Fotograf: Montage

UPPKAST: Senaste nytt inför Armenien-Sverige

Här är senaste nytt inför kvällens VM-kvalmatch mellan Armenien-Sverige. Uppkast klockan 18.00.

Vilka: 🇦🇲🇸🇪 Armenien-Sverige
Vad: 🏀 Förkval till VM-kvalet
När: Lördag 5 augusti, kl 18.00 (svensk tid)
Var: Mika Sport Complex, Yerevan
Sändning: Youtube
Livescore: 📋 FIBA.com

Sverige inledde VM-kvalet på bästa möjliga sätt när man i onsdags besegrade Bosnien-Hercegovina med 81-73 hemma i Stadium Arena, Norrköping. En stark avslutning på matchen bäddade för den svenska segern, och därmed har Sverige skaffat sig ett utmärkt läge att bli ett av de två lag i gruppen som går till “riktiga” VM-kvalet i november.

Nu är premiärmatchen mot Bosnien-Hercegovina lagd åt handlingarna och för svensk del väntar ikväll Armenien i Yerevan. Ett Armenien som precis som Sverige vann sin inledande match – 75-61 hemma mot Slovakien. Armenien är ett lag som Sverige absolut får se upp med, speciellt 24-årige amerikanen Ryan Boatright som har dubbla pass. Boatright satte 16 poäng och noterades för åtta returer och sex assist mot Slovakien. Noterbart är att han i våras utsågs till MVP i Kroatien där han spelade för mästarlaget Cedevita. Till kommande säsong kommer 24-åringen att spela för Besiktas i Turkiet.

En annan spelare att se upp med för Sverige är 23-årige Allyn Hess. Han sköt i 22 poäng mot Slovakien, och har precis som Boatright dubbla pass. Även centern Luke Fischer, som i höst blir lagkamrat med Marcus Eriksson i spanska Gran Canaria, är en mycket bra spelare som i grunden är amerikan men också han har ett armeniskt pass.

Så här sa den svenska förbundskaptenen Vedran Bosnic inför starten av kvalet tidigare i veckan:
– För mig är Bosnien lite större favorit än övriga tre lag i gruppen, det är den största basketnationen. Men det armeniska landslaget är också väldigt skickligt. Det har flera bra collegespelare och har precis som Bosnien tagit in en amerikan i sitt lag. Folk i Sverige har nog inte så bra koll på hur pass bra Armenien är.

Efter matchen i Armenien så väntar ytterligare två bortamatcher för Sveriges del: Slovakien (9/8) och Bosnien (12/8). Sverige avslutar sedan med två matcher i IFU Arena, Uppsala 16 respektive 19 augusti.

Notera att Sverige återigen ställer upp utan fotskadade Ludde Håkanson. Håkanson missar troligen flera matcher och ersätts så länge av Tim Schüberg.

SVERIGES LAG 🇸🇪:
4 Jonathan Person 190 1993 Uppsala Basket
5 Tobias Borg 184 1993 Dominion Bilbao, SPA
6 Viktor Gaddefors 201 1992 Juvecaserta, ITA
7 Dino Pita 192 1988 Krosno, POL
9 Thomas Massamba 185 1985 Södertälje Kings
10 Martin Pahlmblad 193 1986 Södertälje Kings
11 Adam Ramstedt 202 1995 Södertälje Kings
14 Alexander Lindqvist 205 1991 Uppsala Basket
16 Nicholas Spires 210 1994 Södertälje Kings
20 Marcus Eriksson 200 1993 Gran Canaria, SPA
29 Tim Schüberg 188 1995 Norrköping Dolphins
40 Carl Engström 216 1991 Tartu, EST

Förbundskapten: Vedran Bosnic Assisterande: Fredrik Joulamo och Adnan Chuk

LÄS MER: 📒
TV: Se höjdpunkter från Sverige-Bosnien
Sverige slog Bosnien – vände i sista

Dela inlägget