Fotograf: Championsleague.basketball

Estudiantes starkast till slut

En vecka före Norrköping Dolphins premiär i SBL var det så dags för stormatch i Champions League mot spanska Movistar Estudiantes. Ett lag som slutade elva i spanska ligan föregående säsong.

Vi visste att Estudiantes är ett riktigt bra lag men var stod Dolphins som ändå gjort en bra försäsong mot internationellt motstånd?

Bra första anfall av Dolphins där ett inövat system sitter och man skaffar sig snabbt 5-0. Dolphins spelar ett hårt försvar och får snart lagfoul men man behåller ledningen efter riktigt bra och underhållande spel. Det är ren och skär basketpropaganda därute och när Ty Flack flygande dunkar till 17-8 kallar gästernas tränare Josep Maria Berrocal timeout. Dolphins är som mest 13 upp och man kan efter övertygande spel vinna den första perioden med klara 22-11.

Inledningen av period två blir jämnare, men Dolphins behåller intensiteten och ledningen. Efter halva perioden tycker hemmalagets tränare Adnan Chuk att man måste se över vissa detaljer och kallar timeout. Estudiantes börjar komma igång på allvar och vid 33-32 tar Dolphins ny timeout efter att Estudiantes gjort en run på 13-0. Med minuten kvar av första halvlek går gästerna upp i ledning, 34-33, för första gången i matchen, men Dolphins har mera att ge och kan återta ledningen till 39-36 i halvtid efter att Estudiantes vunnit den andra perioden med klara 25-17.

Dolphins fortsätter att kriga och behåller, en knapp, men dock ledning. Det hettar till lite i mitten av perioden då en spelare i Estudiantes foulas men ilsknar till och drar på sig en teknisk foul för protest. Det är ställningskrig under, i stort sett, hela den tredje perioden och det är ingen som viker ner sig men med två minuter kvar sänker Estudiantes en trea till 52-49 och Dolphins tar timeout. Perioden vinns av Estudiantes med 20-12 och man har fem upp, 56-51, inför en tuff sista period.

Estudiantes bjuds på lite enkla poäng i början av den fjärde perioden medan Dolphins har det svårt på offensiv planhalva. Efter en timeout från Adnan Chuk vaknar Dolphins till liv igen men för många misstag gör att gästerna kan hålla en behaglig ledning. Ny timeout från Dolphins med 1,38 kvar och Estudiantes i ledning med 68-61. Dolphins gör en bra match och ska ha all heder av sin insats mot ett tungt Estudiantes som vinner sista perioden med 18-11 och matchen med 74-62.

Adnan Chuk:
– Vi gratulerar Estudiantes till den här segern. Det är ett mycket bra basketlag med stor kompetens och kapacitet vilket de visade idag. Vi ska videoanalysera den här matchen och göra det ännu bättre och komma ut starkare i deras hemmaarena på lördag.

Estudiantes tränare Josep Maria Berrocal:
– Vi mötte ett bra lag och vi förstod att vi var tvungna att ge 100%. Vi är glada över vinsten men nu måste vi försöka ladda om och fokusera på lördagsmatchen. Vi ska komma ihåg det vi gjorde bra och försöka rätta till det som var mindre bra och därmed vinna matchen hemma också.

Returen spelas som sagt på lördag. Uppkast i Madrid klockan 19.00. Matchen kan du följa poäng för poäng här.

MATCHFAKTA / Champions League-kval:
Norrköping – Estudiantes 62-74

(22–11, 17–25, 12–20, 11–18)
Poäng, Norrköping: Mikael Lindquist 20, Shakir Smith 15, Anes Zekovic 13, Tyler Flack 5, Jonathan Dubas 4, Tim Schüberg 3, Anton Saks 2.
Estudiantes: Victor Arteaga 12, Nic Caner-Medley 11, Zoltan Perl 10, Ludde Håkanson 10, Edgar Vicedo 9, Nikola Jankovic 9, Gian Clavell 7, Dario Brizuela 3, Goran Suton 3.

Text: Benny Lindblom (Norrköping Dolphins)

Dela inlägget