust.

Tavarius Shine tycker att resultatet är lite missvisande med tanke på vad hans lag kommer att kunna prestera i framtiden.
– Tabellen är lite missvisande eftersom vi fortfarande lär känna varandra. Det finns fortfarande mycket som vi kan förbättra vilket är den roliga delen. Vi har inte nått vår ‘peak’ ännu. Vi har mycket talang, många bra ledare i gruppen och ett gäng bra unga killar. När vi lever uppfyller vår potential och får snurr på allt så kommer vi att vara väldigt bra, säger han.

Vad förväntar du dig av dig själv i kväll?
– Jag kan börja med att inte foula ut mig (skratt). Jag ska bara komma ut, spela aggressivt och göra vad jag gör. Jag ska ha roligt där ute.

BC Luleå har samtliga spelare tillgängliga i matchen ikväll.

Text: Max Wiik (BC Luleå)

Dela inlägget