Fotograf: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Fredrik Joulamo ny landslagsansvarig

Fredrik Joulamo är ny ansvarig för landslagsverksamheten i Sverige och kommer att tillträda den 1 januari 2018.

Fredrik Joulamo kommer närmast från ett uppdrag som instruktör på riksbasketgymnasiet i Luleå och har 27 års erfarenhet som coach, varav åtta år i landslagsverksamheten.
– Det känns otroligt bra och mycket hedrande att få detta förtroende, det känns som ett av svensk baskets viktigaste och mest utmanande uppdrag, säger Joulamo i ett pressmeddelande.

Efter en längre rekryteringsprocess med flera mycket meriterade och kunniga kandidater föll valet till slut på Fredrik Joulamo.
– Vi är väldigt nöjda med Fredriks profil och person. Han kan internationell basket och har mångårig erfarenhet av landslagsverksamheten som coach. Dessutom är Fredrik dynamisk och social och kan skapa ett samarbetsklimat mellan spelare, klubbar och landslag som gör oss ännu starkare, säger SBBF:s general manager Åke Skyttevall.

Den svenska landslagsverksamheten har sedan nästan 15 år tillbaka tagit stora kliv framåt i både struktur och rankning. Den jämställda satsningen och den lika stora satsningen på alla ungdomslandslag har burit frukt. Sverige har aldrig haft fler spelare på hög världs- eller europanivå än de senaste åren. Spelare som Jonas Jerebko, Frida Eldebrink, Jeffery Taylor, Amanda Zahui och Marcus Eriksson är alla draftade av NBA- eller WNBA-klubbar och ännu fler talanger är på gång.
– Svensk landslagsbasket gör en massa bra saker men självklart finns det utvecklingsområden. Däremot tror jag inte att vi i Sverige ska ha någon som går in och styr och ställer med järnhand, det krävs ett lagarbete med hårt och långsiktigt arbete där vi sätter talangernas förutsättningar att lyckas i fokus, säger Fredrik Joulamo.

Den 43-årige Luleåbon som ursprungligen är från Södertälje har en lång resa inom basketsverige bakom sig. Efter ett längre engagemang i EOS, där han drev sportbutiker samtidigt som han coachade, drog flyttlasset till Luleå 2010. I Luleå har han, förutom sitt uppdrag för riksbasketgymnasiet, bland annat varit headcoach för BC Luleå i Basketligan. I skrivande stund är Joulamo även assisterande coach i herrlandslaget.
– Vi måste skapa så bra förutsättningar som möjligt för herrlandslaget i november och dessutom ha en kontinuitet. Därför får vi ha en gemensam dialog om hur vi ska lösa frågan om assisterande coach på kort sikt, säger Lena Wallin-Kantzy som är operativt ansvarig för seniorlandslagen.

Fredrik Joulamo tillträder tjänsten den 1 januari 2018.

Text: Svenska Basketbollförbundet

Dela inlägget