Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Jonte K: Funderingar kring ”Barnesgate” och att vara en idiot

Efter mycket lång väntan så kom beslutet i ärendet om Södertäljes missade arbetstillstånd för Auston Barnes. Vi var många som förvånat försökte följa med i turerna kring vad som hänt och framförallt skulle hända. Det var tydligen ett svårt beslut för den dömande instansen att ta med tanke på den tidsåtgång som användes för beslut. Det kan nog ändå varit bra med hänsyn till vad som kom fram under ärendets gång.

Bakgrunden var alltså att Södertälje Kings missat att förlänga arbetstillståndet för Auston Barnes som gick ut den 31 januari. I Barnes kontrakt fanns en tryout-period angiven till just den sista januari, men andemeningen var att arbetstillståndet gällde för hela säsongen. Migrationsverket höll sig till de datum som angavs när de tog beslutet och förstod inte att hela kontraktsperioden var den som ansågs med ansökan. Något som de genom sin retroaktiva förlängning för Barnes visat att även de har missuppfattat på något sätt. Södertälje ska ändå givetvis ha koll på sådana detaljer. De bör även som en av landets största föreningar ta ansvar för samt ha administrativa rutiner för viktiga frågor som detta. Något som de också erkänt att de saknat samt att de erkänt sitt misstag.

Än värre visade sig det dock vara då Svenska Basketbollförbundet (SBBF) själva missat att Barnes arbetstillstånd inte hade förlängts. Det kom någon på då hela sex omgångar var spelade efter utgången av tillståndet och då blev det ju lite ”körigt” med tanke på vad tävlingsreglerna säger. Än värre för alla inblandade var att licenslistan på spelare visade att Barnes hela tiden varit spelklar och godkänd. Något som även den nye generalsekreteraren för SBBF, Johan Stark, konstaterade i programmet “Courtside” som sändes i fredags. Johan insåg också att det finns ”buggar” i det administrativa systemet som måste åtgärdas.

Från min horisont så tycker jag det slutliga beslutet ändå blev bra då det nu inte, som diskuterades tidigare, drabbade någon som var tredje part. Domen förkunnar att det inte blir poängavdrag för Kings, men att föreningen skall betala 15 000 kr i administrativ straffavgift. Jag kan tycka att summan kunde varit en aning större samtidigt som pengarna kunde gått till de klubbar som känner sig förfördelade. Speciellt med tanke att SBBF har en del i den röra som uppstod.

Administrativa krafter
Personligen är jag sällan förtjust i att sporten bestraffas då det är administrativa krafter som gjort bort sig. Vare sig spelare, coacher, kommissarier, domare, publik, motståndare till Kings eller någon annan visste ju om att det här misstaget förelåg då licenslistan visade att allt var OK. De ansvariga för den här soppan var/är ju Södertälje och förbundet och kanske faktiskt även Migrationsverket? Nu vet vi vad som gäller tabellmässigt inför den sista omgången och det enda krav jag har framöver är att Södertälje samt förbundet ser över sina rutiner så att vi slipper de här fadäserna.

Jag har ju tidigare sagt att det saknas känslor i svensk basket, men de kom fram med expressfart i ovanstående fall och fick nya dimensioner när Borås i matchen mot Norrköping helt plötsligt lämnade hallen efter den tredje perioden. Ingen vet varför förutom den sportsliga ledningen i klubben som tog beslutet. Fortfarande när jag skriver detta vet ingen vad man protesterade mot men det kanske inte är så svårt att lista ut? Och om det är som jag tror, jag vet ju inte, så undrar man ju varför och just där? Och som någon Boråsare sa till mig, hade de gjort samma sak om de varit i ledning? Men som sagt, jag vet inte. Det blir intressant att se om vi får någon förklaring samt hur SBBF handskas med situationen.

Förutom Borås har även Luleå tagit illa vid sig. Så pass mycket att även de, som Borås, lämnat in en protest till SBBF med motiveringen att regler finns för att de skall följas. Den rätten har de givetvis och skall använda om de tycker som de gör på samma sätt som Borås och alla andra får göra som de vill. Rätt eller fel är upp till varje individ att själv bedöma. Sen blir det upp till berörd högsta instans, i det här fallet SBBF, att bestämma sig för eventuella åtgärder.

Tycka som man vill
Det där med att tycka som man vill gäller dock inte oss krönikörer och speciellt inte undertecknad, därav det här med idiot i rubriken. Jag har en viss aning om hur det fungerar inom andra idrotter men konstaterar ofta att det i basketen mest handlar om individualism och egna prioriteringar. Alla pratar om rätten till åsikter och handlingar, för att inte tala om modeordet respekt. Tyvärr gäller det dock bara om det överensstämmer med den egna individens åsikter och värderingar.

Noterar nu vilken idiot jag är som inte tycker på samma sätt som vissa tycker att jag ska göra i Barnes-frågan. Det påtalas gärna om alla de brister som finns i systemet och ibland känns det som om det kanske till och med är mitt fel eftersom jag inte samtycker med alla åsikter. Vilket i sig är en omöjlighet. Istället för att diskutera sakfrågor konstateras bara att jag är en (i det här fallet) idiot för att jag kommer från Södertälje och håller med dem. Vilket jag inte alls gör och har framhållit vid flera tillfällen.

Jag belastas även gärna med saker som hände samt åsikter som jag hade förr i tiden. Det finns faktiskt basketmänniskor som med största allvar kan påminna mig om vad jag tyckte på 90-talet vilket, enligt dem, diskvalificerar mig till en ändrad synpunkt tjugofem år senare. I basketens värld är du tidigt klassad och stoppad i ett fack. Något som aldrig får glömmas bort då det alltid kan användas i eget syfte.

En aning ledsamt att behöva uppleva när din uppgift som krönikör är att tycka samt ge åsikter. Och även om jag försöker anstränga mig för att inte peka ut personer samt lägga in namn i mina texter eller de TV-program där jag huserar, så finns det i vår sport magiska människor som ändå kan läsa mellan raderna och hitta de mest befängda fakta som bara de kan se fastän de inte står där. Jag avundas dem och deras förmåga mycket. Tänk om även jag kunde göra detsamma samt kunna se mig i spegeln och konstatera att jag alltid har rätt samt sitter inne med alla svar.

Det klarar jag tyvärr inte av vilket kvalificerar mig till idiot. Och med det konstaterandet får jag försöka leva efter Lord Curzons citat i början av århundradet:

”Någon berättade för mig att världen består av idioter, förbannade idioter och helvetes idioter. Man skall försöka hålla sig till den första sorten”

/ Jonte Karlsson

Dela inlägget