Fotograf: Peter Skaugvold / Bildbyrån

BC LULEÅ ÄR SVENSKA MÄSTARE!

BC Luleå är svenska mästare i Basketligan herr säsongen 2016/2017. Ikväll vann man den femte finalmatchen mot Södertälje Kings med 89-65 inför en fullsatt hemmahall. Så var matchen!

SLUT PERIOD 3: LULEÅ–SÖDERTÄLJE 89–65
BC Luleå är svenska mästare säsongen 2016/2017! Stort grattis!

 

PERIOD 4: LULEÅ–SÖDERTÄLJE 78–63 (05.00)
Det här är klart. Södertälje sprattlade till lite början av perioden, men tvingades chansspela och det var inte Luleå sena att utnyttja. Brandon Rozzell fortsatt poängbäst med sina 24 poäng. Bakom honom har Yannick Anzuluni skjutit i 21 och Nick Spires 20.

 

SLUT PERIOD 3: LULEÅ–SÖDERTÄLJE 72–52
Fortsatt en komfortabel ledning för BC Luleå, 72-52 med en period kvar att spela. Känslan är att hemmalaget har full kontroll på detta och det vill till en rejäl guldfrossa om Luleå ska tappa det här. Men större under har skett och Södertälje är helt klart ett lag som i sina bästa stunder skulle kunna vara kapabla att vända.

Brandon Rozzell, 24 poäng, och Nick Spires, 20 poäng, poängbäst i respektive lag.

 

PERIOD 3: LULEÅ–SÖDERTÄLJE 58–46 (05.00)
BC Luleå spelar fortsatt med stort självförtroende och ger aldrig Södertälje Kings chansen att ta sig tillbaka in i matchen. Brandon Rozzell stekhet så här långt med bland annat 21 poäng. Nick Spires, 18 poäng, den ende i Södertälje som kan matcha hemmalaget. Luleå leder returtagningen ganska klart, 24-18.

 

HALVTID: LULEÅ–SÖDERTÄLJE 48–35
En bättre period av Södertälje som ändå ligger under klart. Nick Spires gör att matchen fortfarande “lever”. BC Luleå har Brandon Rozzell som så här långt skjutit i 15 poäng. En stor skillnad mellan lagen är distansskyttet: 5/10 från Luleå och 2/13 från Södertälje. Thomas Massamba avslutar den första halvleken med en lång trea som får ner hemmalagets ledning till 13 poäng.

Återstår att se ifall Södertälje kan krypa lite närmare i den tredje perioden, annars talar det mesta för att BC Luleå får fira SM-titeln ikväll.

 

PERIOD 2: LULEÅ–SÖDERTÄLJE 38–22 (05.00)
Vedran Bosnic tog sin andra och sista timeout i den första halvleken nästan omgående i perioden. Luleå har ett järngrepp om den här matchen just nu och får leverans från många spelare, samtidigt som Södertälje är iskalla från distans, man missade till exempel sina första åtta trepoängsskott.

Brandon Rozzell poängbäst med 13 poäng.

 

SLUT PERIOD 1: LULEÅ–SÖDERTÄLJE 26–12
Det gick stå i Södertäljes poänggörande mot slutet av perioden och Luleå kunde på tre minuter göra 9-0 och tvingade Vedran Bosnic att ta timeout. Luleå har helt klart ett rejält grepp om matchen just nu, har ryckt till sig en klar ledning efter den första perioden, 26-12.

Yannick Anzuluni poängbäst i matchen med sju poäng. Nick Spires har skjutit i sex poäng för gästerna. Noterbart i övrigt att Adam Rönnqvist står på tre fouls.

 

PERIOD 1: LULEÅ–SÖDERTÄLJE 9–8 (05.00)
Jämn inledning där lagen känner på varandra. Södertälje visar att man verkligen inte tänker ge sig så lätt ikväll. I senaste matchen hamnade man tidigt i underläge. Får se hur det blir ikväll.

 

18.50:
En knapp kvart kvar till uppkast. Publiken har vallfärdat till Luleå Energi Arena sedan strax efter 16-tiden. Vi kan räkna med en knökfull arena och en riktigt spännande match där Luleå som sagt blir mästare vid seger. Båda lagen värmer upp för fullt.

Ikväll är Basketsverige-TV på plats med studio och allt. I halvtid kommer både BC Luleås klubbdirektör Lars Mosesson och Södertäljes dito Robban Andersson att intervjuas. Det kommer även bli intervjuer med före detta Plannja-spelarna John Rosendahl och Jim Enbom, som snackar om en eventuell ny storhetstid för Luleå på herrsidan. Läge att ratta in Basketsverige-TV med andra ord.. 🙂

______________________________________________________________________________
INFÖR MATCHEN:

Ikväll kan BC Luleå ta hem SM-guldet i basket. Det blir i sådana fall första gången på tio år som guldet hamnar i Norrbotten. Men räkna med att Södertälje Kings, som vann övertygande i måndags, kommer att sälja sig dyrt och göra allt man kan för att tvinga fram en sjätte match hemma i Täljehallen på fredag.

Här kan du se matchen på Basketsverige-TV! Studio på plats och intervjuer med spelare och bland annat Luleås och Södertäljes klubbdirektörer.

Biljetterna till kvällens match såldes slut på rekordtid och merparten av de 2 700 personerna på läktarna har guldvittring och håller på hemmalaget.
– Det gick snabbt, på bara några minuter sålde vi slut. Det känns fantastiskt roligt och det är ju så man vill ha det. Som coach tycker man att grabbarna förtjänar den publiken också. Det ska bli ruggigt roligt och jag är superladdad, säger Luleås tränare Peter Öqvist till NK/NSD.

Utgångsläget är som bekant ledning med 3-1 i matcher för Luleå som också har 23 (!) raka hemmasegrar i ryggen. Regerande mästarlaget Södertälje har också idéer på hur man ska vinna ikväll. Inget lag har tidigare vänt vare sig 0–3 i matcher eller ens 1-3 i matcher.
– Jag tror på det, annars skulle jag inte vara här. Vi har chansen att skriva historia och vi kommer att göra det nu, säger Thomas Massamba till Länstidningen.

Basketsverige.se rapporterar direkt från matchen i Luleå Energi Arena. Vi är tillbaka med senaste nytt cirka klockan 18.45. Uppkast sker som vanligt klockan 19.04.

LÄS MER: INFÖR Final #5: Luleå-Södertälje

Dela inlägget