Fotograf: FIBA Europe

Sverige föll – efter stark insats

Det blev förlust för Sverige när EM-kvalet för herrar inleddes under lördagskvällen. Bosnien-Hercegovina på bortaplan blev för svåra och Sverige föll med knappa 71-74.

Det blev en tung förlust för Sverige i den första EM-kvalmatchen av fyra i Sarajevo. Inför en fullsatt arena gav förbundskapten Vedran Bosnic och laget allt. De gav hemmalaget en match de sent skall glömma, men där marginalerna tyvärr vägde till Sveriges nackdel i slutminuterna. Slutresultat 74-71.

Bosnien-Hercegovina rivstartade matchen. Ett chockat Sverige nästintill såg på när Bosnien omgående tog ledningen med 6-0. Vrålet i arenan när den första dunken kom redan efter någon minut var öronbedövande med 6000 på läktarna.
– Vi visade dem för mycket respekt i början av matchen. Vi ger dem en onödig dryg 10-poängsledning. Därefter kontrollerar vi matchen på ett helt annat sätt, säger Vedran Bosnic.

Mycket riktigt var det ett nytt Sverige som kom ut på planen i andra perioden. Nu såg man självförtroende hos de svenska spelarna, och även om inte man kom till under korgen i första halvlek täppte man till bakåt och fick i en större del av distansskotten.

I tredje perioden går Sverige upp i ledning, 42-40. Då vaknar den nu relativt sovande hemmapubliken. Påhejade av 17-årige underbarnet Dzanan Musa i Bosnien, som nog får ses som en av matchvinnarna i motståndarlaget med sina 19 poäng, reser sig publiken som en kropp på läktarna. Nu är det tryck på Sverige.

Bosnien går om Sverige och upp i ledning efter bara ett par minuter igen och är nära att dra ifrån ordentligt men Sverige biter sig kvar. Det blir i slutändan en förlust men dom dock handlar om marginaler.
– Vi följer 80% av vår gameplan. Det är inledningen av matchen, den första perioden, som vi inte spelar vårt spel. Men med tre starka perioder har vi alla chanser i världen framåt i kvalet, säger Bosnic.

Sverige har i slutminuterna chansen att ta matchen till förlängning med tre poäng upp och det kunde lika gärna ha blivit så. Sverige sista skott sitter i nätet men det är en tvåpoängare och för mycket tid kvar på klockan. Bosnien får ett enkelt break och matchen är över.
– Killarna skall vara otroligt stolta för vad de åstadkommit i kväll, trots förlust. Inför matchen mot Ryssland på onsdag behöver vi bli mer aggressiva. Då kommer det bli riktigt intressant, avslutar Bosnic.

MATCHFAKTA:
Bosnien-Hercegovina–Sverige 74–71
(25–16, 15–19, 10–15, 24–21)
Poäng, Bosnien: Jusuf Nurkic 19, Dzanan Musa 19, Mirza Teletovic 12, Elmedin Kikanovic 6, Milan Milosevic 6, Nemanja Gordic 5, Adin Vrabac 4, Adi Zahiragic 3.
Sverige: Christopher Czerapowicz 16, Ludvig Håkanson 15, Alexander Lindqvist 12, Joakim Kjellbom 6, Dino Pita 6, Carl Engström 6, Jonathan Person 4, Tobias Borg 3, Anton Gaddefors 3.

_________________________________________________________________________________________
SÅ VAR MATCHEN – PERIOD FÖR PERIOD:

END Q3: Bosnien-Sverige 50-50
Sverige inledde den tredje perioden riktigt bra och hade ett tag ledningen med 42-40. Bosnien tog sig dock förbi och hade 50-44 med två minuter kvar. Men Sverige gav sig inte, satte sex raka poäng och det är helt lika med en period kvar. Spännande avslutning att vänta!

HALVTID: Bosnien-Sverige 40-35
Klart bättre Sverige i den andra perioden, en period som man också vinner med 19-15 och nu är underläget “bara” fem poäng. Defensiven är betydligt bättre än vad den var i första. Och bättre kontroll på Nurkic som endast sköt i två poäng i period två, 15 totalt. Poängbäst i Sverige är fortsatt Alexander Lindqvist med tio poäng.

END Q1: Bosnien-Sverige 25-16
Bosnien fick en kanoninledning på matchen, gick snabbt i från till 6-0. Men Sverige stressade inte upp sig och fick lite mer ordning på spelet, även om den bosniske stjärnan Jusuf Nurkic har gjort lite som han ville i den första perioden med 13 poäng och fem returer på kontot. Alexander Lindqvist poängbäst i Sverige med fyra poäng.

Dela inlägget