Fotograf: Johan Sandström / BC Luleå

TV: Luleå enkelt till semifinal

BC Luleå blev ikväll första lag klart för semifinal i Basketligan herr. Detta efter att man även vunnit den tredje kvartsfinalen mot Umeå BSKT. Här är matchens höjdpunkter!

Inför kvällens match var förutsättningarna ganska klara för BC Luleå, en vinst och man är klar för semifinal med flera dagars extra vila inför serien mot antingen Uppsala eller Borås (som nu står 2-1 i matcher till Uppsala).

En del i ekvationen om kvällens match var att måndagens vinstmarginal på 17 poäng var den minsta mot just Umeå den här säsongen. En annan, betydligt tyngre del var att Umeå BSKT kom till spel utan sina samtliga importer och Rudy Mbemba. Allt detta innebar att matchen egentligen bara kunde sluta på ett sätt.

Men första perioden bjöd nog inte på den matchbild som många förväntade sig utifrån förutsättningarna. Umeå stretade emot bra, främst tack vare Andre Nilsson som var Umeås bästa spelare för kvällen. Men speltiden som tidigare gått till importer som gnällde på domare åt höger och vänster gick nu istället till unga spelare som gjorde allt vad de kunde för att få spela en till hemmamatch i Umeå Energi Arena. Efter första perioden var ledningen endast fem poäng stor för BC Luleå, 26-21.

I den andra perioden stängde dock BC Luleå, och framförallt Yannick Anzuluni, butiken illa kvickt. fem minuter in i perioden hade man utökat ledningen till 16 poäng. På de fem minuterna drog Anzuluni i 12 poäng själv. det avståndet höll man ungefär hela perioden ut och inför andra halvleken stod det 51-36 till BC Luleå.

Den tredje perioden fortsatte BC Luleå att dryga ut ledningen då Umeå BSKT inte gjorde poäng på sista dryga fem minuterna. BC Luleå fick driva upp bollen med fart och hittade luckor i BSKTs försvar konstant tack vare deras aggressivitet och tempo. När så perioden avslutades var ställningen 74-42, ledning med 32 poäng alltså och fjärde perioden spelades bara av från båda lagen. Noterbart är att samtliga spelare som var inne på banan idag, båda från BC Luleå och Umeå BSKT, gjorde poäng samt att endast en spelare i BC Luleå, Denzel Andersson, spelade mer än 20 minuter.

MATCHFAKTA / kvartsfinal 3 i bäst av 5:
Luleå–Umeå 92–57

(26–21, 25–15, 23–6, 18–15)
Poäng, Luleå: Yannick Anzuluni 23, Tom Lidén 13, Joel Svensson 11, Adam Rönnqvist 9, Brandon Rozzell 8, Denzel Andersson 7, Anton Saks 6, Brice Massamba 4, Jonathan Larsson 3, Andreas von Uthmann 3, Tim Kearney 3, Quinton Upshur 2.
Umeå: André Nilsson 19, Johan Rönström 12, Egal Saleman 11, Robin Alm 5, Fredrik Björnsson 5, Jesper Hallberg 3, Albin Frank 2.
Publik: 1 675.

(Luleå vidare med totalt 3-0 i matcher)

Text: David Nilsson (BC Luleå)

Dela inlägget