Fotograf: Johan Löf / Bildbyrån

TV: Luleå firar jul i serieledning

I tre perioder höll Malbas stången mot serieledande BC Luleå. Sedan gick ridån ner helt och Luleå kunde vinna med klara 109-71. Här är matchens höjdpunkter!

Kvällens bortamatch stod mellan toppen och botten av tabellen. BC Luleå mot Malbas. På förhand kan det tyckas låta som en enkel match för BC Luleå men Malbas bjöd upp till dans inledningsvis. Ledande för Malbas var i tidigt Fredrik Larsson och danske center Lasse Elbaeck.

Första perioden slutade 18-20, två poängs ledning för BC Luleå alltså. Men redan här lades grunden till vad som skulle vara en bidragande faktor för att BC Luleå sent i matchen totalt kunde spela ut hemmalaget. Den enda spelaren som inte fick minuter i första perioden var Andreas von Uthmann medan Malbas gick hårt på både Fredrik Larsson och Adrian Rodgers som är lagets ledande spelare.

Andra perioden fortsatte Malbas att hänga på bortalaget och i paus var ställningen 45-53 mycket tack vare Lasse Elbaeck som spelade fortsatt stabilt. För BC Luleå var det framförallt Tom Lidén som skapade poäng. Han var aktiv på snabba uppspel för ett par lätta dunkar och hade ett bra flyt i spelet. Han förvaltade de lägen som dök upp felfritt men försökte aldrig forcera fram lägen som inte fanns.

Tredje perioden inleddes med att Lasse Elbaeck drog på sig sin andra osportsliga foul för kvällen vilket innebar att han var färdigspelad för kvällen vilket skulle visa sig vara ett hårt slag för hemmalaget. Direkt efter den situationen gjorde BC Luleå 9-2 på Malbas och ledningen var uppe i ganska trygga 13 poäng och däromkring låg skillnaden mellan lagen nästan hela perioden. Fyra satta straffkast sista minuten för Malbas drog ner ledningen till tio poäng inför sista perioden vilket ändå stoppade Malbas i lite av ett slagläge, ett par snabba poäng i fjärde och vips så hade det varit spännande slutminuter i Heleneholms Sporthall.

Men riktigt så blev det inte. Inte ens nästan faktiskt. Om ett par snabba bollar i korgen och en jämn slutsträcka är på en sida av spektret så låg vad som faktiskt hände på den motsatta ändan. Minst sagt. Under periodens första 4 minuter och 33 sekunder gjorde BC Luleå 24-3 på Malbas och ledningen var nu 31 poäng stor för Luleå-laget som där och då vann matchen på knockout. Spelarna i Malbas blev märkbart frustrerade och BC Luleå fortsatte att mata på vilket resulterade i att man vann fjärde perioden med 40-12 och därmed matchen med 109-71.

MATCHFAKTA:
Malbas–Luleå 71–109

(18–20, 27–33, 14–16, 12–40)
Poäng, Malbas: Fredrik Larsson 16, Sebastian Åris 15, Lasse Elbaeck 12, Adrian Rodgers 10, Jordan Peltier 9, Marko Marinkovic 4, Tadas Kvederavicius 3, Emil Isovic 2.
Luleå: Brandon Rozzell 20, Tom Lidén 18, Denzel Andersson 13, Tim Kearney 13, Yannick Anzuluni 12, Quinton Upshur 10, Adam Rönnqvist 10, Andreas von Uthmann 5, Joel Svensson 4, Jonathan Larsson 3, Brice Massamba.

Text: David Nilsson (BC Luleå)

Dela inlägget