Fotograf: Bildbyrån (montage)

Matchguide: Seriesegern ska bärgas

För första gången på elva år kan BC Luleå ikväll säkra seriesegern. Allt som krävs är vinst hemma mot jumbon Malbas. Här är senaste nytt inför matchen!

Vilka: BC Luleå-Malbas
Vad: 🇸🇪 Basketligan herr, omgång 36
När: Tisdag 28 mars, kl 19.04
Var: Luleå Energi Arena, Luleå
Sändning: Basketsverige.tv
Livescore: 📋 Basketsverige.se

Grundseriens sista match och visst har det blivit tjatigt, men sanningen är att Luleå måste vinna matchen för att med egen kraft säkra seriesegern. Den stora vinsten förutom äran är att laget säkrar hemmaplansfördel genom hela slutspelet. Motståndare är Basketligans sydligaste lag, Malbas från Malmö som gästar det nordligaste laget.

Lagen har mötts tre gånger tidigare under säsongen och slutat med två säkra vinster för Luleå, 86-77 på hemmaplan i november sedan kross med 109-71 på bortaplan strax innan jul. Sedan kom säsongens flopp i mötet på bortaplan 7 februari där Malbas snor segern från Luleå och vinner med 81-77. En förlust som kunde ha stått Luleå mycket dyrt i slutändan.

Det är alltså ligatoppen Luleå med 23 vinster och åtta förluster som möter säsongens jumbo Malbas med tre segrar och 28 förluster som möts uppe i norr. På förhand talar allt för att Luleå ska vinna kvällens match, men som sagt Malbas har slagit Luleå tidigare under säsongen.
– Då var det dags att runda av grundserien. Vid vinst ikväll vinner vi grundserien för första gången på elva år och får hemmaplansfavör genom hela slutspelet, mycket att tävla för med andra ord. Motståndaren heter Malbas och de vet redan att det är sista kvällen med gänget denna säsong för dem. Det är dock inte något ofarligt gäng som vi så bekant känner till då vi förlorade sist vi mötte dem nere i Malmö, säger Luleås tränare Peter Öqvist och fortsätter:
– Vi behöver spela samma vassa försvar som långa stunder senast mot Jämtland. Hålla koncentrationen och kommunikationen på topp samtidigt som vi vinner kampmomenten där ute för att säkra segern. Offensivt vill vi fortsätta vidareutveckla vårt spel. Hitta vägar till högre och högre effektivitet på våra avslut.
 

LÄGET I LAGEN:❓
Luleå saknar troligen forwarden Tom Lidén som fick en hård smäll i matchen mot Jämtland senast. Dessutom är det osäkert ifall Denzel Andersson är tillbaka efter sin axelskada.

Malbas saknar Gerald Boakye och troligen danske guarden Sebastian Åris.

NOTERA ATT: ✍️
* Luleå har vunnit samtliga 15 matcher på hemmaplan. Malbas har förlorat samtliga 15 matcher på bortaplan.
* Malbas främste poänggörare är amerikanen Adrian Rodgers med 15.7 poäng per match i snitt.
* Brandon Rozzell är Luleås bäste poänggörare. Han snittar 17.4 poäng per match.

LÄS MER: 📒
Luleås hemsida inför matchen
Malbas hemsida inför matchen

Dela inlägget