Fotograf: Sebastian Lindberg / Bildbyrån

TV: Rysarseger för Jämtland mot Södertälje

Det är kvitterat i kvartsfinalserien mellan Jämtland Basket-Södertälje Kings. Det står klart efter att Jämtland vunnit tisdagens rysare med minsta möjliga marginal, 82-81. Här är höjdpunkter från matchen!

Hela 1569 personer hade letat sig till Sporthallen och de blev knappast besvikna. Jämtland vann en högdramatisk match mot Södertälje med 82–81 och utjämnade därmed matchserien till 1–1.

Jämtland var med från start i kvällens match till skillnad mot den första kvartsfinalen. Dino Cinac var lite för het på gröten och drog på sig två fouls redan i matchinledningen, den andra gav Södertäljes stjärna Toni Bizaca ett blödande ögonbryn och han spelade inte mer under den första perioden. Torbjörn Gehrke valde att låta Cinac svalna lite på bänken efter det. Lagen följdes åt i matchprotokollet och när Södertäljes Delvon Johnson satte en tvåa på klockan betydde det 27–27.

Period två blev också rätt jämn. Jämtland låg lite före inledningsvis men Södertälje anförda av den omplåstrade Bizaca kom tillbaka och de kunde gå till halvtidsvila med en fyra poängsledning, 48–44. Bizaca var poängbäst med 15 men Cinac med 13 och Jabril Durham med 12 var inte långt efter. Jämtlands skytte var inte så bra, de sköt 42 % från golvet jämfört med Södertäljes 61. Södertälje ledde också returtagningen, de hade tagit 19 jämfört med Jämtlands 14. Jämtland hade fem turnovers jämfört med Södertäljes åtta.

Tredje perioden började Jämtland med att göra 11–1 och ledning med 55–49. Resten av perioden gick till bortalaget och ställningen var jämn inför den sista perioden, 62–63. Södertälje inledde den fjärde perioden bäst. De låg 5-6 poäng före i stort sett hela tiden. Jämtland gav sig inte utan drog upp farten mot slutet. Några viktiga poäng senare så var matchen helt jämn. Mike Bruesewitz och Jaan Puidet fick i varsin tvåa ur svåra lägen när matchen stod och vägde i slutskedet. Avslutningen m´blev rafflande. Puidet stoppade i två poäng till ledning 82–81 med nio sekunder kvar. Södertälje fick tre chanser att avgöra men kom aldrig riktigt nära.
– Jag försökte avsluta så snabbt som möjligt när jag fick den sista chansen, men det blev inte farligt. Det var annars små detaljer som avgjorde matchen. Jämtland har en bra hemmapublik som de drar nytta av. Vi är förstås besvikna, vi hade matchen men tappade den mot slutet, säger Södertälje-spelaren Valter Lindström.

Vedran Bosnic, Södertäljes tränare:
– Det var en jämn match och jag tycker vi spelade bra. Det var en mycket bra slutspelsmatch. Vi tappade Bizaca över halva första perioden på grund av skadan. Lagen känner varandra väldigt väl vilket påverkar förstås. En mycket bra hemmapublik avgjorde kanske matchen till Jämtlands fördel.

Jaan Puidet, Jämtland:
– Jag tycker att alla steppade upp idag. Det var helt klart en laginsats, och så har vi publiken. Den ger oss energi.

Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke:
– Den här matchen hade kunnat sluta hur som helst. Det var smådetaljer och tillfälligheter som avgjorde. Preston Purifoy och Mike är inte ur form. Motståndarna vet precis vad vi vill göra och de gör allt de kan för att stoppa det. Bizaca är inte heller ur form utan det är vi som gör allt vi kan för att stoppa honom.

MATCHFAKTA / kvartsfinal 2 i bäst av 5:
Jämtland–Södertälje 82–81

(27–27, 17–21, 18–15, 20–18)
Poäng, Jämtland: Jabril Durham 21, Jaan Puidet 16, Mike Bruesewitz 16, Dino Cinac 13, Niklas Larsson 6, Preston Purifoy 6, Gustav Hansson 3, Samuel Berkelund.
Södertälje: Toni Bizaca 17, Tanel Kurbas 17, Delvon Johnson 14, Valter Lindström 7, Davis Lejasmeiers 7, Thomas Massamba 6, Adam Ramstedt 5, Nick Spires 5, Darien Brothers 3.
Publik: 1 569 (nytt rekord).

(Ställningen är 1-1 i matcher)

Text: Johan Bjurström (Jämtland Basket)

Dela inlägget