Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

EXTRA: Luleå värvar svensk landslagsstjärna

BC Luleå har gjort klart med en av sina största värvningar i modern tid. Nämligen den svenska landslagsstjärnan Thomas Massamba.
– Jag har alltid velat spela för Luleå sedan Plannja-tiden, säger Thomas Massamba.

Jonas Larsson och Torbjörn Gehrke. Det är två av BC Luleås största värvningar som gjorts genom åren. Nu har klubben gjort klart med en spelare som definitivt platsar in bland dem. Det svenska landslagets startande pointguard Thomas Massamba kommer att spela i BC Luleås färger under 2018/2019.
– Det känns skönt att ha skrivit på. Jag har alltid velat spela för Luleå sedan Plannja-tiden och nu får jag chansen att göra det. Jag har pratat med Mosesson och många lag utomlands och jag är glad att det blivit klart nu, säger Thomas Massamba.

Massamba spelade senast med schweziska Lions de Genève som förlorade ligafinalen i våras. Utöver det har han vunnit guld i nästan varenda land han spelat i – och den listan är lång. Bulgarien, Polen, Cypern, Kosovo och Tjeckien är ett axplock av länder som han spelat i. Men när det kommer till Sverige har Thomas Massamba länge velat representera BC Luleå.
– Luleå är kanske den mest professionella klubben i Sverige. När man spelar mot Luleå så vill man verkligen vinna. Under finalserien 2017 blev jag väldigt väl bemött av BC Luleå och sen har jag också en spion i min bror Brice som berättat hur professionell klubben varit mot honom, säger Massamba.

”Publiken är fantastisk”
Thomas Massamba har under en längre tid varit startande pointguard i det svenska landslaget. Han har gjort 115 A-landskamper för Sverige och spelat i 100-tals olika arenor. Och nu längtar han efter att få ha Luleåpubliken i ryggen under 2018/2019.
– Luleå är ett topplag i Sverige som alltid har målet att vinna SM-guld. De satsar hårt varje år, lägger ned pengar och publiken är helt annorlunda. Publiken brinner för basket på ett annat sätt än i övriga Sverige. De vill ha show, att deras lag ska vinna och försöker hjälpa till. Publiken är fantastisk och en sjätte spelare för laget, säger Massamba.

Thomas Massamba ser fram emot att komma till Luleå och sätta sig in i tränarparet Peter Öqvist och Håkan Larssons spelsystem direkt.
– Jag är intresserad av att se coachfilosofin mer och ’brainstorma’ med honom. Jag hade Peter Öqvist som tränare i ungdomslandslag men aldrig i seniorsammanhang. Jag kommer att vara hans högra hand och behöver komma in i hans sätt att vara, säger han.

Starter i landslaget
BC Luleås klubbdirektör Lars Mosesson är tydlig med att Thomas Massamba är en spelare som stått högst upp på klubbens önskelista den här sommaren.
– Det är den spelaren som varit högst upp på vår lista. Vi har haft en positiv dialog under en lång tid. Vi får in en starter från landslaget som har vinnarkultur i sig. Det här vet vi att Luleåpubliken kommer att älska, säger Lars Mosesson.

Tränaren Peter Öqvist tror att Massamba kommer att passa perfekt in i den trupp som han och klubbdirektör Lars Mosesson har satt ihop.
– Jättekul att få Thomas ombord och jobba med honom igen. Det var längesen och jag ser fram emot det. Jag tror att Luleåpubliken kommer att uppskatta Thomas jättemycket vad gäller hans försvar, ledarskap och anfallsspel. I en säsong där vi får ett spännande och roligt BC Luleå känns det jättebra att få in Thomas rutin och erfarenhet, säger Peter Öqvist.

Thomas Massamba är BC Luleås tionde spelare för säsongen 2018/2019. Han kommer även att spela med nummer 10 på ryggen.

Text: Max Wiik (BC Luleå)

Dela inlägget