Fotograf: Bildbyrån

KLART: Här är lagen som spelar i Basketligan i höst

Svenska Basketbollförbundet har nu fastställt vilka lag som kommer att spela i Basketligan herr säsongen 2017/2018.

Bedömningen är gjord på sportsliga, ekonomiska och organisatoriska grunder och är gjord i samförstånd med föreningarna.

Det är Svenska Basketbollförbundets (SBBF) tävlingsutskott som har till uppgift att behandla ansökningarna och efter dialog med de berörda föreningarna framställa ett beslutsunderlag till förbundsstyrelsen. Samtliga föreningar som har ansökt för respektive serie har varit sportsligt kvalificerade. Det är dock av högsta vikt att alla föreningar bedöms kunna genomföra en säsong både ekonomiskt och organisatoriskt för att förutsättningarna ska vara rättvisa.
– Vi har sett tidigare fall, både i vår sport och i andra sporter, vilken skada det gör om en förening inte klarar att slutföra en säsong, man kan inte överskatta betydelsen av ekonomi och organisation i dagens elitidrott, säger SBBF:s ordförande Mats Carlson i ett pressmeddelande.

I prövningen framkom att AIK och Djurgården inte var mogna att gå upp i Basketligan herr.
– Både vi och föreningarna själva kom till slutsatsen att de behöver bygga organisation och ekonomi innan de kliver upp, säger Mats Carlson.

Samma slutsats drogs vad gäller Malbas, som spelat i Basketligan herr de senaste två åren, Malbas tar steget ner till Superettan herr.
– Vi har ett antal trogna sponsorer som varit med på resan till, och i Basketligan, men tyvärr lyckades vi inte få ringarna på vattnet effekten av vår framgång med kvartsfinalspel under första säsongen. Det är en oerhört tuff konkurrens i Malmö om sponsorpengarna. Vi kampar inte bara mot drakar som Malmö FF och Malmö Redhawks, men också mot en mängd andra elitklubbar i olika idrotter. Det blev helt enkelt för tufft ekonomiskt för oss att fortsätta i Basketligan. Nu tar vi ett steg tillbaka och har en plan hur vi skall komma tillbaka till Basketligan på lite längre sikt genom att, dels förstärka organisationen med en klubbchef, som är tänkt att leda jakten på intäkter, och, dels genom en ökad satsning på ungdomssidan och skolverksamheten så att vi växer och blir en ännu större basketfamilj, samtidigt som vi ger damlaget utrymme att fortsätta utvecklas, säger Malbas ordförande Rickard Nilsson om beslutet.

I Basketligan dam går AIK upp och blir ett av tio lag i landets högsta damserie. Lagen för Superettan herr är ännu inte fastställda men det är alltså klart att AIK och Djurgården kommer att ta en plats där.

Basketligan herr 2017/2018 kommer att spelas med fyra möten lagen emellan. Två hemma – två borta. Alltså 28 matcher i grundserien. Alla åtta lagen går också till slutspel.

Serieindelning säsongen 2017/2018, Basketligan herr:
BC Luleå, Borås Basket, Jämtland Basket, Nässjö Basket, Norrköping Dolphins, Södertälje Kings, Umeå BSKT och Uppsala Basket.

Basketligan dam:
Alvik Basket, IK Eos, Luleå Basket, Mark Basket, Norrköping Dolphins, AIK Basket, Uppsala Basket, Udominate Basket, Telge Basket och Visby Ladies.

Dela inlägget