Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

TV: Uppsala vann i Engströms debut

I en dryg halvlek höll Malbas emot riktigt bra. Sedan tog Uppsala Basket över och vann till slut med 97-58. Här är höjdpunkterna från matchen!

Debut för Carl Engström, dunkar i massor och en monstruös tredje period. Så kan man sammanfatta kvällens batalj i IFU Arena.

Uppsala Basket gick in i kvällens match som stora favoriter och höll inte oväntat nog för favorittrycket, när Carl Engström debuterade.

Den tidigare nämnde och debuterande Carl Engström fick bästa möjliga start i Uppsalalinnet, när han via en pass från Andreas Person kunde dunka i hemmalagets två första poäng för kvällen. En dunk som nästan såg retfullt enkel ut. Malbas-centern, Lasse Elbaeck, svarade kort därefter genom att dra i en trea fram till 2-5. Omedelbart därefter så kopplade dock hemmalaget ett tidigt grepp om matchen. Två raka treor från Jonathan Person och Axel Nordströms händer tog laget både ikapp och förbi, innan det var dags för Engström igen. Hans andra dunk för kvällen tog laget till en niopoängsledning, 14-5. Det rödfärgade hemmalaget hade med andra ord stått för en 12-0 “run”, redan under de inledande minuterna. När den första perioden var redo att summeras, så var hemmalagets ledning fortsatt komfortabel, 24-14.

De kommande tio minuterna startade även de på bästa möjliga sätt, när Anton Gaddefors drog i sin andra trea för kvällen och utökade ledningen. Därefter gick spelet i stå – de båda lagen hade enormt svårt att sätta bollen i korgen och underhållningsnivån var minst sagt, inget vidare. Malmölaget sprattlade helt plötsligt till och kunde via den tidigare nämnde, Lasse Elbaecks händer krympa underläget till fem. En timeout från hemmalaget var förstås att vänta. En time-out som inte ledde till så mycket mer än två satta straffkast från Alexander Lindqvist. Malmölaget lyckades vinna den andra perioden, 16-13, men när de både lagen gick till halvtidsvila så var hemmalaget i fortsatt ledning, 37-30.

Om den andra perioden var en tråkig historia så var den tredje något helt annat. Jag vet inte vad som sades i hemmalagets omklädningsrum under halvtidsvilan, men något fick laget att fullständigt explodera. Axel Nordström och Andreas Person drog i treor, Alexander Lindqvist och Anes Zekovic dunkade och Rickard Eriksson slet som ett djur. Halvtidsledningen på sju poäng var helt plötsligt uppe i sanslösa 59-40 och när Rickard Eriksson, via en two-and-one satte 62-40 så kändes det hela avgjort. Malmölaget hade inget att sätta emot när Kevin Gaines mannar höjda tempot. Sebastian Norman avslutade sedan den tredje perioden genom att lägga i 70-42. Uppsala vann den tredje akten med makalösa 33-12. En av säsongens bästa perioder? Inte omöjligt.

Den fjärde och avslutande akten blev förstås en enda lång transportsträcka – dock en rolig sådan med Uppsala-ögon sett. Hemmaledningen pendlade mellan 25 och 40 poängs försprång och när Oliver Jonsson, via en lång trea, kunde sätta 95-58 så hade hemmalagets samtliga spelare gjort poäng. När slutsignalen sedan gick så hade Lukas Friberg hunnit med att lägga i två nya poäng och slutresultatet skrevs till 97-58.

MATCHFAKTA:
Uppsala–Malbas 97–58

(24–14, 13–16, 33–12, 27–16)
Poäng, Uppsala: Alexander Lindqvist 13, Andreas Person 12, Axel Nordström 10, Anes Zekovic 10, Sebastian Norman 10, Carl Engström 10, Jonathan Person 9, Lukas Friberg 6, Rickard Eriksson 6, Anton Gaddefors 6, Oliver Jonsson 3, Rasmus Dahlberg 2.
Borås: Lasse Elbaeck 18, Adrian Rodgers 13, Jordan Peltier 10, Tadas Kvederavicius 6, Sebastian Åris 4, Emil Isovic 3, David Terins 2, Marko Marinkovic 2.
Publik: 819.

Text: Erik Gillberg (Uppsala Basket)

Dela inlägget