Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Stjärnan “äntligen” klar för Södertälje

Södertälje Kings sökande efter sin nye härförare och pointguard har pågått i snart två månader, men nu har jakten avslutats och man har äntligen lyckats fånga pointguarden Eric Garcia.

Eric Garcia har varit en spelare på Södertäljes radar sedan hans tid på college där han spelade på Wofford och var en av de absolut bästa i hela USA i flera statistiska kategorier, bland annat de inte helt oviktiga för en pointguard – 227 assist (2:a i USA) och 6.8 assist i snitt (3:a i USA) 2016-17, 3.03 i assist/turnover-ratio i sin collegekarriär vilket är den 6:e bästa siffran i NCAA:s historia.
– Eric Garcia var högaktuell redan inför förra säsongen, men då föll hans val på Skopje i Makedonien och den starka adriatiska ligan. Det kanske var ett lite stort steg även om han hade bra siffror så kom han inte riktigt till sin rätt och hamnade i februari i finska topplaget Kataja som hade börjat säsongen slarvigt. Där lyckades han individuellt bra med 16 poäng, 6.5 assist och 3 returer i snitt, men framförallt gick 47,5% av trepoängarna i. Det anmärkningsvärda i den här resan är att Eric var klar för Kings när Tobias Borg åkte till Spanien, men där hann vi inte få pappren på Migrationsverket klara – kanske lite karma i det med tanke på Barnes och Migrationsverket senare den säsongen, säger Södertäljes klubbdirektör Robert Andersson.

Södertäljes tränare Ludwig Degernäs är den som haft Eric på radarn längst och följt honom genom college.
– Jag är glad att vi äntligen lyckats rekrytera Garcia. Med honom får vi en playmaker kommer leda laget med sina ledaregenskaper och sina offensiva kvalitéer. Kings framgångar 2013-2016 byggde mycket på just den spelartypen i John Roberson och Skyler Bowlin. Den viktigaste delen i rekryteringen är att Garcia är en hungrig karaktärsspelare och som kommer få laget att fightas mot topplagen i nästa säsongs SBL, säger Degernäs.

En viktig del i Erics beslut att komma till Södertälje är att klubben länge varit en mästarkandidat som fortsätter att kontinuerligt spela internationellt och i år deltar i FIBA Europé Cup för sjunde säsongen i rad.
– Jag är glad att äntligen vara ”ombord” med Södertälje Kings. Jag är väldigt sugen på att komma på plats och börja nästa säsong. Just nu kör jag stenhårt för att komma väl förberedd för utmaningen som väntar. Jag vill verkligen vinna ett mästerskap med Södertälje och göra avtryck internationellt, säger Kings nye stjärnguard Eric Garcia.

Garcia anländer till Södertälje i början på augusti.

SILLY SEASON 2018/19: Så är läget i ditt lag – just nu!

Dela inlägget