Fotograf: Simon Hastegård / Bildbyrån

Sagt på upptaktsträffen inför SBL 2018/2019

På fredag startar äntligen SBL. Under måndagen samlades hela Basketsverige i Stockholm då det var dags för upptaktsträff. Här kan du läsa vad tränarna tyckte och tänkte inför säsongen.

Här kan du se upptaktsträffen live:

Peter Öqvist, tränare BC Luleå:
– Det sved mycket att förlora en sjunde match mot Norrköping i fjol. Tog med oss i bagaget ett vi torskade match sex, en match vi skulle vunnit.
– Ganska naturligt att spelare som gör bra ifrån sig hos oss går vidare i sin karriär. Jag hade velat behålla våra importer, så klart. Vi tror på kontinuitet. Fick ett scenario där vi också bytte ett par svenska spelare. Ska du konkurrera med de löneerbjudande de får från andra håll, är jättesvårt och var aldrig aktuellt.
– En stor värvning för oss. Känns jättebra för oss och Luleå som basketstad att få landslagskaptenen (Thomas Massamba). Han kommer betyda mycket för oss under året.
– Jag har inte sett de andra lagen lira än. Vår målsättning är så klart att sikta mot guldet. Att gå ut här och säga att vi är favoriter vore respektlöst. En rimlig målsättning. I Luleå siktar man alltid på guld.

Henrik Svensson, tränare i Borås:
– Vi hoppas vi kan utmana alla lag det är målet. Vi ska absolut vara med och slåss om en topp 4 plats. Ganska normalt att det är lite spelare in och ut. Fått behålla ett par spelare vi ville, sedan valde vi att göra någta ändringar, ville få in mer offensiva spelare.
– Jag har sett flera andra lag. Norrköping ser bra ut, Jämtland satar hårt och se bra ut. Luleå är alltid Luleå och Södertälje. Hoppas vi kan vara med och slåss om i alla fall en semifinalplats. För att ta oss längre än i fjol måste vi hitta en bättre offensiv standard.

Torbjörn Gehrke, tränare i Jämtland:
– Kvartsfinal i fjol. Slutspelet blev en besvikelse, inget illa sagt om Borås. Vi vill inte fortsätta att säga att semifinal är en målsättning. Nu känns det som att vi måste flytta fram positionerna och säga att semifinal är ett krav! Jämtland Basket har en helt annan stab nu än tidigare. Hänt mycket runt omkring som jag inte har att göra med. Det är en “happening” på riktigt.
– Vi hade en intressant sommar, många spelare som skulle bytas ut. 7/8 första i roteringen.
– Vill nästan fega ur då jag inte sett alla lag. Men jag får en känsla av att det är fem lag på pappret som är lite starkare än de andra, Luleå och Norrköping förstås. Sedan Borås, Södertälje och vi. Vi ska konkurrera om topp fem.

Panagiotis Nikolaidis, tränare i Köping Stars:
– Ska bli kul att spela i ligan. De var ett tag sedan Köping hade ett lag i högsta serien. Vi har tagit ett kliv varje säsong, vilket också är en del av vår målsättning.
– Målsättningen är att etablera sporten och klubben i regionen. Sedan hålla sig kvar i SBL. Kan vi nå en slutspelsplats är det bra. Vi har spelare som har erfarenhet av basketligan och har en kontinuitet. Fullt möjligt att nå. På pappret finns det fem lag. Jag har inte sett alla lag, vi har mött Norrköping och Södertälje under försäsongen och dom såg starka ut.

Adnan Chuk, tränare i Norrköping Dolphins:
– Många saker som ska spela roll om man ska vinna guld, ha lite tur, vara skadefri med mera. Vi är otroligt stolta över insatsen förra säsongen.
– Jag tycker det är kul att kunna mäta oss mot så här tufft motstånd (Champions League-kval mot spanska Estudiantes). Vi har förberett oss så gott det går, och som man säger bollen är rund.
– Målsättningen är självklart att försvara vår position från i fjol.

Jordi Juste, tränare i Nässjö Basket:
– Bytt nästan hela laget från förra säsongen. Jag är nöjd med det lag vi fått ihop. Vi har lärt oss från våra misstag. Fjolåret var en stor besvikelse.
– Vi har ett klart bättre lag den här säsongen. Jag tror Norrköping blir farliga i år igen.

Ludvig Degernäs, tränare i Södertälje Kings:
– Vi står inför en intressant utmaning (om Europaspel). Vi möter ett lag från Israel som spelar i en lite högre liga än den svenska, men vi har haft en bra försäsong och fått behålla en hel del spelare. Det känns riktigt bra.
– Jag är stolt över att få vara coach för Södertälje, speciellt i år nu när vi fyller 50 år. Vårt mål är så klart att vara med och fajtas med alla lag. Vi kommer alltid gå för att vara topp fyra. Vi vet vad Luleå och Norrköping kan, sedan ser Borås och Jämtland bra ut. Umeå är tuffa att möta, speciellt där uppe. Ligan ser stark ut i år.

Jesper Gustavsson, tränare i Umeå BSKT:
– Jag tyckte vi presterade bra efter de förutsättningar vi har. Haft det tufft ekonomiskt de två senare åren, men vi gnuggar på. Jag är så klart insatt i allting, vi är en liten klubb men det går framåt. Det fungerar bra för mig och föreningen. Vi skyndar långsamt och är på rätt väg.
– Har in tre nya importer. Det återstår att se om de är bättre än de vi hade i fjol. Målsättningen är att fortsätta etablera oss. Vi ska se till att Umeå växer. Jag tycker ligan är bra i år. Två nya lag som vi inte vet så mycket om, Nässjö gör en ny satsning, man kan åka ur, kval med mera. Det händer mycket.

Jens Tillman, tränare i Uppsala:
Sjuk.

Boris Balibrea, tränare Wetterbygden Stars:
– Vi vet att det blir tufft för oss. Men vi ska försöka vara med och tävla. Vi respekterar ligan och att det är stor skillnad på Superettan och SBL. Vårt mål är att hålla oss kvar. Vi måste vara realistiska och ärliga mot oss själva. Det är vårt stora mål för den här säsongen.

Dela inlägget