Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Jonte K: En het sommar – men inte för alla

Sverige har haft en av sina varmaste somrar någonsin, om inte den hetaste, och värmerekorden har slagits på löpande band. I fotspåren av värmeböljan har hettan ökat ytterligare genom de tragiska bränder som härjat i princip hela landet. Problemen har varit stora för brandbekämpare, bönder och många andra kategorier av människor men för många har sommaren varit underbar just för att det varit varmt (eller hett!) och skönt.

I vår lilla basketvärld har dock sommaren varit tämligen ljummen, om inte till och med iskall på vissa fronter. Våra landslag, ni vet de där som förbundsstyrelse och årsmöten alltid skall prioritera, har gjort en tämligen usel prestation resultatmässigt och det finns inte mycket att glädjas åt även om vi har U16-landslagen kvar i leken. De skall ju upp i sina tävlingar nu i augusti. I den här månaden är även damer U18 i fullt spel med sedvanliga svenska resultatrader. Det innebär förluster då de är 0–3 i matcher så här långt. Vi hoppas dock på bättring när de går in i sitt kvalificeringsspel.

På U20-nivån, herrar och damer, var Sverige representerade i A-grupperna. Lagen vann varsin match. Och förlusterna stod som spön i backen även om damerna med sin enda vinst, mot Ryssland, lyckades hänga kvar i den översta eliten. Herrarna åkte ut med dunder och brak och huserar nu i B-gruppen nästa år. De orkade jag inte ens titta på med en spelstil som kan ha varit den mest egoistiska jag sett i svensk basket ur individsynpunkt.

Ett lag i A-gruppen
Det innebär nu att av våra ungdomslandslag så har vi nästa år bara ett enda lag kvar i A-grupperna. Det är damer U20 som alltså vann en enda match i sitt EM! (får man kanske påpeka att det var lite tursamt?) Jag tror nämligen också att våra U16-landslag som har sina matcher kvar i B-gruppen kommer få det svårt att gå upp i systemet.
När samtidigt vårt herrlandslag, som väntat, var chanslösa i sitt VM-kval och fick ordentligt med stryk mot både Lettland och Turkiet så kan ju ingen vettig människa påstå att utvecklingen går åt rätt håll. Vi är nu på seniorsidan rankade som land 29 bland herrarna och det skall jämföras med den 13:e plats vi hade 2013.

Ursäkterna är dock, som vanligt, väldigt många vilket är brukligt att ta till varje gång saker inte går vår väg. I den klassen kan vi vara mästare men jag skulle väldigt mycket mer uppskatta om någon istället kunde säga vad vi skall göra åt problemen. Var finns åtgärdspaketen samt prioriteringarna? Är det rimligt med de små medel vi har att dessutom börja satsa på 3×3-landslag när våra ”klassiska” lag knappt har resurser för att få ihop sina program? Landslagen i 3×3 var även de totalt chanslösa i sina tävlingsmatcher och i mina ögon kan det bli lätt patetiskt med den här tävlingsformen. Speciellt eftersom vi inte här har kvalité som signum när det gäller våra spelare.

Oavsett all min negativism här ovan så finns det representanter för förbundsstyrelsen som glatt påstår att vi skall vara med i EM på alla nivåer. Som ett mantra tjatar man om att vi skall dit men ingen kan tala om hur det skall gå till och framförallt vad vi skall göra. Och under tiden går det sämre och sämre. 
Jag avundas inte Fredrik Joulamo som landslagsansvarig. Han kan inte ha det lätt i den arbetsuppgift han fått sig tilldelad. För att skylla på honom är att göra det enkelt för sig. Då finns det många andra i bestämmande positioner som bör ha mer kritik.

Om landslagen varit iskalla så är SBBF:s informationsavdelning helt nedfrusen. Att försöka hänga med i vad som händer med våra landslag är i princip omöjligt. Den enda gången vi får veta något om lagen är när de vinner. Och det är ju inte ofta. Annars är det helt tyst. 
Däremot presenteras andra nyheter som om de vore monumentala. Men då handlar det om annat än basketboll och hur vi spelar.

De ”nyheterna” består ofta av sociala projekt, vackra basketplaner i Västerås eller om hur enorma talanger våra spelare är. Snudd på världsstjärnor hela bunten och med tanke på hur lovande alla är så begriper inte jag att vi inte vinner mer matcher. Nej, någon bör rensa upp i propagandamaskineriet och servera fakta om det vi håller på med. Vi som gillar basket får vara glada att det finns personer som Peter Hegethorn som bloggar om basket för Västerbotten Kurirens räkning. Där får vi alltid veta, sakligt och nyanserat, vad som händer i svensk basket när det gäller sporten.

Heta värvningar
När det gäller SBL och kommande säsong så är det inte iskallt. Några saker har till och med varit som sommaren, heta. Värvningen av Adam Rönnqvist till Jämtland är ett trendbrott då det sällan varit meriterade spelare som lämnar Luleå. Att jämföra hans blivande roll i Jämtland med Neil Armstrongs månpromenad är kanske att ta i men det skall bli intressant att se hur det här går. Att Jämtland Basket, med all rätt, var oerhört stolta gick ju ingen förbi nu när de fick knäppa ”storebror” Luleå på näsan.

Det hela blev dock ännu hetare när norrbottningarna kontrakterade Thomas Massamba. Det tillhör ju inte vanligheterna att landslagsspelare med över 100 seniorkamper skriver på för lag i Sverige. Och just den matchupen mellan Adam och Thomas när de här två lagen möts kommer bli en av de hetare ingredienserna i SBL. För känner jag Thomas rätt så kommer han göra allt för att stänga ned Adam. Och är det någon som kan stänga folk så är det lillebror Massamba!

Jag tycker även att det är kul att de båda nykomlingarna Köping och Wetterbygden bygger sina lag som de gör. Tror att det kan bli något nytt att se på och speciellt då det spanskinfluerade Wetterbygden. Hyllade coachen Boris Balibrea har ett intressant lag till sitt förfogande. Speciellt med tanke på hur importspelarna presenterats.
 Mest troligt är det dock att lagen Norrköping, Luleå och Södertälje tillhör favoriterna med Jämtland och Borås som uppstickare.

Tyvärr är jag dock orolig för att SBL kan bli tråkigt, rent spelmässigt. Risken för att matcherna slutar med väldigt låga siffror är ju uppenbar när vi läst om alla de nya spelarna som har en gemensam nämnare och kvalité. De kan spela försvar på flera positioner och byta mycket i försvar. Kan det bli så, med tanke på hur de här spelarna prisas och hyllas, att vi får vara med om vår första 0–0 match i SBL? Det kommer att bli en av de hetaste frågorna tillsammans med frågan om vem som kommer att genomföra den bästa gameplanen. Ni vet den där som ingen annan än de medverkande (och i många fall inte ens de) vet vad det är.

Det sista stycket var givetvis ett raljerande och är en förtäckt kritik mot alla presentationer av spelarna samt de förhandssnack som coacherna presterar. Det är ingen hejd på rappakaljan som vissa presterar stundtals. Det enda vi vet med säkerhet är att cirka 25% av de här fantastiska spelarna har fått sparken innan januari månads utgång. 
Oavsett ovanstående så tycker jag ändå att det skall bli kul när den nya säsongen sätter igång. Vi som älskar basket gillar det här ändå då det är det bästa vi har!

Min förhoppning är att även denna säsong skriva några alster då och då på denna sajt om både små och stora saker i basketens värld. Har du som läsare några önskemål eller frågeställningar så hör gärna av dig. Nästa ämne är dock redan bestämt. Då kommer jag berätta om en 50-åring som betytt oerhört mycket för svensk basket och har födelsedag detta år. Hoppas ni är med även då.

Här hittar du samtliga krönikor signerade Jonte Karlsson.

 

/ Jonte Karlsson

Dela inlägget