Fotograf: Jörgen Jarnberger / Bildbyrån

Uppsala Basket når inte intäktsmål

Uppsalas Basket herrar har startat säsongen med två raka segrar. Satsningen på egna produkter har gett sportsligt resultat. Tyvärr visar inte försäljningen samma trend vilket resulterat i att klubbens finansiella situation är ansträngd. Av den anledningen sjösätter Uppsala Basket Herr inom kort en omstruktureringsplan.

I snart 60 år har Uppsala Baskets herrar spelat i Sveriges högsta division. Så sent som för två år sedan var laget i sin andra final i historien. Framgångarna går hand i hand med den stora och framgångsrika ungdomsverksamheten som drivs inom systerföreningen Uppsala Basket Ungdom.

För att driva en elitverksamhet krävs intäkter på flera miljoner kronor. Trots goda förhoppningar om att försäljningen i år skulle matcha förväntningarna visar aktuella försäljningsprognoser att klubben är på väg att hamna i ett utsatt ekonomiskt läge.
– På kostnadssidan har vi gjort besparingar på 2,5 miljoner kronor de senaste två åren. Vi har en god kostnadskontroll i dag. Tyvärr har vi den senaste tiden inte lyckats knyta till oss tillräckligt sponsorer och externa finansiärer som krävs för att driva en elitverksamhet utan förlust, säger Staffan Persson, styrelseordförande i Uppsala Basket Herr.

Uppsalas basketpublik har stöttat Uppsala Basket i många år. Så även sponsorer, spelare, ledare och ideella krafter som får en förening att leva, att vinna, att minnas och bidra till en positiv utveckling av individer och indirekt av vårt samhälle.

För att Uppsala ska fortsätta ha ett lag i Basketligan och Basketettan har styrelsen i Uppsala Basket beslutat att sjösätta ett åtgärdsprogram för att vända den negativa trenden, och undvika rekonstruktion eller i värsta fall en konkurs.
– Vi har jobbat stenhårt i flera år med att få ordning på vår ekonomi. Vi har tyvärr fortfarande släpande skulder som tynger oss. Läget är mycket ansträngt men jag garanterar att vi ska göra allt vi kan för att skapa ännu bättre förutsättningar för sponsorer, för vår publik och för våra spelare att tillsammans fortsätta att utveckla ligabasketen i Uppsala, säger Staffan Persson.

Som en del i åtgärdsplanen håller Uppsala Basket ett öppet möte med medlemmar, sponsorer och andra intressenter. På mötet, som sker måndag 24 oktober, kl. 19.00 i IFU Arena, går styrelsen igenom det ekonomiska läget och lyssnar gärna till förslag om hur den negativa finansiella trenden ska vändas och rädda herrlaget kvar i Basketligan.

Text: Uppsala Basket

Dela inlägget