Fotograf: Tobias Sterner / Bildbyrån

Matchguide: Sverige-Ukraina

Ikväll startar VM-kvalet för herrlandslaget när Sverige tar emot Ukraina i Norrköping. Här är senaste nytt inför matchen!

Vilka: 🇸🇪🇺🇦 Sverige–Ukraina
Vad:  Kval till VM i Kina 2019
När: Fredag 24 november, kl 19.00
Var: Stadium Arena, Norrköping
TV:  TV10 / Viaplay.se

Sverige står nu bara ett par timmar bort från sitt första VM-kval någonsin. Efter gruppsegern i förkvalet i somras hamnade Sverige i samma grupp som Ukraina, Turkiet och Lettland. Ingen drömlottning, men de tre bästa lagen går vidare till nästa omgång av VM-kvalet och det råder ingen tvekan om att det är målet för detta svenska lag.
– De här killarna kämpar för varandra och för laget in i det sista, de är som bröder, säger förbundskapten Vedran Bosnic i ett pressmeddelande.

Mot Ukraina är den unge pointguarden Ludvig Håkanson tillbaka i laget. Håkanson var skadad i somras och kunde inte medverka. Sveriges bäste poängplockare i EM-kvalet ifjol, Chris Czerapowicz, var också skadad i somras men är nu tillbaka och har gjort en stark höst i vitryska Tsmoki Minsk.

Lite smolk i den svenska bägaren inför kvällens match är att Sveriges största stjärna Marcus Eriksson skadade sig för knappt två veckor sedan och missar helgens matcher. Prognosen är att han är tillbaka i spel om några veckor.

Debuterar i landslaget gör 209 centimeter långe Simon Birgander. Till vardags spelar den 20-årige centern i spanska högstaligan för Joventut Badalona där han gjort stora framsteg. Han var en av de absolut bästa spelarna i U20-EM i somras och är en mycket stark returtagare.

Här är Sveriges lag mot Ukraina:
Jonathan Person, Tobias Borg, Joakim Kjellbom, Anton Gaddefors, Thomas Massamba, Martin Pahlmblad, Adam Ramstedt, Ludvig Håkanson, Chris Czerapowicz, Viktor Gaddefors och Nick Spires.

Valter Lindström och Johan Löfberg står över. Simon Birgander är sjuk.
 

FÖRUTSÄTTNINGAR:❓
Sverige måste bli minst trea i gruppen för att avancera till nästa omgång i VM-kvalet. Motståndarna är alla väldigt mycket högre rankade än Sverige men saknar också sina Euroleague-spelare. Detta drabbar inte Ukraina som inte har några spelare i Euroleague, men väl Sverige (Jeffery Taylor) och Lettland (Strelnieks, Timma, Bertans och Bertans).
 

DET HÄR ÄR UKRAINA: ✍️
Ukraina (19:e plats på världsrankingen) har en lång baskettradition och har på senare år firat flera framgångar. Sjätteplatsen i basket-EM 2013 och avancemanget till basket-VM 2014, där man slutade på 18:e plats, har gjort att man etablerat sig på hög nivå. I basket-EM 2017 slutade laget på 15:e plats men tog ett par bra skalper mot Israel och Georgien. Ukraina gäller som favoriter mot Sverige med sina stora spelare.

Artem Pustoviy är en 218 cm lång center som är väldigt rörlig. Han ligger trea i retutagningsligan i hela spanska ACB och besitter en fantastisk talang. Här får de svenska insidespelarna något att bita i. Pustoviy snittade 15 poäng och 6,5 returer per match i basket-EM i september och gjorde bland annat 29 poäng på Litauen.

Slava Kravtsov är en center på 212 cm och 125 kg med NBA-meriter. Han har förutom Detroit Pistons också klubbar som CSKA Moskva och Valencia på CV:t. Kravtsov vann blockligan i basket-EM 2013.

Pointguard Denis Lukashov snittade 5,5 assist per match i basket-EM i september och hittar Ukrainas stora spelare med alley-oop-passningar. Han styr spelet och är en stabil returtagare.

Ukrainas trupp:
Denys Lukashov, Oleksandr Kolchenko, Oleksandr Lipoviy, Oleksandr Mishula, Sergiy Gladyr, Oleksandr Ryabchuk, Ruslan Otverchenko, Slava Bobrov, Igor Zaytsev, Maxym Kornieenko, Volodymyr Konev, Slava Kravtsov, Slava Petrov, Artem Pustoviy.
 

SVERIGES MATCHER: 📒
24 nov kl 19:00: Sverige-Ukraina i Norrköping (TV10)
26 nov kl 16:00: Lettland-Sverige i Riga (TV10)

23 feb: Sverige-Turkiet
26 feb: Ukraina-Sverige
28 juni: Sverige-Lettland
1 juli: Turkiet-Sverige

(Denna text är till stor del hämtad ifrån ett pressmeddelande från Svenska Basketbollförbundet)

Dela inlägget