Fotograf: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Ungt bosniskt lag väntar för Sverige

På onsdag den 2 augusti startar VM-kvalet för det svenska herrlandslaget. Först ut för Sverige är Bosnien-Hercegovina – ett lag som Sverige förlorade mot två gånger i EM-kvalet för ett år sedan.

Bosnien-Hercegovina mönstrar ett annorlunda lag denna gång än man gjorde i fjol. NBA-spelarna Mirza Teletovic och Jusuf Nurkic kommer inte att medverka. Inte heller lagets andrecenter, rutinerade Elmedin Kikanovic, spelar. Detta har gjort bosnierna ödmjuka inför den uppgift de står inför. Inte något som nödvändigtvis behöver vara positivt för Sverige. Basket är ett lagspel, vilket inte minst Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic lyfter så fort han får möjlighet.

Och om Bosnien ställer upp med ett ungt lag som saknar en del erfarenhet så vägs det upp av deras nye förbundskapten Dusko Vujosevic. Den 58-årige montenegrinen lärde sitt yrke i Partizan Belgrads organisation, allmänt känd som en av världens bästa talangskolor. Efter åren i Belgrad tillbringade han en del tid i Italien men återkom sedan till moderklubben. Han har otaliga mästerskapssegrar och blev också Euroleague Coach of the year 2009. Han ledde Partizan Belgrad mellan åren 2001 och 2010 samt 2012-2015. Däremellan coachade han CSKA Moskva. Han är känd som hård och har inga problem med att tala om läget för domarna.

Stjärnan i Bosnien är den unge Dzanan Musa som är född 1999. Han anses allmänt som en av Europas största talanger och i Bosnien är han den som alla sätter sin tilltro till. Det internationella genombrottet i seniorlandslaget fick han just mot Sverige i fjol. I hemmamatchen i EM-kvalet spelade han fantastiskt och han var den X-faktor som gjorde att Bosnien lyckades vinna med knappa tre poäng. I år kan han dock inte operera i skuggan av Teletovic och Nurkic utan kommer säkerligen att få mer uppmärksamhet av det svenska laget.

Sverige har under förberedelserna förlorat och vunnit mot Nederländerna och Estland, två lag som likt Sverige ska delta i VM-kvalet i augusti. Dessa två länder betraktas som snäppet sämre än Bosnien men ändå bättre än Slovakien och Armenien, som också spelar i Sveriges grupp.
– Självklart kan vi bli bättre än vi visade i träningsmatcherna men det fanns mycket bra i dessa som vi tar med. Vi siktar på att gå vidare även om vi av erfarenhet vet att det alltid är tuffa matcher, säger Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic.

Bosnien har vunnit fyra av sina fem träningsmatcher under sommaren: Österrike (70-52), Makedonien (67-71), Holland (102-96), Portugal (63-58) och Vitryssland (88-67). Trots dessa resultat har Bosniens förbundskapten Dusko Vujosevic bestämt sig för att ta bort så mycket press som möjligt från laget. Vujosevic uttalade vid en presskonferens att Sverige är favoriter på hemmaplan och kommer att svenskarna kommer att vara väl förberedda. För Bosniens del lyfte stjärncoachen att det är ett ungt lag som kommer med bra energi och det är en framgång om de gör sitt bästa, oavsett resultat. Lita dock på att det här laget kommer till Norrköping för att vinna.

Sveriges trupp mot Bosnien:
4 Jonathan Person 190 1993 Uppsala Basket
5 Tobias Borg 184 1993 Dominion Bilbao, SPA
6 Viktor Gaddefors 201 1992 Juvecaserta, ITA
7 Dino Pita 192 1988 Krosno, POL
9 Thomas Massamba 185 1985 Södertälje Kings
10 Martin Pahlmblad 193 1986 Södertälje Kings
11 Adam Ramstedt 202 1995 Södertälje Kings
14 Alexander Lindqvist 205 1991 Uppsala Basket
16 Nicholas Spires 210 1994 Södertälje Kings
20 Marcus Eriksson 200 1993 Gran Canaria, SPA
29 Tim Schüberg 188 1995 Norrköping Dolphins
40 Carl Engström 216 1991 Tartu, EST

Förbundskapten: Vedran Bosnic Assisterande: Fredrik Joulamo och Adnan Chuk

Kan du inte vara på plats i Stadium Arena, Norrköping så kommer matchen gå att se på Youtube – klicka här för att komma till sändningen.

Källa: Svenska Basketbollförbundet – här finns texten i sin helhet

Dela inlägget