Fotograf: Johan Sandström / BC Luleå

TV: Luleå vann toppmötet

BC Luleå regerar i Basketsverige just nu. I kväll kom säsongens 15:e seger när Södertälje Kings besegrades med 78-74 inför 2 359 åskådare i Luleå Energi Arena. Här är matchens höjdpunkter!

BC Luleå tog ikväll emot Södertälje Kings som ses som en av de stora favoriterna till SM-guldet, tillsammans med just BC Luleå. Senast lagen spelade i Luleå Energi Arena var årets hemmapremiär som definierades av bra stämning, mycket folk och framförallt en jämn match som BC Luleå gick segrande ur. Ganska exakt så blev det idag med undantaget att det var ännu fler folk på matchen, 2 359 för att vara exakt.

Första perioden började lite trevande för framförallt BC Luleå som tog nästan tre minuter på sig att få upp poäng på tavlan. Tempot var redan tidigt högt och det märktes att det var två lag på banan som inte tänkte vika ner sig. Efter drygt halva perioden hade Södertälje ledningen med sex poäng, 8-14. De följande två minuterna gjorde BC Luleå nio raka poäng ledda av framförallt Brandon Rozzell som drog i sju raka vilket innebar att Luleå var ikapp och förbi. Men ledningen hann försvinna innan det var dags för period nummer två, 19-19 stod det på tavlan efter tio spelade minuter.

Andra perioden ingav nog inga känslor av trygghet i något av lagen. Bara i den andra perioden bytte ledningen ägare åtta gånger vilket talar om hur pass jämn matchen ikväll var, även om hemmalaget släppte in lite lätta poäng på slutet. Framförallt fick Södertälje komma till några lätta avslut både på perimetern från Toni Bizaca och under korgen åt deras stora spelare. Men perioden avslutades med att Denzel Andersson drog i en tre för att ge BC Luleå ledningen med 42-41 inför matchen andra halvlek.

Den tredje perioden blev egentligen första stunden i matchen som det kändes som att något av lagen satt i förarstolen. BC Luleå lyckades plocka bort de lätta lägena för Toni Bizaca och alley-oop spelen på pick och rull av Södertäljes stora spelare vilket gav hemmalaget slagläge på den offensiva planhalvan. För Luleå var det främst Brandon Rozzell som fortsatte att producera, han stod för tio poäng i perioden vilket lade grunden för fjärde perioden dit han och hans lag gick med en sex poäng stor ledning i ryggen, 60-54.

Inledningen av fjärde perioden innebar åtta raka poäng för BC Luleå som alltså utökade sin ledning till tolv poäng. En stor del av detta var publikfavoriten Brice Massamba som spelade över hela banan och med en energi av sällan skådat slag. Det var returer. Det var hans patenterade skott från en halvmeter innanför trepoängslinjen. Men det var framförallt två otroligt tunga blockar och en defensiv närvaro som är svårmatchad. Ledningen var alltså upp i tolv poäng efter en trea av Adam Rönnqvist efter en skottfint som skickade Thomas Massamba flygande över sidlinjen. Enligt matchklockan var det knappt fyra minuter kvar till slutsignalen skulle tjuta.

För en oinvigd kan det ha sett ut som att man hade vunnit på knock out mot de regerande svenska mästarna. Men mot Södertälje är det tyvärr inte så lätt. Tre minuter senare hade Södertälje stänkt i elva raka poäng, bland annat sju poäng av Toni Bizaca. En minut på klockan alltså och vad som alldeles nyss var tolv poäng var nu bara en ynka poäng för BC Luleå. De senaste minuterna hade inte mycket fungerat för hemmalaget, spelet blev stillastående och krampaktigt. Lösningen i nästan varje anfall var en isolerad spelare som skulle försöka skapa något ut inget. Nu ledde alltså BC Luleå bara med en poäng och det var en minut kvar. Anfallet såg att sluta likadant som de tidigare när skottklockan började ticka ner. Men den här gången hämtade Adam Rönnqvist bollen på hand-off av Tom Lidén som Södertäljes försvar gick bort sig på för bråkdelen av en sekund. Mer tid än så behövde inte storskytten för att avlossa bössan.

MATCHFAKTA:
Luleå–Södertälje 78–74

(19–19, 23–22, 18–13, 18–20)
Poäng, Luleå: Brandon Rozzell 25, Adam Rönnqvist 18, Quinton Upshur 9, Yannick Anzuluni 9, Brice Massamba 7, Tom Lidén 5, Denzel Andersson 5.
Södertälje: Toni Bizaca 22, Nick Spires 15, Thomas Massamba 13, Davis Lejasmeiers 8, Valter Lindström 6, Delvon Johnson 4, Tanel Kurbas 4, Tylor Ongwae 2.
Publik: 2 359.

Text: David Nilsson (BC Luleå)

Dela inlägget