Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

TV: Uppsala en match ifrån semifinal

Uppsala Basket bjöd på stor show när man på hemmaplan körde över Borås Basket i den tredje kvartsfinalen. Uppsala är nu endast en match ifrån semifinal. Här är matchens höjdpunkter!

Precis som rubriken säger så är Uppsala Basket en match ifrån semifinalspel. Kvällens match mot Borås Basket var spännande – i fem minuter, sedan var det Uppsala för hela slanten.

Matchen startade på ett trevande sätt och ärligt talat så var det nog nästan Boråslägret som startade piggast. Cirka fem minuter in i perioden så var bortalaget i ledning, 6-9 efter bland annat fyra poäng från den ungdomlige, Simon Gunnarssons händer. Där och då hände det något. Hemmalagets halvt trevande inledning var inte längre särskilt trevande. Alexander Lindqvist presenterade sig med att lägga i 8-9 innan det var dags för bröderna Person att göra detsamma. 6-9 blev snabbt 14-9 och hemmalagets 8-0 ”run” tvingade Borås till en timeout. En timeout som för bortalagets del, inte ledde till några större mirakel. Den tidigare nämnde Lindqvist sprang i fyra nya poäng och vips så var det en 12-0 run och 18-9 på tavlan. Borås Trayvonn Wright kunde kort därefter ta död på hemmalagets run, men fler poäng än så lyckades inte bortalaget göra under den inledande perioden. Uppsala vann den andra halvan av perioden med smått sanslösa 17-2 och gick till periodvila i en komfortabel ledning, 23-11.

Den andra perioden inleddes på bästa möjliga sätt för hemmalaget – Andreas Persons trea fram till 26-11 betydde att laget var i kvällens hitintills, största ledning. Borås Shaquille Hines kunde kort därefter replikera med en egen trea fram till 26-14. Hemmalagets slutminuter stack ut – i en annars rätt medioker period. Vid ställningen 40-30 så växlade laget upp. Andreas Person lade i 42-30 innan det var dags för slitvargen Axel Nordström igen. Hans tuffa lay-up fram till 44-30 tvingade fram en ny timeout från Boråslägret. Timeouten ledde inte heller den här gången till någon uppryckning från bortalagets håll, istället kunde Uppsala dra ifrån ytterligare. Högflygande Carl Engström kunde lägga i 46-30 innan det var dags för Alexander Lindqvist, igen. Hans trea fram till 49-30 kändes nästan matchavgörande och taket i IFU Arena lyfte. Perioden avslutades sedan med att bortalagets Emil Lundstedt, via en trea, kunde fastställa halvtidsresultatet till 49-33.

Om den andra perioden var en relativt jämn historia – så var den tredje det motsatta. Hemmalaget kom ut i ett rasande tempo och kunde tack vare Axel Nordström, Carl Engström, Alexander Lindqvist och Andreas Person inleda den tredje perioden med en 15-0 run. 49-33 hade snabbt blivit 64-33 och Borås kändes uppgivet. Innan den tredje perioden så hade Anes Zekovic hunnit presentera sig med en trea fram till 79-43. Uppsala vann den tredje perioden med 32-13 och var i kvällens största ledning – 81-46. Avgjort, förstås.

Den fjärde perioden blev ärligt talat lite av en transportsträcka. De båda lagen luftade “bänkarna” och det var uppenbart att fokuset var förflyttat till fredagens kvartsfinal fyra i Borås. Bortalaget var det bättre laget under den avslutande perioden och underläget var minskat till 29 när slutsignalen ljöd. Matchen avslutades med att Alan Zekovic kunde dra i en trea fram till 103-74 och därmed fastställa slutresultatet.

MATCHFAKTA / kvartsfinal 3 i bäst av 5:
Uppsala–Borås 103–74

(23–11, 26–22, 32–13, 22–28)
Poäng, Uppsala: Alexander Lindqvist 25, Andreas Person 18, Axel Nordström 13, Jonathan Person 10, Lukas Friberg 10, Carl Engström 8, Sebastian Norman 7, Alan Zekovic 5, Anes Zekovic 3, Oliver Jonsson 2, Anton Gaddefors 2.
Borås: Shaquille Hines 19, Emil Lundstedt 17, Jerome Seagears 9, Christian Maråker 8, Trayvonn Wright 7, Mike Palm 6, Simon Gunnarsson 4, Daniel Thuresson 2, Jakob Sigurdarson 2.
Publik: 839.

(Uppsala leder med 2-1 i matcher)

Text: Erik Gillberg (Uppsala Basket)

Dela inlägget