Fotograf: Peter Skaugvold / Bildbyrån

Luleå värvar från NBA-organisation

BC Luleås tredje och sista amerikan är klar. Han heter Daniel Alexander, är 206 centimeter lång och blev mästare i NBA:s utvecklingsliga i våras.
– Det känns otroligt, säger Daniel Alexander.

Det går fort i basket. Och samma sak gäller ibland när det kommer till att rekrytera spelare. Under gårdagen kunde vi presentera den amerikanske guard/forwarden Tavarius Shine. I dag står det klart att BC Luleå gjort klart med sin tredje och sista amerikanska importspelare i form av den 206 centimeter långe forwarden Daniel Alexander.
– Det känns otroligt. Ett för att det är möjlighet att upptäcka en ny kultur. Det kommer definitivt att bli det kallaste stället jag varit på. Förutom basket ska det bli kul att se den geografiska omgivningen, säger Daniel Alexander.

Tillhört NBA-organisation
Alexander, 27, har spelat de senaste somrarna i Australiens andraliga där han varit en av seriens absolut främsta spelare. Under vinter, höst och vår-månaderna har han de två senaste åren även lirat i NBA:s utvecklingsliga (NBA G-League). För bara några månader sedan blev han G-League-mästare med Austin Spurs som tillhör NBA-organisationen San Antonio Spurs.
– Jag kommer själv från Austin, Texas. Så att få spela med laget från min stad för San Antonio Spurs organisation var fantastiskt. Det var en otrolig upplevelse att få vinna mästerskapet och spela med väldigt duktiga spelare, säger Alexander.

Daniel Alexander beskriver sig själv som en atletisk spelare som kan göra poäng på flera olika sätt. Men det han framför allt vill lyfta fram är skyttet.
– Fansen kan förvänta sig en längre människa som kan springa snabbt. Jag har alltid försökt vara på topp fysiskt genom hela min karriär. Jag är väldigt atletisk så de kan förvänta sig coola dunkar. Det jag är absolut bäst på är skjuta vilket jag kan göra lite överallt ifrån, säger han.

Goda vitsord
Daniel Alexander befinner sig just nu i Australien där han spelar med laget Lakeside Lightning sommaren ut. Där snittar han makalösa 27 poäng, åtta returer och fem assist per match.
– Daniel Alexander är en stor forward, atletisk, stark returtagare och duktig trepoängsskytt. Han kan göra mål på flera olika sätt och kommer passa in bra hos oss. Scoutingen har skett via G-League och coacher där men också via Sverigebekantingen Liam Rush (tidigare ligaspelare) som sett honom på nära håll i Australien, säger BC Luleås tränare Peter Öqvist.

Lars Mosesson, klubbdirektör:
– Det känns bra att vi har klart med vår tredje och sista amerikan. Nu börjar pusselbitarna att falla på plats och vi kommer med all säkerhet att ha ett starkt, slagkraftigt lag även den här säsongen.

SILLY SEASON 2018/19: Så är läget i ditt lag – just nu!

Text: Max Wiik (BC Luleå)

Dela inlägget