Fotograf: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Sverige föll mot Ryssland: “Bästa laget i hela kvalet”

Efter att ha hamnat i tidigt underläge, blev det förlust för Sverige i EM-kvalmatchen hemma mot Ryssland. Ryssland vann med 85-73.

Starten blev, återigen, för mycket för Sverige när EM-kvalet på hemmaplan inleddes i Uppsala under onsdagen. 11-0 i baken redan efter drygt två minuter i nybyggda IFU Arena – inför nästan 2 300 personer. Det kunde inte Sverige resa sig ifrån även om man kom tillbaka och gav Ryssland en rejäl match, trots förlust med tolv poäng.
– Ryssland är det bästa laget av alla i kvalet, inte bara i vår grupp. De har spelare som verkligen förstår basket. De skjuter i 12/18 trepoängare, vilket dödar oss. Vi hade för mycket respekt för dom i början, och måste lära oss att respektera oss själva bättre. Jag är nöjd med att vi visar karaktär. Vi gjorde många bra saker, men också en hel del dåliga, säger den svenska förbundskaptenen Vedran Bosnic efter matchen.

Chris Czerapowicz var en av de bästa svenska spelarna och sköt i 14 poäng totalt:
– Det var samma visa som förra matchen. Vi måste starta matchen starkare, men vi gjorde det ändå bra och kunde komma tillbaka, men totalt sett måste vi bli stabilare och inte dippa så mycket som vi gör. För min egen del kom jag igång alldeles för sent och missade två lätta skott i början.

Även om Sverige stretade på bra, så var det inget snack om vart segern skulle hamna. Ryssland var minst en klass bättre än Sverige i kväll och när storstjärnan Timofey Mozgov satt på bänken, så kom i stället Andrey Vorontsevich in och fullständigt sköt sönder Sverige. Och det kanske är som Vedran Bosnic sa på presskonferensen:
– Ryssland kommer vara en av de stora medaljkandidaterna i EM 2017.

Närmast för svensk del väntar Bosnien-Hercegovina hemma på Hovet, Stockholm nästa onsdag (14/9). Vinst där med minst fyra poäng och det finns en chans att fortfarande nå EM-slutspelet näst sommar.

Bakom Södertälje-stjärnan Nick Spires 16 poäng sköt Uppsalas Alexander Lindqvist i 15 inför hemmapubliken.

MATCHFAKTA:
Sverige–Ryssland 73–85

(8–21, 20–17, 24–23, 21–24)
Poäng, Sverige: Nick Spires 16, Alexander Lindqvist 15, Chris Czerapowicz 14, Ludvig Håkanson 13, Joakim Kjellbom 6, Dino Pita 5, Tobias Borg 3, Thomas Massamba.
Ryssland: Andrey Vorontsevich 20, Dmitry Khvostov 16, Dmitry Kulagin 15, Timofey Mozgov 11, Andrey Zubkov 7, Evengy Baburin 6, Sergey Bykov 3.
Publik: 2 280.

 

______________________________________________________________
MATCHEN DIREKT:

Q3 10:00: Sverige-Ryssland 52-61
Andrey Vorontsevich har stängt (?) den här matchen med sina 13 poäng (18 totalt) bara i den tredje perioden, totalt 23 av ryssarna som spelar riktigt bra och ser ut att ha kontroll på den här matchen med en period kvar, även om Sverige avslutade riktigt starkt och underläget är “bara” nio poäng med en rond kvar. Nick Spires har skjutit i 14 poäng. Publiksiffra: 2 280 personer

HALVTID: Sverige-Ryssland 28-38
Sverige var rejält på gång och ryssarna var skakade i inledningen av den andra perioden. Men sedan vaknade den ryska björnen till liv, och när Sverige hade förtvivlat svårt att få i bollen så rann det ganska snabbt iväg till de tio poäng det är efter halva matchen. Tidigare Södertälje-spelaren Chris Czerapowicz poängbäst i det svenska lägret med sju poäng. Dmitry Khvostov poängbäst i hela matchen med sina nio.

Q2 1:20: Sverige-Ryssland 14-21
Sex snabba poäng, med chans på sju, och Ryssland tar en tidig timeout. Bra intensitet i det svenska spelet just nu.

Q1 10:00: Sverige-Ryssland 8-21
Inget snack om vilket lag som startat bäst. Sverige har stora problem att få bollen i korgen. Det tog nästan fem minuter innan Ludde Håkanson kunde sätta de första förlösande poängen. Tendens till bättre Sverige på slutet, men ryssarna är tveklöst bättre – i alla fall än så länge. Dmitry Khvostov poängbäst med sex poäng.

Q1 2:30: Sverige-Ryssland 0-11
Mardrömsstart för Sverige, och Vedran Bosnic tvingas ta timeout redan efter två och en halv minut. Ryssland ser riktigt bra ut.

Dela inlägget