Fotograf: Erik Simander / Bildbyrån

Södertälje-stjärnan avstängd

Efter att en anmälan mot Södertälje Kings-spelaren Thomas Massamba kommit in till Disciplinnämnden under torsdagen stängs han tillsvidare av i väntan på beslut.

Södertäljes stjärnguard Thomas Massamba stängdes av kort inför dagens kvartsfinal mot Jämtland Basket. Enligt Jan Jönzén i Svenska Basketförbundets disciplinnämnd har spelaren slagit domaren Apostolos Kalpakas efter förra matchen mellan lagen i Östersund i tisdags.
– Enligt domarens rapport har spelaren slagit till honom över armen och sedan jagat efter honom, säger Jan Jönzén till Sportbladet.

Uppfattningarna om vad som hände efter matchen i Östersund går i sär, men under torsdagen valde Basketförbundets disciplinnämnd att stänga av Massamba i väntan på utredning. Södertälje fick informationen två timmar före match.
– Det har kommit in anmälan från domaren om att han (Massamba) har följt efter domaren och slagit till honom på armarna. Det är normalt att man inte ska utöva fysiskt våld på domaren. Därför valde vi att stänga av spelaren i väntan på utredning, säger Jan Jönzén till Sportbladet.

Vad står det mer konkret?
– Han har slagit till domaren på armarna så han tappade nyckeln. Domaren ska ha sprungit därifrån och då ska Massamba ha följt efter och skrikit och stoppats av ordningsvakterna.

Hur snabbt går ni vidare med utredningen?
– Det beror på när det kommer in yttrande från Thomas Massamba och Södertälje. När det kommer in ska det kommuniceras med anmälaren. Sen när vi fått in alla yttrande till hela disciplinnämnden fattas beslutet.

Senare under torsdagskvällen publicerade Södertälje Kings ett inlägg på sin officiella Facebook-sida:

Här är upprinnelsen till Thomas avstängning. Först en personlig foul (hans fjärde), sedan en teknisk foul (hans femte), kan vara ok och vi gör ingen värdering av domarens bedömning. Därefter rör domarteamet ihop straffarna fullständigt och låter Bruesewitz skjuta första, Durham andra och sen Bruesewitz sista straffen. Ett regelfel som renderade i minst en poäng för mycket till Jämtland.

Thomas ville diskutera sina fouls med domaren efter matchen. Både Massamba och domaren är överens om att samtalet fördes i vänlig ton. Därefter går versionerna av vad som hände isär. Kommissarien rapporterade händelsen på hörsägen och domaren, som inte rapporterade händelsen före kommissariens rapport, fick därefter inkomma med sin anmälan.
SBBK mottog beslut om “avstängning i avvaktan på slutlig prövning” två timmar innan match och någon fullständig anmälan har klubben inte fått i skrivande stund och Thomas har innan beslut inte getts möjlighet att yttra sig. Så kan vi väl inte ha det…eller?”

Dela inlägget