Fotograf: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Här är den svenska VM-kvaltruppen

I augusti spelar det svenska herrlandslaget den första omgången i VM-kvalet i basket. Nu har förbundskapten Vedran Bosnic tagit ut 24 spelare som kan bli aktuella.

Truppen ska till sist bantas till 12 spelare. Sverige spelar hemma och borta mot Bosnien-Hercegovina, Armenien och Slovakien och måste hamna på första eller andra plats för att gå vidare till nästa omgång.

Truppen är i stora delar densamma som spelade i höstens EM-kval där Sverige bara var några poäng ifrån att slå Ryssland och Bosnien-Hercegovina. Vedran Bosnic är fortsatt förbundskapten och har fördelen av att kunna jobba med ett alltmer samspelt landslag. Bosnic betonar lagspelet som en svensk styrka där han upplever att alla jobbar för varandra.

Det är även ett ungt svenskt landslag med mycket talang. På guardpositionen finns många killar födda på 90-talet och eftersom Joakim Kjellbom och Christian Maråker inte är med, blir det även en generationsväxling på centerpositionen där Carl Engström (26 år) och Nicholas Spires (23 år) får ta mer ansvar. Kjellbom och Maråker har dock aviserat att de kan ställa upp om Sverige hamnar i skadeproblem.

Nytillskott från EM-kvalet i höstas är Uppsala-sönerna Marcus Eriksson (23 år) och Viktor Gaddefors (24 år). Eriksson är en viktig spelare i FC Barcelona och Gaddefors är startspelare i italienska serie A-laget Juvecaserta. Real Madrid-stjärnan Jeffery Taylor, 28, är med i bruttotruppen, men han har ännu inte tagit beslut om han kommer medverka eller inte.

Vedran Bosnic ser fram mot matcherna i augusti med stor tillförsikt.
– Jag ser fram mot att fortsätta vårt långsiktiga projekt med våra unga spelare. Vi kommer alla att ge allt för Sverige och för att representera landet på bästa möjliga sätt i detta VM-kval. Vi måste fokusera på oss själva och fortsätta bygga en riktig lagbasket där alla spelar för varandra. De svenska basketklubbarna ska vara stolta över denna unga generation spelare som de har tagit fram, jag tror att vi kan nå våra mål och gå vidare till nästa omgång i VM-kvalet, säger Vedran Bosnic i ett pressmeddelande.

TRUPPEN:
Adam Ramstedt 1995 Södertälje BBK
Adam Rönnquist 1991 BC Luleå
Alex Lindqvist 1991 Uppsala Basket
Andreas Person 1991 Uppsala Basket
Axel Nordström 1991 Uppsala Basket
Carl Engström 1991 Uppsala Basket
Charles Barton 1992 Scafati (ITA)
Chris Czerapowicz1991 Andorra (ESP)
Denzel Andersson 1996 BC Luleå
Dino Pita 1988 Krosno (POL)
Jeffery Taylor 1989 Real Madrid (ESP)
Joakim Kjellbom 1979 Norrköping Dolphins
Johan Löfberg 1995 Oviedo (ESP)
Jonathan Person 1993 Uppsala Basket
Ludvig Håkanson 1996 Fuenlabrada (ESP)
Marcus Eriksson 1993 FC Barcelona (ESP)
Martin Pahlmblad 1986 Kymis (GRE)
Nicholas Spires 1994 Södertälje BBK
Pierre Hampton 1991 Plymouth (UK)
Simon Birgander 1997 Clavijo (ESP)
Thomas Massamba 1985 Södertälje BBK
Tobias Borg 1993 Bilbao (ESP)
Valter Lindström 1995 Södertälje BBK
Viktor Gaddefors 1992 Juvecaserta (ITA)

Följande spelare kunde ha varit aktuella i 24-spelartruppen men har avböjt spel:
Jonas Jerebko – NBA-kontrakt samt familjeskäl
Tom Lidén – bröllop i sommar
Erik Rush och Michael Lindquist – personliga skäl
Anton Gaddefors – kommer från knäskada
William Magarity – sommarskola på college i USA

18 spelare är kallade på ett första läger den 7-10 juli. Landslaget kommer sedan spela träningslandskamper borta mot Nederländerna samt mot Estland. Genrepet sker den 26 juli i Södertälje mot Estland. VM-kvalet startar i Norrköping den 2 augusti med match mot Bosnien-Hercegovina.

(Denna text är till stor del ett pressmeddelande från Svenska Basketbollförbundet)

Dela inlägget