Fotograf: Senad Honic

TV: Jätteknall av Malbas – slog Borås

Efter sju raka förluster kom den till slut – första segern för Malbas. Och det hemma mot en av ligans favoriter Borås Basket. Se höjdpunkter från matchen!

Det tog sju omgångar längre än förra året, men Malbas har tagit säsongens första vinst. Mot ett decimerat Borås, utan Christian Maråker och Simon Gunnarsson samt tränaren Jonte Karlsson, dominerade Malbas returtagningen och vann efter dramatik.

Liksom fjolårets första vinst – övertidsvinsten i ligadebuten mot Jämtland – var matchen mot Borås en kväll fylld av dramatik, nerv och ett brett spektrum av ansiktsuttryck på läktarplats. Äntligen fick malmöpubliken anledning att jubla, inte bara för att Malmö vann, men framförallt för hur de spelade. Det trötta anfallsspelet, de sänkta huvudena och det frånskyllande pekandet var bortblåst; det var som om ett helt nytt lag hade landat i Malmö efter ett snökaosförsenat flyg hem från Luleå.

Anledningen gjorde desto mindre. Den här versionen av Malbas gled friktionslöst i försvarsrotationerna, var på motståndarens planhalva med 20 sekunder kvar på skottklockan och var hämningslösa i sin jakt på returer. Allt det hårda arbetet resulterade i en niopoängsledning för hemmalaget med strax under fyra minuter kvar. Ändå var skåningarna tvungna att svettas hela vägen in i kaklet.

Det började med att Mike Palm nätade två gånger efter servering av suveräne James Washington III. Samme Palm hade sedan med en minut kvar en öppen trepoängare på vingen som kunde tagit ner ledningen i två poäng och verkligen skruvat upp temperaturen i Heleneholmshallen, men trean gick ring ut. I stället sätter Jordan Peltier ett krångligt hoppskott och knuffar tillbaka ledningen i sju poäng.

Med 14 sekunder kvar på klockan går Adrian Rodgers till strafflinjen med Malbas i fempoängsledning. Han sätter en av två och matchen ser ut att vara i kistan. Men Jakob Sigurdarson tråcklar sig till en tvåpoängare, blir foulad och sätter bonuskastet med 14 sekunder kvar att spela. Malbas tar timeout och för dem återstår bara att få in bollen i spel, bli foulade av Borås och lägga matchen på is med straffkast – ändå lyckas Borås sånär med att stjäla bollen, men Sebastian Åris är återigen stark i händerna och får till slut den åtråvärda foulen. Han sätter båda sina kast och det återstår bara sex sekunder när Borås kallar sin sista timeout.

Med Malbas i fempoängsledning, bara en handfull sekunder kvar att spela och Borås utan timeouts är matchen till synes över. Då blir Jordan Peltier blåst för en osportslig foul när han håller fast Jakob Sigurdarson innan bollen kastats in. Sigurdarson får två straffkast – som han sänker – Borås får tillbaka bollen och nu är de bara en trepoängare bort från att tvinga fram övertid.

Men det här var Malbas kväll. Borås inkastspel gav inget och Sigurdarsons desperata hävning nådde aldrig fram till korgen.

MATCHFAKTA:
Malbas–Borås 78–75

(19–21, 22–16, 16–17, 21–21)
Poäng, Malbas: Adrian Rodgers 25, Fredrik Larsson 15, Jake Zuilhof 11, Sebastian Åris 10, Jordan Peltier 7, Lasse Elbaeck 6, David Terins 4.
Borås: James Washington III 27, Jakob Sigurdarson 14, Trayvonn Wright 13, Shaquille Hines 8, Mike Palm 6, Fredrik Andersson 5, Daniel Thuresson 2.
Publik: 240.

Text: Johannes Grufstedt (Malbas)

Dela inlägget