Fotograf: Nils Jakobsson / Bildbyrån

TV: Malbas utan chans mot Uppsala

Uppsala Basket hade inga problem att avfärda Malbas på bortaplan. Detta trots att Jonathan Person inte kom till spel. Se höjdpunkterna från matchen här!

Med två uppmuntrande matcher i ryggen gick Malbas in i matchen mot tabelltvåan Uppsala med förnyat självförtroende. Men lagmaskinen från Uppland skulle visa sig övermäktigt, nästan omänskligt.

När Andreas Persson rusar mot korgen plockar Odin Lindell effektivt bort hjälpförsvaren och lämnar fri väg åt bollhållaren. Basketgodis, skulle ett Uppsala-fan säga. Regelvidrigt, hörs det från Malbas-supportrar – och då spelar det ingen roll att han är skåning. Oavsett hur är det ruskigt effektivt.

Uppsala, Basketligans enda helsvenska trupp, spelar sammansvetsat. Disciplinerat. Precisionen i anfallen är knivskarp; misstagen i försvaret kommer med glesa mellanrum. De är en basketmaskin, bygd över flera år där kärnan i laget fått spela ihop sig, har blind tilltro till var den andre kommer befinna sig i försvar och anfall, vet vilken sida pointguarden vill ha sin screen och vem som gillar mjölk i kaffet. Det är ingen slump att de ligger tvåa i tabellen.

Malbas hade både tur och otur. Tur för att Uppsala hotade att stänga matchen redan i första perioden, men dålig utdelning på öppna trepoängare gjorde att de inte kunde få upp mer än 17 poäng på tavlan. Otur för att de själva – på de lägen de väl fick – konsekvent prickade främre ringkanten och inte kunde hitta något sänk. Bara två spelare fanns i Malbas poängprotokoll efter tio minuter: sju poäng från Adrian Rodgers och fyra poäng från Sebastian Åris.

Det här var den mest fysiska hemmamatch Malbas spelas hittills i år. Axel Nordström, Andreas Persson och Lukas Friberg gav inte en centimeter gratis till hemmalaget när de försökte penetrera den yttre försvarslinjen, och Odin Lindell och Sebastian Norman städade upp det mesta som slank förbi. Då spelade inte ens Jonathan Persson, och veteranen Richard Eriksson lämnade efter tre spelminuter med vad som såg ut att vara en skadad tumme.

I andra perioden såg Malbas ut att vara på gång när Lasse Elbaeck satte en trea från toppen av trepoängscirkeln. Uppsalas coach Kevin Gaines kallade timeout och gästerna brände sen av åtta raka poäng. Ledningen var uppe i 37-20. Malbas var frustrerade. Det återstod bara minuter kvar av första halvlek och de hade fortfarande inte skjutit ett enda straffkast.

Fem snabba poäng i halvlekens sista tio sekunder skänker en gnutta liv i hemmapubliken, när ledningen skärs ner till tio poäng. Malbas kommer ytterligare fem poäng närmre tidigt i starten av andra halvlek, men när Fredrik Larsson får en trepoängare bortblåst på en rörlig screen och Andreas Persson i nästa anfall sänker en egen trepoängare blir det nattsvart. Matchen glider iväg. Jordan Peltier gör illa foten efter en layup, kliver av banan och får foten lindad. Samtidigt fortsätter ledningen växa. 15, 20, 25, 30.

35 poäng blir slutmarginalen. Uppsala jublar samspelt hela vägen in i omklädningsrummet medan Malbas börjar slicka såren och hoppas på mer mänskligt motstånd mot Jämtland i nästa match.

MATCHFAKTA:
Malbas–Uppsala 58–93

(11–17, 18–27, 19–25, 10–24)
Poäng, Malbas: Sebastian Åris 17, Adrian Rodgers 17, Lasse Elbaeck 7, Jordan Peltier 6, Fredrik Larsson 5, Tadas Kvederavicius 2, Emil Isovic 2, Jake Zuilhof 2.
Uppsala: Andreas Person 21, Axel Nordström 18, Alexander Lindqvist 15, Sebastian Norman 12, Anes Zekovic 10, Lukas Friberg 10, Odin Lindell 4, Oliver Jonsson 3.

Text: Johannes Grufstedt (Malbas)

Dela inlägget