Fotograf: Montage (Bildbyrån)

Jonte K: Guide till kvartsfinalen Södertälje-Umeå

En kvartsfinal mellan uppstickaren från Västerbotten i form av Umeå BSKT, bildat så sent som år 2014, och en av giganterna i svensk basket Södertälje BBK, även kallat Kings. Den senare föreningen fyller 50 år denna säsong och har meriter så det räcker och blir över på herrsidan.

På samma sätt som i den andra kvartsfinalen så har förväntningarna utfallit så att det ena laget Umeå skapat ett oväntat positivt resultat med sin femteplacering i SBL. Södertälje å sin sida hade större förhoppningar på sig och det var kanske ett lag som många tippade högre upp än den fjärdeplacering det till slut blev.

Formkurva
Södertälje – har blandat och gett hela säsongen. Några av resultaten har varit häpnadsväckande svaga men det verkar som om laget till slutspelet hittat något av den kapacitet de besitter. Är 5–5 de senaste tio matcherna men hela 4–1 om vi kikar på de senaste fem matcherna. Inte många lag som slår Kings laguppställning meritmässigt och här finns det möjligheter till något stort om de får ihop spelet.

Umeå – har gjort ett strålande jobb under hela säsongen. Ingen trodde att de skulle ligga så högt upp i tabellen samt ta de skalper de faktiskt gjort. Femteplaceringen är det bästa de gjort i sin SBL historia och de har anledning att vara stolta. Ett varannandagslag som statistiskt motsvarar den tanken. Är 5–5, som Kings, de senaste 10 matcherna samt 3–2 i de senaste fem. Stor högsta och låg lägstanivå. Ett lag jag aldrig vet var de står.

Skador
Södertälje – har som alla andra lag haft sin beskärda del under säsong. I den senaste matchen, just mot Umeå, så hade de för första gången denna säsong alla spelare tillgängliga. Rudy Memba måste fortsatt antagligen matchas försiktigt och det samma gäller nog för Toni Bizaca som blivit äldre och har haft det svårt att hålla ihop hela säsongen.

Umeå – Nathan Dawit är tyvärr borta från slutspelet med sin knäskada. Ett stort avbräck för västerbottningarna. Nicholas Schlitzer fick problem med sin rygg i den avgörande matchen om hemmaplansfördelen. Skall inte vara något allvarligt men är ändå oroande då Umeås laguppställning inte är i närheten av den bredd Kings har.

Första femmor samt rotation
Södertälje – har så mycket att välja mellan så det kan vara svårt att veta. Mest troligt är ändå att Valter Lindström, Martin Pahlmblad, Auston Barnes, Alexander Lindkvist och Aron Anderson startar matcherna. Rotationen är djup och coachen Ludde Degernäs är inte rädd för att använda tio eller fler spelare per match. På bänken finns ju sådana som Adam Ramstedt, Toni Bizaca, och Rudy Memba vilka skulle vara starters i de flesta lag. Dessutom finns ungdomarna Oskar Holm, Mario Blazevic och Henrik Sjölin som får rätt mycket tid. Inget lag är lika brett i SBL!

Umeå – startar nästan alltid på samma sätt vilket innebär Eric Gilchrese, Arik Smith, Nicholas Schlitzer, Egal Saleman samt André Nilsson kommer vara uppställda vid det första uppkastet. Laget har oftast gått på en åttamanna rotation men nu när Dawit är borta finns bara Chris Singhateh och Alexandros Varytimiadis att tillgå. Resten av truppen har bara varit utfyllnadsspelare. Tvingas nu använda John Legget Jr mer och han var ju faktiskt fystränare och inte spelare från början.

Nyckelspelare
Södertälje – behöver fortsatt fint spel av Martin Pahlmblad som varit lagets bäste spelare totalt sett under säsongen. Annars finns det så många att välja på så det handlar mer om laget Kings som måste jobba tillsammans. Rudy Mbemba är givetvis också en faktor. Ingen spelare i ligan har större individuell kapacitet. Kan han bli vältränad och behålla koncentrationen finns mycket att hämta.

Umeå – har dragits fram av importduon Eric Gilchrese och Arik Smith som måste fortsätta och helst vara lite bättre om det här skall räcka. Egal Saleman och André Nilsson har även de gjort det bra men måste upp framförallt defensivt för att Umeå skall vara ett riktigt hot.

Coacher
Södertälje – Ludwig Degernäs gör sin första säsong i SBL som headcoach. Givetvis stöpt i företrädarens sätt att spela och coacha och konstigt vore väl annars. Spelar ganska kontrollerat och har ett grundsystem anfallsmässigt som han håller sig slaviskt till. Oerhört positiv och försvarar alltid sina spelare. Får en ny prövning i slutspelet där det ibland kan krävas tuffare tag mot spelare som inte presterar. Personligen skulle jag även vilja se att han vågar släppa loss sina spelare i den offensiva transition där laget borde vara överlägset.

Umeå – Jesper Gustavsson är en kandidat till Årets coach med Jämtlands Torbjörn Gehrke. Ung kille som kämpat i många år med väldigt små medel och i år lyckats på ett helt annat sätt än tidigare med sitt lag. Spelar ett frejdigt och snabbt anfallsspel och Umeå, fastän de har några riktigt stora spelare, tillhör de lag som springer mest i SBL. Berömvärt i min bok! Som ung har han fortfarande lite problem med att ändra taktik som inte fungerar men lär sig för varje år. Här måste han hitta på något riktigt smart då kollegans lag har så många fler pjäser att tillgå.

Defensiv taktik
Södertälje – är väldigt förutsägbara defensivt och spelar i princip alltid man- man med mycket byten på screens. Både boll och person screener. Pressar inte helplan så ofta men det skulle kunna vara en melodi mot ett Umeå med få spelare. Vi kan förvänta oss att de kommer att vara aggressiva på både boll samt passningsbanor och tvinga Umeå till individuella prestationer. Vilket hände i grundseriens sista match. Kommer också se till att Umeå får svårt (de var bäst i SBL) att komma in på offensiva returer.

Umeå – kommer säkert att använda den zon som varit framgångsrik under serien. De kan inte heller vara tok aggressiva på Södertäljes guards som slår det mesta i en mot en situationer. Position och kontroll av defensiva returer blir viktigt. Den stora frågan är dock hur de tänker spela screenförsvar på boll? Laget har inte riktigt spelarna för att hitta på defensiva saker då Saleman och Nilsson inte riktigt håller den defensiva klass som behövs i ett slutspel. Allt handlar om att få Kings att tveka då de är ganska förutsägbara i anfall och sällan improviserar fram egna spelarlösningar.

Offensiv taktik
Södertälje – vill bestämma tempot och kontrollera när det skall springas. Oavsett om det är för egen del eller Umeås. Kommer antagligen i sitt motion anfall se till att Saleman och Nilsson hamnar i situationer där de dels måste kliva ut på golvet samt tvingas spela en mot en. De kommer knappast med nya anfallsvarianter mot ett långsamt Umeå.

Umeå – kommer vilja springa med allt och alla som de brukar i mitten. Har flera större spelare som inte tvekar att dribbla själv. Offensiv transition har gett Umeå många enkla poäng under säsongen, så varför inte fortsätta med det? Vill nog också använda sig av store André Nilsson. Speciellt i det så kallade high-low-spelet där han är bättre än när han själv måste backa sig till läge med dribbling. Måste också se till att Arik Smith och Eric Gilchrese har bollen så mycket som möjligt.

Vem vinner?
Även om Umeås sportchef Luca Romano blir sur så säger jag att Södertälje vinner med 2–0. De har ett mycket bredare material och är äntligen skadefria. Vinner på sitt mer aggressiva försvarsspel samtidigt som jag tror att Umeå inte kan överraska på samma sätt som i grundserien mer. Kings har respekt för dem och kommer vara mycket fokuserade. Det är väl bra nog för Umeå som klubb då de gjort sin bästa säsong någonsin i SBL?

 

/Jonte Karlsson

Dela inlägget