Fotograf: Bildbyrån (montage)

Matchguide: Jämtland vill sätta käppar i hjulet för Luleå

BC Luleå jagar seriesegern. Då krävs med stor sannolikhet seger mot Jämtland Basket ikväll. Här är senaste nytt inför fredagens match!

Vilka: BC Luleå-Jämtland Basket
Vad: 🇸🇪 Basketligan herr, omgång 35
När: Fredag 24 mars, kl 19.04
Var: Luleå Energi Arena, Luleå
Sändning: Basketsverige.tv
Livescore: 📋 Basketsverige.se

Näst sista matchen i grundserien som spelas i Luleå Energi Arena står mellan hemmalaget BC Luleå och gästerna Jämtland Basket. Luleå har, trots förlusten mot Uppsala Basket i senaste matchen, fortfarande allt i egna händer. Vinner man mot Jämtland ikväll och mot Malbas på tisdag nästa vecka slutar man på första plats i tabellen och får hemmaplansfördel genom hela slutspelet.

Jämtland kommer till Luleå med två förluster i rad, mot Umeå borta och senaste matchen mot Södertälje på hemmaplan i en riktig rysarmatch som slutade 99-98 för Södertälje. Årets upplaga av Jämtland har gjort sig kända som ett väldigt offensivt lag och liksom Luleå vill de spela snabbt och driver gärna upp tempot.

Jämtland har flera individuellt duktiga spelare som har några av ligans bästa statistikrader. Bland annat kroaten Dino Cinac som ligger tvåa i poängligan med ett snitt på 17,9 per match, ligans mest effektiva spelare Mike Brusewitz och den passningsskicklige Jabril Durham som med sina 6,2 assist per match leder ligan i assist.

Men som lag har Luleå visat sig vara bättre och har vunnit samtliga tre matcher mot Jämtland under säsongen.
– Jämtland är första hindret i jakten på seriesegern och det är en svår motståndare. De har hittat ett rejält flyt i spelet från mitten av januari och spelar en aggressiv, offensiv basket. På många sätt påminner de om oss själva med snabbt spel och många rörliga spelare. För oss gäller det att spela ett vasst lagförsvar för att sänka procenten på deras avslut. Det kommer krävas god kommunikation och koncentration för att hantera deras snabba uppspel. Att vi är starka i en mot en försvaret så att vi inte behöver släppa deras skyttar fria samt att vi vinner kampen om returtagningen runt egen korg så att vi kan diktera tempot i matchen. Offensivt vill vi fortsätta utveckla vårt anfallsspel och jag tror att ni kommer se ett spelsuget och kreativt Luleågäng ikväll, säger Luleås tränare Peter Öqvist.

Jämtland kan sluta femma eller sexa i grundserien. Vid seger i de två sista matcherna blir man femma, oavsett vad Borås hittar på. Motståndare i SM-kvartsfinalen är dock inte alls klart.
– Det resultat som får störst ringar på vattnet är en seger för oss mot Luleå. Det skulle öppna dörren för både Norrköping och Luleå att kunna vinna serien, säger Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke till Östersunds-Posten.

Om Jämtland skulle överraska och bortaslå Luleå, kan norrbottningarna rasa ned till tredje plats. Torbjörn Gehrke gillar att analysera och dra slutsatser, men inte ens han vill försöka bena ut alla trådar.
– Det är nästan omöjligt att hålla koll på alla scenarion. Det vi däremot kan säga är att vi själva får bästa tänkbara matcher inför slutspelet.
 

LÄGET I LAGEN:❓
Luleå ser ut att kunna ställa upp med ordinarie manskap.

Även Jämtland kan troligen mönstra starkast möjliga lag.

NOTERA ATT: ✍️
* Luleå än så länge är obesegrade hemma i Luleå Energi Arena – 14 raka vinster har det blivit under säsongen.
* Säsongens tidigare matcher har Luleå vunnit med 99-85, 92-75 och 89-78.
* Jämtlands stjärnduo Dino Cinac (17.9 ppg) och Mike Bruesewitz (17.4 ppg) ligger tvåa respektive trea i poängligan.

LÄS MER: 📒
Luleås hemsida inför matchen
Jämtlands hemsida inför matchen

Dela inlägget