Fotograf: Montage

Ung spelfördelare klar för Borås

Senaste spelaren att skriva på för Borås Basket är 19-årige spelfördelaren Ludvig Johansson från RIG Mark, Marbo Basket och Kinna. Efter tre år på riksbasketgymnasiet känner sig den 182 centimeter långe U20-landslagsmannen redo att ta klivet in i Basketligan herr.

Kinna-grabben Ludvig Johansson började spela basket som tioåring. Kanske som ett resultat av att storasyster Matilda redan spelade. Eller att kusinen Sara (som spelade i Basketligan dam) gjorde det. Åren som passerat sedan dess har gjort honom till både spelfördelare och vinnarskalle. På planen är Ludde en ledare som gillar att ha kontroll. Han jobbar hårt i försvar, är bra i ”pick and roll” och på att läsa av vad försvaret kommer att ge.
– Vi signar Ludvig Johansson för han har stor potential att bli en ligaspelare av hög klass. Han har bra basket-IQ och bra beslutsfattande med bollen i sina händer. Ludde har också ett på-bollen-förvar som ligger på en hög internationell nivå, för sin åldersgrupp, säger Borås tränare Henrik Svensson.

Just nu befinner sig Ludde på Island tillsammans med Sveriges U20-landslag. Ett lag där han faktiskt coachas av just Henrik Svensson.
– Det betyder mycket att vara här och få spela mot de bästa. Det höga tempot är utvecklande och förberedande inför nästa säsong med Borås Basket, säger 19-åringen.

Det är inte alltid helt lätt för en 19-årig rookie att slå sig in i Basketligan. Men Ludde ser sunt på situationen och vet hur han ska attackera den.
– Jag vet att jag kan. Det gäller bara att göra det i varje situation och ta vara på chanserna när man får dem. Jag jobbar alltid hårt för att bli bättre och efter tre år på RIG Mark så känner jag mig redo att anta utmaningen.

Luddes basketförebilder är uteslutande pointguards och det är inget dåligt gäng han radar upp när han blir ombedd.
– Steve Nash är min största förebild som inte spelar längre – ett geni på planen. Milos Teodosic är också en spelfördelare av rang, som jag ser upp till mycket. I NBA håller jag nog Kyrie Irving och Steph Curry högst. Jag försöker kopiera mycket av det som de gör, säger Ludde.

Ludvig Johansson kommer att spela med nummer 1 på ryggen.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

SILLY SEASON 2017/18: Så är läget i ditt lag – just nu!

Dela inlägget