Fotograf: Peter Skaugvold / Bildbyrån

Så spelas nya Superettan

Nästa säsong har Superettan herr premiär. Det är en nationell serie med tio lag som ligger steget under Basketligan herr i seriesystemet.

– Med den nya Superettan blir steget till Basketligan mindre och ökar möjligheterna för fler lag på toppnivå, säger Svenska Basketbollförbundets ordförande Mats Carlson i ett pressmeddelande.

I dagarna har SBBF:s tävlingsutskott fastslagit vilka tio lag som tar en plats. Förutom Malbas, som kommer direkt från Basketligan, återfinns lag som AIK, Djurgården och Högsbo från Göteborg. Tio lag får plats i serien som nu spelas hela säsongen i stället för som tidigare enbart under våren. Intresset har varit stort och SBBF:s har gjort en rankning bland anmälda lag som gäller denna säsong, därefter sker upp- och nedflyttning i vanlig ordning.

Malbas, som inte bedömdes tillräckligt starka för Basketligan, får flytta ned till Superettan. Därefter tillkommer de åtta lag som 2016/2017 kvalificerade sig för Superettan, nämligen AIK, Djurgården, Köping, LF Future, Alvik Basket, Wetterbygden, Trelleborg och Högsbo. Till slut rankades Basketettalagen efter placering och antal segrar och förluster. Detta innebar att segraren i Basketettan södra 2016/2017 IK Eos från Lund tar den sista platsen i Superettan 2017/2018.

Lagen kommer att spela trippelmöten under säsongen vilket innebär 27 omgångar.
– Det kommer utan tvivel att bli en stark och underhållande serie att följa om två platser i Basketligan nästa säsong, säger Mats Carlson.

Lagen i Superettan herr:
Malbas (Malmö), AIK Basket, Djurgården Basket, Köping Stars, LF Future (Luleå), Alvik Basket, Wetterbygden Stars, Trelleborg Pirates, Högsbo Basket och IK Eos (Lund).

Dela inlägget