Fotograf: Montage

INFÖR Kvartsfinal #5: Södertälje-Jämtland

Nu ska det avgöras. Vem av Södertälje Kings och Jämtland Basket får möta Norrköping Dolphins i semifinal? Här är allt du behöver veta inför kvartsfinal fem!

Vilka: Södertälje Kings-Jämtland Basket
Vad: 🇸🇪 Basketligan herr, kvartsfinal 5
När: Tisdag 11 april, kl 19.04
Var: Täljehallen, Södertälje
Sändning: Basketsverige.tv
Livescore: 📋 Basketsverige.se

Det blev ingen avslutning på kvartsfinalserien mellan Södertälje och Jämtland i Östersund i lördags. I stället lyckades Jämtland kriga sig till en femte och avgörande som spelas ikväll i Täljehallen och ställer allt på sin spets. Nu är det enbart vinna eller försvinna som gäller, för båda lagen.
– Nu är det dags för nästa match och vi behöver fokusera från den första minuten, fokusera på returerna, fokusera på allt. Vi spelar mot ett väldigt bra lag som har massor med bra individuella spelare. De är ingen överraskning längre det här året, alla vet att de är bra och att de har många bra spelare. Vi måste respektera dem fullt ut och göra en hundraprocentig insats, då har vi chans att vinna matchen, säger Södertäljes tränare Vedran Bosnic till klubbens hemsida.

Även om både Norrköping Dolphins och Uppsala Basket hade några tuffa matcher i respektive serie innan de slog ut Nässjö Basket och Borås Basket, råder ingen tvekan om att Södertälje har haft den jobbigaste kvarten av tabellens topp fyra-lag. I den tredje matchen hade Södertälje bra kontroll över motståndarnas anfallsstrategier och det såg ut som om det skulle bli svårt för Jämtland att förändra en kommande fjärde matchbild. Men när slutsignalen ljöd stod det klart att Jämtland hade vunnit med siffrorna 90-83, efter att ha haft ledningen – som mest uppe i 15 poäng – i 40 minuter.
– Som alla slutspelsmatcher på bortaplan, det var en tuff match, det var Jämtland som spelade med mycket energi. Jämtland är ett lag med många färdigheter. Hallen var väldigt full där, jag tror att publiken hjälpte dem mycket. Det kommer bli en tuff match, den sista för ett av de här två lagen. Det betyder att den som vinner går till semifinal, stor match och jag tror att våra fans kommer att visa stort stöd för oss som de alltid gör. Det är en av de saker vi förväntar oss, säger Vedran Bosnic.

Som i de tidigare vinstmatcherna hade Jämtlands pointguard Jabril Durham en ytterst framträdande roll och bidrog med 33 poäng, åtta assists, fem returer och fyra steals. Men trots Durhams imponerande siffror var det hemmalagets kollektiva insats som var den främsta anledningen till den viktiga segern. Att den 1 640 personer rekordstora publiken slöt upp bakom sitt lag är utan tvekan en viktig faktor till att Jämtland spelade med en intensitet som Södertälje inte kunde uppbringa.
– Vi måste spela bättre försvar på Durham, jag tror att särskilt i den första halvan gjorde han 22 poäng. Det är för mycket och vi måste göra ett mycket, mycket bättre jobb i den delen. Jag pratar alltid om laget, om vi har problem med en spelare är det ett lagproblem, inte bara den spelaren som försvarar honom. Lagförsvaret måste bli bättre, på honom och på andra också. Preston, den estniska killen, Bruesewitz, Cinac, alla de har bra kraft i anfall, de är bra offensiva spelare, de har Larsson, många bra spelare. Det är inte bara en spelare, men i den senaste matchen hade han (Durham) en stor del i det, säger Bosnic och fortsätter:
– De slog oss i returtagningen, det är en stor faktor, de hade fler possessions än oss, det är en faktor som gjorde att vi förlorade matchen. Vi var nära, men aldrig i ledningen, jag menar, vi kom tillbaka två gånger från minus tretton eller fjorton eller femton och vi kom till minus tre eller något väldigt nära, men vi hade inte tillräckligt med tålamod, energi eller smarthet för att leda.

En anledning till det var säkerligen beslutet om Thomas Massambas två matcher långa avstängning, som inte bara påverkade rotationen utan kanske ännu viktigare den mentala biten, med tanke på den ledarroll som Massamba har i laget. Ikväll är han dock tillbaka på planen.

Så här säger Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke till Östersunds-Posten inför avgörandet:
– Gör vi det vi gjorde på hemmaplan nu i sista matchen hemma fast borta så kommer vi att vinna. Vi måste vara mer aggressiva. Men jag är inte orolig för att vi inte ska komma ut med rätt inställning. Alla har visat stort hjärta under hela slutspelet.

På plats i Södertälje har Jämtland stöd av ett 50-tal supportrar som under tisdagen åkt buss ner.
– Vi hoppas att det kommer 50 galna jämtar som kommer att agera som 500 jämtar. Det skulle ge massor av energi, det gör en stor skillnad att ha en liten hörna som för liv. I slutändan kan de inte vinna matchen åt oss, det kan bara vi göra. Men det skulle göra en jätteskillnad för oss, säger Gehrke
 

LÄGET I LAGEN:❓
Södertälje kommer troligen till spel utan skadade Lazar Radosavljevic. Däremot är som sagt Thomas Massamba tillbaka efter avstängning.

Jämtland väntas ställa upp med ordinarie lag även om man har lite småskavanker i truppen.

TIDIGARE MATCHER: ✍️
17/12: Jämtland Basket – Södertälje Kings 86-78
3/2: Södertälje Kings – Jämtland Basket 83-78
14/2: Södertälje Kings – Jämtland Basket 73-107
17/3: Jämtland Basket – Södertälje Kings 98-99
2/4: Södertälje Kings – Jämtland Basket 79-66 (kvartsfinal 1)
4/4: Jämtland Basket – Södertälje Kings 82-81 (kvartsfinal 2)
6/4: Södertälje Kings – Jämtland Basket 83-57 (kvartsfinal 3)
8/4: Jämtland Basket – Södertälje Kings 90-83 (kvartsfinal 4)

LÄS MER: 📒
Södertäljes hemsida inför matchen
Jämtlands hemsida inför matchen

Dela inlägget