Fotograf: Andreas Sandström / Bildbyrån

Truppen till VM-kvalet uttagen

Kontinuitet och ett par nya ansikten inför de avgörande matcherna. I slutet av juni fortsätter herrlandslaget resan mot VM i Kina 2019. Förbundskapten Vedran Bosnic har tagit ut 19 spelare som samlas inför VM-kvalmatcherna mot Lettland 28 juni och Turkiet 1 juli.

Resan som inleddes för ett år sedan har nått ett nytt vägskäl. I augusti avancerade Sverige från förkvalet till en kvalgrupp med Turkiet, Lettland och Ukraina. Nu krävs det nya segrar för att ta sig vidare till andra rundan av VM-kvalet.
– Jag förväntar mig samma inställning och kämparinsatser som vi visade förra sommaren och under matcherna i november och februari. Tillsammans – alla spelare, coacher, organisation och våra fantastiska fans – fortsätter vi att bygga vad som kännetecknas som svensk basket, säger Vedran Bosnic.

Förbundskaptenen har valt ut en trupp på 17 spelare och två reserver, som kommer att samlas för träningsläger inför VM-kvalmatcherna. Av dessa kommer sedan 14 spelare att bilda den officiella truppen, och 12 av dem spelar respektive match.

Ny i seniorlandslagssammanhang är 18-årige Melwin Pantzar. Han har i år tagit klivet in i Real Madrids A-lagstrupp och gjort debut i ACB, den spanska högstaligan – sjunde svensken den här säsongen.
– Truppen är ungefär den samma som tagit oss dit vi är idag, och precis som i varje fönster så försöker vi ta in några nya ansikten. Den här gången är Melwin med, som utvecklats mycket under de senaste månaderna.

För den avgörande hemmamatchen mot Lettland återvänder vi till Hovet i Stockholm. I februari på Hovet blev det seger över Turkiet och ett nytt publikrekord för svensk landslagsbasket (8 045 personer). En repris på det skulle inte sitta fel.
– Båda lagen (Lettland och Turkiet) kommer att ha bättre trupper än tidigare möten med sina Euroleague-spelare tillbaka. Det borde motivera oss ännu mer, och med vår fantastiska publik i ryggen kan vi tävla med alla lag, det visade vi på Hovet senast.

Under VM-kvalfönstrena i november och februari fick landslaget endast några dagar tillsammans för förberedelser. När tävlingssäsongen nu är slut får Bosnic och ledarstaben några extra dagar inför de avgörande matcherna. Truppen samlas 18 juni i Södertälje där de har träningsläger fram till Lettlandsmatchen den 28 juni (med midsommarledigt).

Chris Czerapowicz, Sveriges bästa poänggörare hittills i VM-kvalet, ansluter till truppen 24 juni eftersom han blivit inbjuden till en NBA-camp i Dallas och har fått godkänt av förbundskaptenen att vara med där och ansluta till landslaget efter midsommar.
– Jag blev väldigt glad när Chris ringde och berättade om möjligheten att vara med på NBA-campen. Hårt arbete lönar sig alltid, och han är ett föredöme för alla ungdomar som spelar basket, säger Bosnic.

Text: Svenska Basketbollförbundet

Dela inlägget