Fotograf: Montage

Kvick och kreativ skytt tar plats i Borås

Sportchefen och coacherna i Borås Basket har letat en kreatör – som samtidigt ska vara en bra trepoängsskytt – och dessutom snabb. Nu känner de sig säkra på att de funnit allt detta i den 24-åriga amerikanska guarden Marcus Tyus från S:t Paul i Minnesota.

Marcus Tyus första säsong i Europa ägde rum i Slovakien, något som ledningen hos Borås Basket värderar högt och som en stor fördel. Även Tyus själv ser enbart positivt på erfarenheten och på vad som komma skall.
– Jag njöt av min första säsong i Europa och jag är tacksam för allt jag har lärt mig och alla de vänner jag mött. Nu ser jag fram emot att spela för Borås, lära känna staden och laget. Jag hoppas kunna fortsätta utveckla mina färdigheter under säsongen, säger Marcus Tyus.

Marcus Tyus som spelare?
Poänggörare?
Ja.
Skytt?
Ja.
Snabb?
Ja.
Bra i defense?
Ja.

– Det som laget kommer att ha mest nytta av är mitt försvarsspel och min förmåga att stoppa bollen i korgen. Jag gör vad som helst för att hjälpa laget och hoppas att vi kommer tillhöra toppskiktet i Sverige, säger Tyus.

Borås Baskets sportchef Jonas Larsson hade en rätt tydlig kravprofil framför sig när silly season satte igång.
– Vi har letat en kvick spelare som kan vara skapande vid sidan om Nimrod Hilliard. I Marcus Tyus får vi detta, samtidigt som vi får en spelare som känt på och gjort bra ifrån sig med spel i Europa under en säsong, säger Jonas Larsson.

Borås Baskets assisterande coach Henrik Carlsson kompletterar omdömet av Tyus.
– Marcus Tyus är en atletisk och allsidig comboguard som vi tror mycket på. Han besitter en enorm kvickhet, är skicklig med bollen och har ett högprocentigt trepoängsskott. Att han kan spela på båda guardpositionerna och dessutom är en stabil försvarsspelare kommer förhoppningsvis hjälpa vårt lag mot nya höjder, säger Henrik Carlsson.

Marcus Tyus kommer att spela med klassiska nummer 23 på tröjan.
– Det finns ingen speciell story bakom valet. Jag vill ha nummer 23 om det inte är upptaget. Det är helt enkelt mitt favoritnummer, säger Tyus.

Marcus Tyus är en 185 centimeter lång guard från S:t Paul, Minnesota, USA. Han gick på University of Nebraska at Omaha och har hunnit göra en säsong som proffs i Slovakien. Tyus blev den sjunde spelaren som skrev kontrakt med Borås Basket över säsongen 2018/2019.

SILLY SEASON 2018/19: Så är läget i ditt lag – just nu!

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget