Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

TV: Dramatiskt i Uppsala

Det bjöds på stor dramatik när Uppsala Basket besegrade Borås Basket med knappa 76-73. Här är höjdpunkter från matchen!

När Uppsala Basket under tisdagskvällen tog sig an Borås Basket så snackades det om “måstematch”. Varför? Ett – jakten på topplaceringarna och hemmaplansfördel i en kommande kvartsfinalserie. Två – chansen att få inbördes möten på just Borås Basket.

Så här i efterhand kan vi konstatera att de båda ovanstående punkterna minst sagt, lever. Hemmalaget gick segrande ur striden efter en riktigt gastkramande avslutning på matchen, där hemmalagets defensiv under den andra halvan av matchen blev matchavgörande. “Tredje gången gillt” kan man kalla det, med tanke på att Borås gått segrande ur de två tidigare striderna lagen emellan. Den ack så viktiga segern ska hur som helst summeras, så vi passar på att göra det.

Den första perioden startade i ett rasande tempo där de båda lagen turades om att sätta borgen i kollen. Från hemmalagets håll så var det framför allt Jonathan Person, som vid ställningen 10-6, redan hade hade pillat i sex poäng. Strax därefter var Borås Basket både ikapp och förbi, efter en lång trea från den ack så skicklige Fredrik Andersson, något som följdes upp av fem raka poäng från hemmalagets Alexander Lindqvist. Efter en two-and-one från Andreas Person så var hemmalaget helt plötsligt i en sjupoängsledning, 18-11. Var ett tidigt hemmaryck på gång? Den nytillkomne Borås-guarden Jerome Seagears, bjöd på ett rungande nej, då han efter tre raka treor tog bortalaget ikapp. En fantastiskt underhållande period var över och ställningen skrevs till 21-20.

Rickard Eriksson inledde sedan de tio nästkommande minuterna genom att dra i en trea fram till, 24-20. En perfekt start på en period som till stor del liknade de tio inledande minuterna av matchen. I hemmalaget var det framför allt den tidigare nämnde Jonathan Person och Alexander Lindqvist som stod för poänggörandet, medan det i Boråslaget var centern Christian Maråker och amerikanen Trayvonn Wright som turades om att sätta bollen i korgen. Perioden avslutades sedan av att den 210 centimeter långe Boråscentern, Mike Palm, satte en tvåa fram till halvtidsresultatet 37-39.

Den tredje perioden då? Jo, den inledde Boråslaget definitivt starkast. Redan efter två minuter så var bortalagets ledning utökad till 37-45, detta efter bland annat fyra poäng från Christian Maråkers händer. Laget inledde med andra ord den tredje perioden genom att få till en “6-0-run”, en run som hemmalagets Carl Engström kort därefter satte stopp för. Var Uppsala på väg att tappa greppet? Nej, faktum är att Carl Engströms två poäng startade en ny run, denna gång för hemmalaget. En trea från Anton Gaddefors och sedan sex raka poäng från bröderna Person och vips, så var det ombytta roller. 48-47 och förstås en time-out från Borås Baskets coach, ”Jonte” Karlsson. Kvällens stora höjdpunkt lät därefter inte vänta på sig, när Anes Zekovic bjöd på en högflygande dunk fram till 55-51 så lyfte, minst sagt, taket i IFU Arena. Anes har under säsongen bjudit på en massa dunkar, men detta var något extra. Oluoma Nnamaka avslutade sedan den tredje perioden genom att med sekunden kvar, slita ner en retur och “at the buzzer” lägga i 59-55. Det var med andra ord upplagt för ett riktigt drama, som det också blev.

Hemmalaget inledde sedan den avslutande akten genom att tack vare matchens lirare, Jonathan Person och Alexander Lindqvist, dra ifrån till 64-55. Matchavgörande ryck? Svaret blev nej, även den här gången. Den tidigare nämnde Boråsduon, Christian Maråker och Trayvonn Wright tog bortalaget både ikapp och förbi. Trayvonn Wright’s sanslösa trea fram till 64-65 fick publiken i IFU Arena att tystna och en time-out från Kevin Gaines var förstås att vänta. En time-out som tog död på bortalagets ”run” och fick hemmalaget att vakna till liv igen. Anton Gaddefors trea fram till 69-69 visade sig vara en av kvällens absolut viktigaste skott och kort därefter var Uppsala, tack vare två poäng från Carl Engström, tillbaka i ledning. När bara minuten återstod så var Uppsala i ledning, 72-69. Borås brände läget de hade och skickade Uppsalas Andreas Person till straffkast-linjen i hopp om missade straffkast, vilket den ack så säkre Person inte bjöd på. Boråsguarden Jakob Sigurdarson reducerade kort därefter till 74-71, men när Alexander Lindqvist sedan fick kliva till straffkast-linjen och sätta sina båda kast så var saken klar. Sigurdarson fick visserligen reducera ytterligare en gång, men till föga nytta. Uppsala Basket gick segrande ur “måstematchen” och är fortsatt med i jakten på toppen, i hopp om hemmaplansfördel i det kommande slutspelet.

MATCHFAKTA:
Uppsala–Borås 76–73

(21–20, 16–19, 22–16, 17–18)
Poäng, Uppsala: Jonathan Person 19, Alexander Lindqvist 14, Carl Engström 11, Andreas Person 9, Anton Gaddefors 9, Rickard Eriksson 6, Axel Nordström 4, Anes Zekovic 2, Oluoma Nnamaka 2.
Borås: Christian Maråker 22, Trayvonn Wright 17, Jerome Seagears 13, Mike Palm 8, Simon Gunnarsson 6, Jakob Sigurdarson 4, Fredrik Andersson 3.
Publik: 688.

Text: Erik Gillberg (Uppsala Basket)

Dela inlägget