Fotograf: Umeå BSKT

Umeå BSKT miljömärker elitmatcher

“Genom att börja med miljöarbetet i det lilla är vår förhoppning att få med oss andra elitklubbar samt publiken i Umeå och på sikt också i resten av idrottssverige”.

Orden är Michael Jalmbys, ordförande i Umeå BSKT.

1000-tals idrottsmatcher spelas varje år i Sverige. De har alla en stor relativt stor miljöpåverkan i allt från transport till nedskräpning och energiförbrukning.

För Umeå BSKT handlar det om att ”göra gott”, påverka spelarna som är förebilder men också uppmärksamma allmänheten, fans och samarbetspartners om vikten av att bidra i miljöarbetet.

Umeå BSKT, som spelar i basketens högsta serie Basketligan Herr, är det första elitlaget i Sverige som certifierar alla sina hemmamatcher enligt Miljömärkt Event. Det är en märkning som Stiftelsen Håll Sverige Rent står bakom.
– Det är extra roligt med denna pilotcertifiering där det handlar om ca 40 elitmatcher under en hel säsong för Umeå BSKT. Sett i ett nationellt perspektiv kan det uppmärksamma allmänheten, fans och samarbetspartners om vikten av detta. en stor effekt eftersom alla elitmatcher tillsammans genererar en väldigt stor miljöpåverkan, säger Joakim Brodahl, verksamhetschef på Håll Sverige Rent.

Umeå Energis sponsring syftar till att inspirera och stötta föreningar till att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten. Hållbara matchevent är ett jättebra initiativ och vi hoppas att fler föreningar följer efter, säger Anette Mångsén sponsringsansvarig på Umeå Energi.
– Vi har en lång väg att gå men vi börjar genom att bland annat spelarna uppmanar publiken att ta med skräpet och källsortera det efter matchen, se över våra inköp, bjuda på ekologisk mat vid VIP-träffar och miljöutbilda alla i klubben, säger ordförande Michael Jalmby.

– Umeås föreningsliv ligger i framkant på många olika sätt vilket det här initiativet också visar. Det här ligger i linje med det miljöarbete som kommunen bedriver och vi hoppas att fler föreningar och andra evenemang inspireras, säger Stefan Hildingsson, fritidschef i Umeå kommun.

Dela inlägget