Fotograf: Simon Eliasson / Bildbyrån

Förutsättningarna inför Fiba Europe Cup

BC Luleå går direkt in i den andra kvalomgången av Fiba Europe Cup. Här är förutsättningarna inför Luleålagets Europa-äventyr.

Fiba Europe Cup inleds med två olika kvalrundor innan gruppspelet drar igång. Den första kvalrundan spelas i slutet av september och består av totalt tio lag. Men BC Luleå slipper spela den inledande omgången och går direkt in som seedat lag i den andra rundan av kvalet.
– Det är fortfarande lite osäkert vilka vi möter. Men när man ser de andra lagen så ser man att det är duktiga lag som är likvärdiga med oss själva. Om vi vinner våra matcher, hemma och borta, så tar vi oss in i gruppspelet, säger BC Luleås tränare Peter Öqvist.

Kvalomgång två spelas onsdagen 3 oktober och onsdagen 10 oktober. Motståndet för BC Luleå kommer antingen att bli ett lag som avancerat från första kvalrundan – eller ett av de tre oseedade lagen som redan är klara för andra rundan.
– Det är skönt att vi får gå in i andra kvalomgången direkt. Det är förmodligen ett resultat av vårt deltagande i Champions League i fjol kombinerat med övriga svenska klubbars deltagande. Det gör att vi kommer upp ett pinnhål och får en seedning, säger Öqvist.

Totalt 16 lag kommer att spela den andra kvalrundan av Fiba Europe Cup. Dessa lag gör upp om åtta platser i turneringens gruppspel. Väl i gruppspelet kommer dessa åtta att bilda grupper tillsammans med 18 lag som blivit utslagna ur Champion League-kvalet och ytterligare sex lag som blivit direktkvalificerad till gruppspelet.

Lottningen av vilka lag som möts kommer att ske i München tisdagen 31 juli.

Potentiella motståndare i kvalomgång två:

Från kvalomgång ett
Oseedade:

Kongsberg Miners (Norge)
Svitavy (Tjeckien)
Lavrio (Grekland)
Ironi Ness Zion (Israel)
Kataja Basket (Finland)

Seedade:
Rosa Radom (Polen)
DNIPRO (Ukraina)
Istanbul BBSK (Turkiet)
Södertälje Kings (Sverige)
Cherkasi Mavpi (Ukraina)

Från kvalomgång två:
Oseedade
Ece Bulls Kapfenberg (Österrike)
New Heroes Den Bosch (Nederländerna)
SL Benfica (Portugal)

Text: Max Wiik (BC Luleå)

Dela inlägget