Fotograf: Josefine Loftenius / Bildbyrån

Sverige slog Bosnien – vände i sista

Sveriges basketherrar vann den första VM-kvalmatchen mot Bosnien-Hercegovina. Segern satt dock långt inne och Sverige vände underläge med sex poäng efter tre perioder – till seger med 81-73.

Sverige avslutar matchen riktigt starkt och vinner den fjärde och sista perioden med hela 26-12. Viktor Gaddefors steppade upp rejält i slutronden även om Marcus Eriksson insats sticker ut. 25 poäng och suveränt skytte blev det för 24-åringen i den “riktiga” debuten i det svenska landslaget.
– Vedran (Bosnic) har lagt upp en bra spelplan som gjort att jag trivs bra och mina lagkamrater gör det enkelt för mig. Det var riktigt skönt att vinna, säger Eriksson till Sportbladet.

Efter matchen fick det nyblivna Gran Canaria-proffset hyllningar från lagkamraterna.
– Det är många som har kritiserat honom för att han inte varit med i landslaget, men han har haft sina anledningar. När han är med så vill han verkligen. Han är en av mina bästa vänner och det är störtskönt att ha med honom i landslaget, säger Nick Spires till Sportbladet.

Viktor Gaddefors:
– Vi vet att det är det här Marcus gör. Det är perfekt. Alla lag behöver en sådan. Det är bara passa ut den till honom så sätter han den, så det är ingen fara.

Nästa match i förkvalet till VM för Sverige är borta mot Armenien på lördag. I kvalgruppen ingår även Slovakien som i kväll föll i Armenien med 75-61. De två främsta lagen tar sig vidare till VM-kvalet som drar igång i november.

MATCHFAKTA:
Sverige–Bosnien 81–73

(20–23, 18–15, 17–23, 26–12)
Poäng, Sverige: Marcus Eriksson 25, Viktor Gaddefors 16, Nick Spires 14, Alexander Lindqvist 11, Thomas Massamba 6, Jonathan Person 5, Dino Pita 2, Tobias Borg 2.
Publik: 2 223 (i Norrköping)

 

PERIOD FÖR PERIOD:
SLUT Q3: Sverige–Bosnien 55–61:
Den tredje perioden helt klart till Bosnien som gick fram till 57-51 med knappt tre minuter kvar, och tvingade Vedran Bosnic att ta timeout. Sverige får slita klart mer än Bosnien för att få i bollen. En period kvar. Marcus Eriksson har skjutit i 20 poäng för Sverige, även Nick Spires är uppe på dubbelsiffrigt – elva poäng. Publiksiffra: 2 223 personer.

HALVTID: Sverige–Bosnien 38–38:
Mycket avblåsningar i den andra perioden. Betydligt mer känslor ute på planen, mycket fouls och bland annat en teknisk foul på Vedran Bosnic. Marcus Eriksson fortsatt klart poängbäst i Sverige med sina 17 poäng. Dzanan Musa har skjutit i 13 för Bosnien.

 

SLUT Q1: Sverige–Bosnien 20–23:
Mycket pigg inledning på matchen från båda lagen, sevärt och bra tempo. Marcus Eriksson är outstanding i det svenska laget med hela 15 poäng så här långt. Dzanan Musa med en lång trepoängare precis när slutsignalen för den första perioden går, Musas nionde poäng.

 

17.15:
Det rapporteras att drygt 1 900 biljetter är sålda till kvällens match som spelas i Stadium Arena, Norrköping. Så här 45 minuter innan uppkast börjar hallen fyllas på, mycket blågult men även en del bosniska fans på plats.

17.41:
Som väntat ingen Ludde Håkanson i Sverige ikväll. Hemmaguarden Tim Schüberg ersätter Håkanson. Noterbart är att “Ludde” är nära att skriva på för spanska Estudiantes. Sverige kommer därmed till uppkast med samma lag som genrepade mot Estland för en vecka sedan.

Här kan du se matchen på Youtube:

Dela inlägget