Fotograf: Montage

Så gick det i helgens träningsmatcher

Flera av SBL-klubbarna var i helgen igång och träningsspelade inför ligastarten senare i september. Så här gick det!

LÄS MER: Här kan du se resultat från samtliga träningsmatcher!

ANWIL WLOCLAWEK, POLEN – NORRKÖPING DOLPHINS 87–85
Första matchen i Polen spelades mot starka Anwil Wloclawek som ett led i förberedelserna till mötena mot spanska Estudiantes i Champions League. Efter två matcher hemma mot svenskt motstånd var det upp till bevis mot ett mycket stort och fysiskt starkt Anwil.

Matchen började lite olyckligt för Norrköping Dolphins då man snabbt tilldelades tre fouls på Jonathan Dubas vilket då innebar att coach Adnan Chuk var tvungen att sätta honom på bänken. Polackerna vann första quartern med klara 26-17 och var elva upp i paus efter 20-18 i den andra.

Dolphins stod upp bra i returtagningen där man tog hela 16 offensiva av sina 36 under matchen och problemen med turnovers från de tidigare matcherna var som bortblåsta då man endast hade tio på hela matchen varav tre under andra halvlek. Man kommer tillbaka starkt i den fjärde quartern som vinns med klara 30-20. Även om det aldrig är roligt att förlora så gjordes rejäla framsteg i den här matchen där nestorn Jocke ”Boom” Kjellbom visade vad han är gjord av då han satte 29 poäng och plockade ner 16 ”ribbor” varav 10 offensiva. Som lag betraktat var det en bra ”pre-seasonmatch” där det dock finns en del att hämta från, bland annat, trepoängslinjen.

MATCHFAKTA:
Anwil Wloclawek – Norrköping 87–85

(26–17, 20–18, 21–20, 20–30)
Poäng, Norrköping: Joakim Kjellbom 29, Tim Schüberg 16, Mikael Lindquist 11, Tyler Flack 10, Johnell Smith 7, Shakir Smith 7, Anes Zekovic 3, Anton Saks 2.

Text: Benny Lindblom (Norrköping Dolphins)

 

ROSA RADOM, POLEN – NORRKÖPING DOLPHINS 64–77
Nästa match i förberedelserna inför Champions League spelades mot polska Rosa Radom där deras tränare Robert Witka såg fram emot att matcha Dolphins som kulmen på tre veckors tuff träning. Man har spelat en träningsmatch redan där man körde över motståndet men i mötet med Dolphins handlade det om en helt annan dimension och även om det var en träningsmatch i ett tidigt skede så tyckte han de var väl förberedda för att möta ett så kvalificerat motstånd. ROSA Radom spelar i FIBA Europe Cup och möter i sin första match finska Kataja den 20 september.

Dolphins inleder starkt och vinner den första perioden klart med 21-11 men Rosa Radom kommer tillbaka och gör period två hyfsat jämn som dock Dolphins vinner med 28-25 som då ger 13 upp, 49-36, i halvtid.

Efter pausen fortsätter Dolphins på den inslagna linjen och man kan utöka sin ledning efter 19-13 i quartern och man är 19 upp, 68-49, inför sista tio. ROSA Radom gör en stark sista quarter som man vinner med 15-9. Slutresultatet skrivs därmed till 77-64 och Dolphins avslutar matchandet i Polen med en seger.
– Sådana här matcher mot stort, starkt fysiskt motstånd är perfekt för oss och jag tycker vi svarar upp på ett riktigt bra sätt. Vi var lite slarviga stundtals idag med lite för många ”turns” men vi går sakta men säkert framåt och gör framsteg hela tiden. Vi har ju en lite annorlunda uppställning än förra året då vi nu har större spelare i form av Jonte Dubas, Anton Saks och Ty Flack. Nu åker vi hem med gott självförtroende och ser fram mot en vecka med tuff träning för att sedan nästa helg ta oss till Bosnien för nya tuffa matcher, säger Norrköpings assisterande tränare Jocce Källman.

MATCHFAKTA:
Rosa Radom – Norrköping 64–77

(11–21, 25–28, 13–19, 15–9)
Poäng, Norrköping: Shakir Smith 15, Mikael Lindquist 15, Joakim Kjellbom 12, Anes Zekovic 8, Tyler Flack 7, Jonathan Dubas 6, Tim Schüberg 6, Anton Saks 5, Edvin Stark 3.

Text: Benny Lindblom (Norrköping Dolphins)

 

BORÅS BASKET – NÄSSJÖ BASKET 81–75
Efter en dryg veckas träning med fulltalig trupp ställdes Borås Basket på söndagskvällen mot lokalrivalen Nässjö Basket i säsongens första träningsmatch för hemmalaget. Efter stundtals bra prestationer, men en tredje period med mer att önska, segrade Borås Basket med 81-75.

Matchen fick en flygande start när hemmalaget drev upp tempot. Säsongens första startfemma bestod av Hilliard IV, Tyus, Andersson, Moore och Fitzpatrick och inom loppet av bara några minuter bjöd de nya adepterna publiken på allt från blockade skott till publikfriande anfallsspel. Borås ledde som mest med 20-7 innan Nässjö långsamt men bestämt började jobba sig tillbaka in i matchen.

När andra perioden drog igång stod resultattavlan på 28-14, och det är tydligt att Henrik Svensson inte vill att hans mannar drar ner på tempot. Amerikanen Dartaye Ruffin är tillbaka i Nässjö, och spelar tufft under korgarna vilket tillsammans med en mängd poäng för Nässjö även resulterade i tidiga foulproblem för Brian Fitzpatrick. Första halvleks största behållning, den atletiske Mike Moore, avslutade perioden med en fin putback-dunk som tyvärr blev bortdömd men hemmalaget hade ändå ledning i halvtid med 47-39.

För Borås Baskets räkning hade tredje perioden mycket mer att önska. Slarvigt spel i både anfall och försvar och en mängd bortkastade bollar. Nässjö tog chansen och gick både ikapp och förbi och ledde som mest med 13 poäng, 54-67, vid periodens slut.

I fjärde och sista perioden klev lagkaptenen Fredrik ”The Fredder” Andersson fram med en stark dunk och början på upphämtningen var ett faktum. Snabba anfall med trepoängare av Jakob ”Iceman” Sigurdarson, Brian Fitzpatrick och Marcus Tyus gav Borås Basket segern i säsongens allra första träningsmatch.
– Det var som väntat i en första träningsmatch. Väldigt mycket misstag och bortkastade bollar men någonstans visar vi de kvaliteter vi har offensivt. Tredje perioden var dålig. Vi fick det inte att funka på någon planhalva vilket gav Nässjö massa energi. Men bortsett från den spelade vi stundtals riktigt bra basket och skjuter mycket treor som vi vill göra i år. Vi springer och försöker spela med högt tempo, men idag var vår prestation väldigt upp och ner, kommenterar Borås assisterande tränare Henrik Carlsson som även var nöjd med vad de nya spelarna visade.
– Vi har haft alla på träning i en veckas tid och jag tycker att de gjorde det bra med tanke på förutsättningarna. Mike Moore var pigg i första halvlek men kom bort lite i andra. Istället var det Marcus Tyus som klev fram i slutet av matchen med flera viktiga skott. Brian Fitzpatrick fick foulproblem tidigt och kom inte riktigt in i matchen, men fick visa lite av sina kvaliteter på slutet. Även William Gutenius fick visa vad han kan tillföra vårt anfallsspel.

MATCHFAKTA:
Borås – Nässjö 81–75

(28–14, 19–25, 7–28, 27–8)
Poäng, Borås: Nimrod Hilliard 17, Mike Moore 17, Marcus Tyus 13, William Gutenius 10, Jakob Sigurdarson 9, Fredrik Andersson 5, Brian Fitzpatrick 5, Simon Gunnarsson 3, Ludvig Johansson 2, Filip Hellgren.
Nässjö: Dartaye Ruffin 19, Robin Alm 11, Marquis Jackson 10, Tomas Fernandez 10, Felix Terins 9, Franklin Williams 7, Kristian Heder-Ternell 5, Joel Ekenstierna 3, Filip Cantby.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

 

RANDERS, DANMARK – WETTERBYGDEN STARS 67–65
SVENDBORG, DANMARK – WETTERBYGDEN STARS 78–58
BMS/WOLFPACK, DANMARK – WETTERBYGDEN STARS 83–84

Liganykomlingen Wetterbygden har i helgen varit i Danmark och spelat sina första träningsmatcher för säsongen. Efter en inledande vinst i fredags mot BMS/Wolfpack blev det sedan två förluster under lördagen och söndagen.

Dela inlägget