Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

TV: Södertälje har kopplat greppet

Många trodde nog att Jämtland Basket skulle kunna ge Södertälje Kings en fajt i den tredje kvartsfinalen, men så blev det inte. Hemmalaget ryckte tidigt ifrån och vann med klara 83-57. Se höjdpunkter från matchen här!

Södertälje Kings tog revansch på Jämtland Basket efter den snöpliga enpoängsförlusten senast och vann i kväll med 83-57. Toni Bizaca blev poängbäst med 20, medan Mike Bruesewitz med sina 13 poäng var den ende i Jämtland över tio (samt tio returer).

Segern innebär att Södertälje nu har kvartsfinalseriens första matchboll och att vinst på bortaplan på lördag innebär avancemang till semifinal. Strax innan matchstart blev det bestämt att Thomas Massamba är tillfälligt avstängd från spel i väntan på beslut om eventuella konsekvenser av en incident efter matchen i Östersund i tisdags.
– Det var väldigt svårt, vi fick reda på att Thomas inte skulle få spela, en och en halv timme före matchstarten. Det påverkade oss mycket, alla blev chockade, men jag ger mycket cred till mitt lag, de visade förmåga, kämpaglöd, de visade allt som basket handlar om, vacker match. Plus tretton returer, samma som i den första matchen, jag tycker vi skaffade oss bra fördel, vi måste fokusera på det, killarna gjorde ett bra jobb, säger Södertäljes tränare Vedran Bosnic.

Jämtland pressade återigen högt upp i banan för att minimera Södertäljes möjligheter att starta sina anfall, men hemmalaget, med Davis Lejasmeiers och Valter Lindström (som i kväll fick ta emot pris som Årets stjärnskott i ligan) i harmoni vid trepoängslinjen, hade bra utdelning i skyttet och hittade rätt sätt att attackera korgen. Darien Brothers fick förtroende av tränare Bosnic och förvaltade det väl genom bra poängproduktion och fokuserat försvarsspel, samt även fyra starka returer. Att returtagningen för övrigt slutade 44-31 var en viktig del i Södertäljes seger, det trots att Lazar Radosavljevic fortsatt vilar på grund av skada.

Lindströms intensiva försvarsinsats på Jabril Durham resulterade i att Durham stannade på åtta poäng och fyra turnovers (dock även sex assists och fem returer). Totalt sett satte bortalaget bara sex av 30 trepoängare och hade stora problem att lösa de offensiva problem som motståndarna försatte dem i. Gästerna screenade frekvent för att skapa mismatchsituationer i insideområdet, men det hade hemmalaget förberett sig på, så hjälpförsvaret på Bruesewitz och Dino Cinac resulterade i flera vunna bollinnehav samt ställningen 21-15 inför den andra perioden.
– Väldigt bra försvar, väldigt kontrollerat spel. De är ett väldigt bra lag och jag talar alltid om att vi har en fantastisk motståndare som har spelat bra basket under året och att det kommer bli väldigt svårt. Mycket talang i det laget och jag är väldigt glad att vi har chansen att stoppa deras poäng, för de är ett lag som gör nittio, hundra poäng. Många bra delar av matchen som vi framkallade, vi kom i situationer som var bra för oss och det var därför vi vann, fortsatte Bosnic.

Södertäljes stabila spel ledde till en 11-poängsrun med start i slutet av den första perioden och fortsättning i den andra. Faktum är att dröjde närmare fem minuter av perioden innan Samuel Berkelund gjorde Jämtlands två första poäng, vilket å andra sidan var starten på en åttapoängsrun i den andra riktningen. Riktigt nära kom dock inte gästerna och efter att poängskillnaden hade minskat till nio satte hemmalaget ny fart och behöll en betryggande +10-ledning fram till halvtidsvilan. Den tredje perioden blev den mest jämna, 23-20, och i den fjärde var matchen mer eller mindre avgjord.
– Det här är slutspel, om man följer slutspelet vet man att matcherna har olika karaktär. Vi var det mycket bättre laget idag, vi var mer aggressiva, vi straffade dem offensivt och defensivt stod vi i rätt positioner. Vi hade gruppen med avbytare som gjorde ett fantastiskt jobb, de kom in och satte rytmen, för Thomas är en kille som tar trettio minuter, nu spelade vi med killar som tar tre minuter. Lazar är skadad, vi hoppas att han kan spela nästa match men vi vet inte än. Det här är en laginsats, ett lagsamarbete, därför är jag glad. Jag gillade lagets reaktion, hur vi spelade, men den här segern måste ta slut nu klockan nio, om fem minuter, och vi måste förbereda oss inför lördag, konstaterade Bosnic efter att ha kastat ett öga på klockan.

MATCHFAKTA / kvartsfinal 3 i bäst av 5:
Södertälje–Jämtland 83–57

(21–15, 18–10, 23–20, 21–12)
Poäng, Södertälje: Toni Bizaca 20, Darien Brothers 15, Valter Lindström 14, Davis Lejasmeiers 11, Tanel Kurbas 7, Adam Ramstedt 6, Nick Spires 4, Delvon Johnson 4, Ludvig Swanström 2.
Jämtland: Mike Bruesewitz 13, Jabril Durham 8, Niklas Larsson 8, Jaan Puidet 7, Gustav Hansson 5, Dino Cinac 4, Samuel Berkelund 4, Anton Kobylak-Berglund 3, Preston Purifoy 3, Olle Lundqvist 2.
Publik: 612.

(Södertälje leder med 2-1 i matcher)

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget