Fotograf: Tomas Jansohn / Nässjö Basket

TV: Nässjö skrällde mot serieledarna

Nässjö Basket stod för en fin skalp när man under fredagskvällen besegrade serieledarna BC Luleå hemma i Nässjö Sporthall. Här är höjdpunkter från matchen!

Nässjö Basket svarar för en kanoninsats i kvällens hemmamatch mot tabellettan BC Luleå och vinner med imponerande 90-76 inför en kokande hemmapublik.

Nässjö stod inför den svåraste av uppgifter då man gästades av suveräna ligaettan BC Luleå. Ett Nässjö som tidigare under säsongen förlorat de två matcher som man ställts mot Luleå och även om man stretade emot bra i hemmamötet så vann Luleå säkert till slut.

Nässjö startar kvällens möte fokuserat och tar direkt ett grepp om händelserna ute på banan. Auston Barnes river ner den första försvarsreturen och lägger några sekunder senare i matchens första poäng och Auston var verkligen heltänd ikväll. Serieledarna Luleå är ett riktigt komplett basketlag och riktigt roliga att se men Nässjö lyckas få motståndarna att ta svåra avslut och man får också stopp på Luleås snabba uppspel från start i matchen och detta verkar göra gästerna konfunderade. Nässjö avslutar perioden på ett enastående sätt och symboliskt för perioden är när Karim Wazzi serverar Wictor Grenthe i slutsekunderna och Wictor kan utan problem lägga i 22-15 för hemmalaget.

Nässjö fortätter diktera villkoren ute på banan under den andra perioden och med ett varierande anfallsspel skapar man hela tiden bra looks, och man förvaltar verkligen sia lägen denna kväll. Nässjö vinner även denna period och leder 48-34 efter halva matchen. Nässjös pointguard briljerar stundtals under perioden och han avslutar den på bästa sätt med en härlig individuell prestation i slutsekunderna av perioden när han lägger bollen i nät med endast två sekunder kvar.

Alla som följer Nässjö Basket vet att scenariot fram till halvtid var det samma vid det förra mötet med Luleå i Nässjö Sporthall. Nässjö gjorde grymma två perioder men därefter kom Luleå ut och gjorde 12-0 på några minuter och tog över hela matchen. Nässjö hade lärt sig den läxan visade det sig för hemmaspelarna kommer ut starkt och lyckas istället efter bra prestationer öka försprånget poängmässigt. Ledningen är hela 60-41 efter fyra minuters spel av den tredje perioden och hemmafansen vädrar skräll. Luleå vill verkligen inte detta och snabbt gör man 8-1 och det är match igen. Luleå är alldeles för bra och slappnar man av alternativt slarvar i grundspelet så hugger de direkt. Luleå får ner underläget till 66-55 efter den tredje perioden efter en stark forcering och Tom Lidén ligger bakom det mesta som Luleå skapar offensivt.

Nässjö ser ängsliga ut offensivt i inledningen av den sista perioden. Luleås amerikanske stjärna Brandon Rozzell blir alltmer offensiv och visar vägen för bortalaget. Nässjö gör det ändå riktigt bra och leder med stabila 80-67 med tre minuter kvar av matchen men då startar Luleås duktige forward Yannick Anzuluni en trepoängsshow och 46 sekunder senare har han bombat i tre trepoängare och hastigt men mindre lustigt är ställningen 80-76. Det blir närmast helt tyst i Nässjö Sporthall med lätt skakade hemmaspelare. Men då vänder William Gutenius den dåliga trenden med en förlösande tip-in till 82-76. Williams insats i slutperioden blir avgörande. Han får ta stort ansvar när Mantas Griskenas kliver av skadad och han fyller upp positionen med bravur över hela banan. Bortalaget blir därefter avblåsta för en offensiv foul och Nässjö tar över matchen från denna stund och kan dryga ut försprånget och vinna en meriterande seger med klara 90-76.

MATCHFAKTA:
Nässjö–Luleå 90–76

(22–15, 26–19, 18–21, 24–21)
Poäng, Nässjö: Dartaye Ruffin 21, Reginald Johnson 17, Jonathan Peleg 16, Austin Barnes 16, Mantas Griskenas 8, Kristian Heder Ternell 5, William Gutenius 5, Wictor Grenthe 2.
Luleå: Brandon Rozzell 17, Yannick Anzuluni 17, Tom Lidén 16, Adam Rönnqvist 16, Quinton Upshur 6, Denzel Andersson 2, Anton Saks 2.
Publik: 862.

Text: Nässjö Basket

Dela inlägget