Fotograf: www.jojjesplejs.com

AIK hetast i basketderbyt

AIK drog det längsta strået i gårdagens superheta basketderby mot Djurgården. En seger som betyder att man ser ut att vinna Superettan.

Djurgården inledde onsdagens derby klart starkast och hade ledningen med 19-15 efter den första perioden. Men AIK kom tillbaka rejält i period nummer två, och när signalen för halvtidsvila ljöd lyste 43-28 till AIK på tavlan i Solnahallen. Djurgården försökte ta sig ikapp men kom egentligen aldrig riktigt nära som minst var underläget nio poäng i början på den fjärde perioden. När matchen var slut stod AIK som segrare med 74-60.
– Det var jätteskönt att få revansch. Den här matchen är superviktig, inte bara för oss, utan för basket-Sverige. Det här är matchen. Att kunna ge vår hemmapublik en vinst betyder allt, säger AIK-spelaren Erkan Inan till Sportbladet.

Både AIK och Djurgården är sedan tidigare sportsligt klara för Basketligan och har ansökt om en plats i högsta ligan till hösten. Just nu återstår det att se om organisationen och ekonomin håller måttet för att spela i Basketligan nästa säsong.
– Vi är inte fullt finansierade, men vi har tid på oss att bli det. Vi har redan några sponsorer på plats och fler som är intresserade. Jag ser det som en realistisk möjlighet och vi räknar med att vi ska klara det, men man vet aldrig, säger AIK:s klubbdirektör Franco Zanetti till Sportbladet.

Goran Popov, klubbdirektör i Djurgården:
– Vi vill kunna vara med och utmana om förstaplatsen, har vi inte den budgeten anser jag inte att vi ska vara där. Men ligan kommer att vänta på Djurgården hur länge som helst. Om vi anser att vi måste vänta ett år och bygga ännu mer muskler, då gör vi det. Vi måste använda hjärnan och inte hjärtat. Vi måste bara gå efter siffror och ekonomiskt måste allt vara på plats. Ska vi gå upp vill vi göra något stort, det måste vara en success story när vi kommer dit.

En sak som definitivt är säker är att de bägge klubbarna sticker ut i Superettan. Djurgården leder fortsatt, men har en match mer spelad än AIK som vid seger i de tre matcher som är kvar går om sin rival.

Matchfakta:
AIK–Djurgården 74–60

(15–19, 28–9, 15–16, 16–16)
Poäng, AIK: Erkan Inan 18, Olivier Ilunga 15, Serkan Inan 13, Jesper Eliasson 13, Alexander Holmström Forster 8, Jonathan Gunnarsson 3, Henos Kidane 2, Nemanja Jovanovic 2.
Djurgården: Dee Ayuba 12, Joseph Taylor 12, Dragan Damjanovic 11, André Benediktsson 7, Mannos Nakos 5, Jimmy Lundin 5, Brandon Barton 4, Dragoljub Kitanovic 4.
Publik: 1 762.

Dela inlägget