Fotograf: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Sagt på Basketligans upptaktsträff

I tisdags var det upptaktsträff inför starten av Basketligan herr och dam. Så här gick snacket bland coacherna.

Kevin Gaines, Uppsala:
“Vi har fortfarande ett ungt lag och nästan samma spelare som i fjol. Enda nya spelaren är Rickard Eriksson från Norrköping.”
“Jag tycker vi spelade bra basket i slutet av förra säsongen och i slutspelet. Sedan tror jag att vi måste ta ett steg i taget i år. Vi har inte jättemycket rutin, men ju längre tiden går desto mer rutin får vi.”
“Vi lägger stort fokus på vårt försvarsspel, anfallsmässigt försöker vi vara väldigt osjälviska och röra på bollen hela tiden.”
“Inget självändamål att bara ha svenska spelare i truppen. Vi kommer se om vi kan förstärka under säsongen, men det är en ekonomisk fråga.”
“Målsättningen är att sluta bättre än förra säsongen och jag tycker vi har en bra chans att i alla fall gå till semifinal. Favoriter till guldet är så klart Södertälje. Finns några lag som kan utmana, Norrköping, Luleå och Jämtland kan överraska.”

Jesper Gustavsson, Umeå:
“Vi är relativt nya i Basketligan och det tar lite tid att rota sig i Umeå som idrottsstad. Vi gnetar på. Vi har kvar många av de spelare som vi hade i ettan och det senaste året i ligan. Sedan försöker vi hitta spetskompetens utifrån.”
“Jag tror Josh Wolfram kommer bli en mycket sevärd spelare i Basketligan.”
“Som det känns just nu så kommer vi göra en klart bättre säsong än i fjol. Det är bättre harmoni och vi är mer säkra på vad vi vill göra som lag. Målsättningen är självklart att gå till slutspel. Södertälje är favoriter till guldet.”

Vedran Bosnic, Södertälje:
“Stressig försäsong, men det var ett par fantastiska veckor med landslaget. Vi började bygga något bra. Det motiverar mig att jobba ännu hårdare den här säsongen. Vi har lite tid, men jag har en bra assisterande coach i Ludde (Degernäs) som hjälpt mig.”
“Vi har match i Champions League om bara sex dagar, så det är kort om tid att förberedda oss på. Tar vi oss dit så väntar lag på en helt annat nivå än vi spelat mot tidigare.”
“Vi jobbar hela tiden med att utveckla oss själva. Ny säsong och det är ett annorlunda lag i år mot tidigare. Vi får se på vilken nivå vi är, nu gäller det att förberedda oss inför Kataja nästa tisdag.”
“Klart vi är favoriter, vi har spelat fem finaler i rad och vunnit fyra. Vi kommer göra allt vi kan för att vinna igen. Svårt för mig att säga något om favoriter då jag varit helt inne i landslaget, men Borås, Luleå och Norrköping kommer säkerligen vara med i toppen.”

Jordi Juste (assisterande coach), Nässjö:
“Jag tror absolut att vi kan vara med och tävla med de andra lagen. Vi har ett par nya unga och hungriga spelare som är redo att tävla.”
“Nyckelspelare blir Dartaye Ruffin som är med här idag, även Mantas Griskenas och vår nye amerikan Auston Barnes och pointguarden Milos Latkovic.”
“Vår målsättning är att fajtas varje dag och mot alla lag. De lag jag har sett hittills är Uppsala och Borås. De tillsammans med Norrköping och Södertälje är favoriter.”

Adnan Chuk, Norrköping:
“Självklart kul att höra att vi hör till favoriterna, men det ska spelas om det också. Vi påbörjade ett projekt förra året och bytte inriktning på hur vi ska spela basket. Gick ifrån att springa mycket till att spela tuffare försvar och spela den basket som för det mesta spelas ute i Europa. Det var början på ett treårsprojekt.”
“Vår målsättning är att vara topp fyra. Vilket gör att, om man har råd, får spela internationellt nästa säsong. Vilket är något som vi vill göra.”
“Man måste nästan vara sjuk om man inte pratar om Södertälje som en av favoriterna. Men det är ganska tidigt och fortfarande 16-17 dagar kvar tills det startar på riktigt. Av de lagen jag sett ser Luleå och Södertälje starka ut, de är mina favoriter.”

Henrik Svensson, Malbas:
“En stor utmaning väntar. Vi visste om redan förra säsongen att vissa spelare skulle gå vidare efter ett år. Sedan fick vi reda på under våren att vi var tvungna att skära i budgeten rejält. Vi har bytt många spelare, i princip bara Fredrik Larsson som är kvar.”
“Inte realistiskt att vi ska göra en bättre säsong än i fjol då vi gick till kvartsfinal. De säger att år två är det svåraste, och det gäller inte bara för oss i laget utan hela föreningen.”
“Jag har försökt rekrytera spelare efter hur jag vill att vi ska spela. Målsättningen är självklart att gå till slutspel. Jag tippar att Södertälje vinner ett femte guld, men tror att Luleå, Norrköping och Jämtland kommer kunna utmana dom.”

Torbjörn Gehrke, Jämtland:
“Vi kommer inte vara kvar där vi varit de senaste säsongerna. Första året gjorde jag en liten missräkning, värvade fel amerikaner för att passa in med våra svenska spelare. Förra året vann vi fler matcher, men hade fysiska bortfall som inte var med i budgeten. I år är det läge att flytta fram förväntningarna.”
“Det här är tredje steget. Vi har nio spelare som varit med ett eller två år i ligan. Har också tillbaka två importer från i fjol.”
“Det är ganska öppet om positionerna 3-7, jag tycker vi ska vara med och slåss om en semifinalplats. Fjantigt att säga något annat än att laget med fyra raka SM-guld, Södertälje, är favoriter. Frågan är vilka som möter dom i finalen, jag hoppas det kan bli vi.”

Jonte Karlsson, Borås:
“Jag försöker inte bry mig om vad andra säger, en sak som man lär sig med åldern. Jag älskar det här jobbet, men trodde inte jag skulle få den här möjligheten. En ynnest att få vara här i Borås. Det ska också bli skönt att kunna visa lite känslor och slippa vara politisk hela tiden.”
“Det räcker med att jag säger något, så blir det en rubrik i tidningarna. Jag får vara försiktig med vad jag säger.”

“Klart när man är här, så tävlar man. Jag tycker inte om att förlora, men det Borås Basket vill göra med den här nya satsningen är att gå tillbaka till det som står i vårt klubbemblem, bjuda på en bra produkt likt vår slogan “Enjoy the passion”.”
“Vi har en kul mix med spelare, ett par nya unga Boråsare som fått mycket speltid under försäsongen. Tre nya amerikaner, vår nummer 42 Trayvonn Wright kommer bli något extra att se.”
“Målsättningen är att ha mycket publik och spela en basket med känslor och engagemang. När vi blir friska och alla är med så har vi en hög målsättning (först vara topp åtta).”
“Jag är medveten att många kommer ha åsikter. Jag ska försöka göra mitt bästa, jag kan inte så mycket om de andra lagen. Kommer inte säga Borås just nu, så jag avstår frågan om vem som är favorit till SM-guldet.”

Peter Öqvist, Luleå:
“Kraven ska vara höga och är det i Luleå. Det är en styrka tycker jag med många som har olika åsikter. Men börjar man enbart famla efter resultat så kommer man bara greppa något i luften. Vi måste hela tiden göra sakerna lite bättre än vi gjort tidigare. Vi har ett spel och sätt att spela basket som har spelats uppe i norr i många år.”
“Det var dags för Alex Wesby att han fick åka hem till familjen, haha. I stället har vi några nya ansikten som ska bära laget, vilket blir kul. Nytt och fräscht och ett jätteroligt lag att coacha.”
“Vi har en fin svensk stomme, med lite ungt och lite rutin, samt våra tre u20-landslagsspelare. Nya importer i Brandon Rozzell och Quinton Upshur som kommer bli sevärda.”
“Guld? Det är väl därför vi är här – klart vi vill vinna guld. Ingen kommer sätta oss som favorit, men det är det som vi jobbar för och jag håller oss som favorit.”

 

12.38
Johannes Wohlert, SBBF:
– I fjol införde vi att lagkaptener och mediarepresentanter röstade. Föll väl ut så det kommer vi fortsätta med. De utmärkelserna kommer som tidigare att delas ut under slutet av säsongen.

12.30
Då var vi tillbaka från Bonnierförlagen här i Stockholm. Magnus Dahlborn inleder att skicka mikrofonen vidare till SBBF:s ordförande Mats Carlson som pratar om EM-kvalet som nyligen avslutats. Han pratar även om de olika integrationsprojekt som förbundet jobbar med, lite om landslagen och de olika basketligorna.

En av nyheterna inför säsongen är att vi anpassat den svenska ligan till vad som gäller internationellt. Bland annat gäller det antalet hemmafostrade spelare som måste finnas med, minst sex stycken. Ytterligare en regel att max tre stycken får komma utanför EU/EES.
– Vi tror det kommer bidra till att ännu fler svenska spelare får speltid, säger Mats Carlson.

_______________________________________________________________________
UPPTAKTSTRÄFF: Basketligan dam

10.40
Dags för lite mingel och intervjuer. Vi är tillbaka efter lunchen cirka kl 12.30 då herrarnas upptaktsträff drar igång.

Alberto Garcia, Östersund:
“Jag är glad att få vara i Östersund Basket. En ung klubb, med unga spelare och en ung coach. Vi har inget att förlora. Vi ska jobba hårt och försöka ha kul den här säsongen.”
“Sju nya spelare i laget från det som gick upp i fjol. Vi har verkligen inget att förlora och ska försöka nå slutspelet, sen får vi se hur långt vi kan gå. Ärligt talat vet jag inte så mycket om de andra lagen. Vi förbereder oss för en match i taget.”
“Luleå och Udominate är på papperet de bästa lagen. Men i slutet av dagen är det fem mot fem på planen.”

David Leman, Visby:
“Vi har många spelare som kommer från Gotland, kärnan kvar från förra året. Vi har bland annat lyft upp en tjej född 2000, Tova Ihse. Vi vill ha hungriga spelare som vill spela uppoffrande, med energi och med stort hjärta.”
“Ambitionen är att slåss om SM-guldet inom ett par säsonger. Nu gäller det att ta ytterligare ett steg. Finns ett stort intresse för sport på Gotland. När det går bra och skrivs mycket så vaknar publiken och folket tar sig till matcherna.”
“Målet att ta sig förbi kvartsfinal.”

Kelly Grant, Uppsala:
“Vi har tappat nio av våra spelare från i fjol, men jag hoppas att vi kan förstärka laget under säsongen. Vi behöver en rutinerad pointguard och en center. Vi har många som tidigare inte har spelat i ligan, men får vi en pointguard och en center så är målet semifinal.”
“Vi måste vara realistiska. Beskedet kom sent att vi skulle fortsätta i damligan, vi ligger efter i förberedelserna. Första gången i min karriär som jag coacher ett så här ungt lag, en stor utmaning för mig.”
“Med den här gruppen är kvartsfinal en stor utmaning, men kan vi få förstärkning så finns absolut möjligheten att gå till semifinal. Udominate är stora favoriter till guldet.”

Tamara Ruzic, Udominate:
“Jag känner ingen press men accepterar att vi är laget att slå i år. Vi har tolv svenska spelare, totalt 17 spelare i truppen och många landslagsspelare. Men jag känner ingen press, vi ska njuta av det vi gör. Vi har en bra mix med erfarna och mindre erfarna spelare. Det är en process och vi måste jobba hårt hela säsongen.”
“Vi har höga förväntningar på oss det vet vi, även om Udominate är en ung klubb. Vi ska försöka sätta svensk basket på kartan i EuroCup. Ambitionen är att gå längre i EuroCup än i fjol, det vill säga gå vidare från gruppspelet.”

Viktor Bengtsson, Telge:
“Vi är mesta mästarna på damsidan, med nio guld i rad. Självklart är Telge en klubb med stora förväntningar, men att vi ska vinna SM-guld är kaxigt sagt. Men jag hoppas vi ska ha en bra chans på semifinal, det blir viktigt att undvika plats sju och åtta.”
“Grunden är att bygga vidare på våra gymnasiespelare.”
“Jag växte upp bara 500 meter från Täljehallen och har i många år tränat ungdomslag, att få jobbet som headcoach för Telge är otroligt roligt.”
“Jag kan inte vara tråkig och säga att vi ska gå till slutspel, åtta av tio lag går ju dit. Vi har en bra chans på semifinal. Favoriter är tveklöst Udominate.”

Jesper Sundberg, Norrköping:
“Vi har två stycken födda -00, Vanessa Taylor, bra defensiv spelare och även Alva Nunez. Sedan två födda -99 i startfemman. Vi ska göra det så bra som möjligt trots ett mycket ungt lag.”
“Viktigt att alla gör vad dom ska göra på planen. Vi ska utvecklas varje dag, och har inte råd att göra misstag.”
“Det blir tufft men vår målsättning är att i alla fall undvika kval, det må låta tråkigt. Tajt efter de två topplagen (Udominate och Luleå). Sett till andra lag i ligan spelar vi annorlunda. Pratar inte mycket om fart och rolig basket. Vi ska spela mer tråkig och långsam basket. Jag tror Udominate kommer att vinna.”

Robin Sandberg, Mark:
“Man får vara försiktig med att gå direkt från svart till vitt, utan kanske först gå till grå. Vi tar det steg för steg. Vi kommer från en liten stad och det här är ett långsiktigt arbete.”
“Min ambition är att vi ska vara i ligatoppen om ett par säsonger. Jag tycker det är kul att få utmaningen att coacha ett ligalag, trots att jag bara är 23 år, men det är bara en siffra på ett papper.”
“Jag hoppas man kommer få se ett väl förberett Mark. Det kan bli magplask eller succé, men första årets mål är slutspel. Jag tror det blir Udominate som lyfter bucklan. Utmanare är Luleå och Alvik.”

David Visscher, Luleå:
“Viktigt att vi trivs tillsammans, tränar bra och spelar så bra basket som vi kan så får vi se hur långt det räcker. Inte så enkelt i Luleå, många som har åsikter om hur vi spelar. Vi har i år ett yngre och mindre rutinerat lag än man haft i Luleå de senaste åren.”
“Klubben har en sund målsättning med spelet i EuroCup, att vi samlar erfarenhet och så får vi se hur det går. Men alla vi tävlingsmänniskor vill så klart gärna gå vidare från gruppspelet.”
“Lätt att fokus blir på Umeå och Luleå, men jag tar gärna hem SM-guldet.”

Johanna Ericsson, Eos:
“I stort sett samma lag som har spelat ihop de senaste två åren, både i ligan och i Basketettan. Enda skillnaden är att klubben låtit oss ta in spelare utifrån. Målsättningen är slutspel, men vi satsar ändå lite högre och önskar att hamna topp sex.”
“Udominate och Luleå känns i en klass för sig. De andra vet jag inte mycket om.”

Jurgita Kausaite, Alvik Basket:
“Jag gillar verkligen det här laget. Det känns väldigt bra för mig personligen att vara tillbaka i ligan. Vi har sju nya spelare och två nya coacher så det kommer ta lite tid att få ihop laget.”
“Jag hoppas vi kan gå till semifinal. Jag har inte sett så många av de andra lagen.”

 

09.35
Magnus Dahlborn dagens konferencier precis som förra året. Nu dags för Basketligan dam, och först ut är Alvik Basket och Jurgita Kausaite.

Dela inlägget