Fotograf: Montage

INFÖR Kvartsfinal #1: Luleå-Umeå

SM-slutspelet i Basketligan är äntligen här. Först ut är seriesegrarna BC Luleå som under fredagen tar emot Umeå BSKT. Här är allt du behöver veta inför matchen!

Vilka: BC Luleå-Umeå BSKT
Vad: 🇸🇪 Basketligan herr, kvartsfinal 1
När: Fredag 31 mars, kl 19.04
Var: Luleå Energi Arena, Luleå
Sändning: Basketsverige.tv
Livescore: 📋 Basketsverige.se

Efter att ha vunnit grundserien i tisdags när man slog Malbas på hemmaplan är det nu dags för BC Luleå att bjuda hem Umeå BSKT i årets första kvartsfinal. Det är ett formladdat Luleå som har full trupp att tillgå och en bra känsla då man visat sig vara bäst i Basketligan hittills.

Umeå däremot har haft stora problem med skador under säsongen, och hade så sent som i tisdags borta bland annat Rudy Mbemba och Johan Pierre. Josh Wolfram och Gerald Williams stod med i truppen men fick ingen speltid när Umeå släppte in säsongens högsta poängnotering av ett lag när Södertälje gjorde hela 126 poäng.

Istället har Umeås yngre spelare fått kliva fram och ta en bärande roll i laget. Det är framför allt trepoängsskytten Robin Alm, Fredrik Björnsson som är uppfostrad i Gladan och Jesper Hallberg som också han har ett förflutet i Luleå då han gått på Riksbasketgymnasiet Luleå som är de tre spelare som har fått ta ytterligare ett steg i karriären från bänkspelare till rollspelare.

Två spelare att se upp med i Umeå är Terrence Oglesby och George Valentine. Oglesby som är fruktad trepoängsskytt och leder laget i poänggörande med sina 15.8 poäng per match. Umeå har dock haft problem med att sätta upp Oglesby för sitt skott när de saknar sina naturliga pointguards. Amerikanen George Valentine är en atletisk returspecialist, med ett snitt på 8.2 tar han tredje mest returer per match. I tillägg till sina returer lägger Valentine även i 11.8 poäng. Han gör sällan poäng utanför tresekundersområdet, men väl i färgen har han hög procent på sina avslut.
– Umeå är ett gäng som har brottats med skador under året och i dagsläget vet vi inte riktigt vilken laguppställning vi kommer att ställas mot. Det förändrar egentligen inte vår situation speciellt mycket då vi precis som vanligt kommer att fokusera på oss själva till största delen. Om vi följer våra regler till perfektion täcker vi det mesta en motståndare kan komma med.
– Det blir derbykaraktär på matchserien och det kommer krävas ett fokuserat och starkt försvarsspel för att vinna ikväll. Vi behöver hantera Umeås målgörande guards med ett intensivt och noggrant försvar. Vi behöver vinna kampen under korgen mot deras stora spelare och returtagningen måste fredas för att kunna diktera tempot i anfall. Offensivt behöver vi driva upp tempot i anfallet och utnyttja vår snabbhet och nog så viktigt, det gäller det att våga spela avslappnat trots att viljan och adrenalinet kommer spruta när slutspelet nu äntligen börjar, säger Luleå-tränaren Peter Öqvist.

Luleå har slagit Umeå i samtliga fyra matcher under säsongen och är stora favoriter till segern ikväll.
– Det blir spännande med Norrlandsderby. Luleå är ett snabbt och mobilt lag så gameplan brukar vara att försöka sakta ned dem, säger Umeås tränare Jesper Gustavsson till VK:s basketblogg.
 

LÄGET I LAGEN:❓
Luleå kan ställa upp med bästa möjliga lag.

Umeå hoppas få tillbaka några skadade spelare. Frågetecken finns för Rudy Mbemba, Gerald Williams, George Valentine och Josh Wolfram.

TIDIGARE MATCHER: ✍️
7/10: Umeå BSKT–BC Luleå 53–92
18/11: BC Luleå–Umeå BSKT 74–56
3/1: Umeå BSKT–BC Luleå 65-91
17/2: BC Luleå–Umeå BSKT 105–47

LÄS MER: 📒
Luleås hemsida inför matchen
Umeås hemsida inför matchen

Dela inlägget