Fotograf: Erik Simander / Bildbyrån

TV: Södertälje starkast i toppmötet

Borås Basket gav Södertälje Kings en rejäl match. Men hemmalaget kunde efter ett dramatiskt slut vinna med 86-80. Här är matchens höjdpunkter!

Borås Basket fick en något oväntat topprestation från halvskadade Trayvonn Wright och en mångsidig succédebut från Jerome Seagears. Som lag slogs och krigade Borås ända in i kaklet. Men till slut fällde några ödesdigra detaljer avgörandet till Södertälje Kings fördel (86-80).

Södertälje Kings hade snabbt skaffat sig en ledning på 7-2 innan Borås Basket ens hade skakat bussresan ur kropparna. Men sedan gick det desto bättre för gästerna. Eftermiddagens startande pointguard, Emil Lundstedt, spelade fram Jakob Sigurdarson som satte Borås första ledning, 10-9, från trepoängslinjen.

Knappa sex minuter in i matchen var det dags för Jerome Seagears att debutera för Borås. Seagears ödslade ingen tid och satte en trea i sitt allra första anfall som Borås-spelare. Amerikanens poäng betydde ledning, 15-13, för Borås.
– Jerome Seagears (16 poäng på bl.a. 4 av 5 treor, 7 assist, 5 returer) är en riktigt bra pointguard. Det ser vem som helst, säger Borås-tränaren Jonte Karlsson.

Trots detta var det Kings som hade kommandot med 26-22 efter en period. Borås bytte till zon i inledningen av andra perioden.
– Det var väl inget genidrag från min sida. Zonen får vi träna mer på. Men överhuvudtaget är vi för flata i defensiven i den första halvleken. Framförallt i första perioden. Vi korrigerade och det blev bättre. Sedan får man ”kredda” Kings för att de sätter lägena som vi valt att ge dem, säger Jonte Karlsson.

En stund av dålig koncentration från Borås i mitten av andra perioden gjorde att Kings kunde rycka till 39-32. Jonte Karlsson var fly förbannad när han kallade timeout med 5:18 kvar av halvleken. Södertälje ledde som mest med 12 poäng, men när Sigurdarson missade på periodsignalen stod det 48-40 till Södertälje.

Borås gjorde 2-10 i inledningen av tredje perioden och när Seagears sköt i sin tredje trea (av tre så långt) så betydde den 50-50. Sedan följde dock ett flertal minuter då Borås sattes på tuffa prov av Kings försvar, med Delvon Johnson som ankare. Med en period kvar stod det 63-57 till Kings.

Redan 1:30 in i den fjärde perioden hade Borås, mycket tack vare succédebuterande Jerome Seagears, kapat underläget till 63-62 och pressat fram en timeout från hemmalaget. Trayvonn Wright storspelande plötsligt. Detta trots att han gått skadad hela veckan.
– Jag var förvånad eftersom han inte kunna träna något. Men Trayvonn blir bättre när han får spela på position tre. Han började skjuta, satte skotten och fick självförtroende idag, kommenterar Jonte Karlsson.

Med 6:24 kvar satte Sigurdarson 69-69. En och en halv minut senare sköt Seagears i en trea till ledning 74-72. Ledningen skiftade sedan tre gånger innan Kings skaffade en ny ”storledning” på fyra poäng.

Seagears fixade 82-80 genom två straffkast med 40 sekunder kvar. I nästa Kings-anfall avgjorde Toni Bizaca matchen genom att ta Christian Maråker en-mot-en och sätta 84-80. Förlustsiffrorna blev till slut 86-80.
– Det här var en jämn, tuff och bra basketmatch mot svenska mästarna på deras hemmaplan, som vi lika gärna hade kunnat vinna. Även om Södertälje sköt fantastiskt så tycker jag inte om att vi släpper in hela 86 poäng. Vi har dock stor utvecklingspotential och fortsätter nu jobba hårt inför mötet med Norrköping nästa lördag, avslutar Jonte Karlsson.

MATCHFAKTA:
Södertälje–Borås 86–80

(26–22, 22–18, 15–17, 23–23)
Poäng, Södertälje: Toni Bizaca 23, Davis Lejasmeiers 19, Tanel Kurbas 15, Delvon Johnson 10, Thomas Massamba 9, Valter Lindström 8, Nick Spires 2.
Borås: Trayvonn Wright 17, Jerome Seagears 16, Jakob Sigurdarson 16, Fredrik Andersson 8, Christian Maråker 8, Emil Lundstedt 6, Shaquille Hines 5, Simon Gunnarsson 4.
Publik: 968.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget