Fotograf: Montage

Här är Jämtlands nye pointguard

Jabril Durham, så heter Jämtland Baskets nye spelfördelare i Basketligan. Durham mäter 185 centimeter och beskrivs som en klassisk pointguard med bra spelförståelse, snabbt första steg och ihärdig försvarsspelare.

Den sista importplatsen i Jämtland Baskets ligatrupp inför säsongen är nu lagd och det blev som väntat den kanske viktigaste positionen, pointguarden, som landade. Amerikanen Jabril Durham, som kommer direkt från spel i en av USA:s bästa collegeserier, Southeastern Conference (SEC) där han startade för University of Arkansas (Razorbacks) under fjolåret. Motståndet utgjordes av flera spelare som gick tidigt i årets NBA-draft, med bland annat LSU:s storstjärna Ben Simmons som valdes som nummer ett av Philadelphia 76ers.

22-årige Durham var framträdande i flera individuella statistiska tabeller i SEC och i hela USA med en andra plats i assists med 6,3 per match (12:a i landet), trea i steals med 1,6 per match. Jabril var dessutom 1:a i SEC i förhållandet mellan assist och turnovers med 3,6 assist/TO (5:a i hela NCAA). Han var den enda spelaren i USA som under fjolåret hade flera matcher med över 10 poäng, 10 assists och 5 steals.
– Vi har letat efter en ”pass-först” pointguard som kan styra vårt anfallsspel och som kan spela press-försvar över hela planen. Jabril kan också göra poäng vilket han visade under sin tid i juniorcollege men är framförallt en noggrann speldirigent med väldigt få bortkastade bollar i jämförelse med hans produktion vilket hans statistik visar. Han har dessutom spelat på allra högsta collegenivå mot flera spelare som går raka vägen in i NBA, säger Jämtland-coachen Torbjörn Gehrke och fortsätter.
– Jabril gjorde också ett väldigt gott intryck på oss och verkar vara en jordnära kille som har säkert kommer att smälta in i laget och staden snabbt.

Jabril kommer alltså att ta över dirigentrollen från fjolårets succéguard, Corin Henry, som vann skytteligan och kommer att spela i den franska andraligan i vinter.
– Trots att Jabril saknar erfarenhet från europaspel, så är vår känsla att han är en stabil ledare på planen och att vi sammantaget kan bli både mer effektiva och mer attraktiva att titta på. Vår bakplan känns riktigt intressant, inte minst försvarsmässigt, säger Jämtlands klubbdirektör Peter “Pecka” Johansson.

Durham anländer tillsammans Dino Cinac, Preston Purifoy och Mike Brusewitz senare i veckan. Jaan Puidet väntar på slutgiltigt besked om han kommer att vara med i Estlands EM-kval under kommande veckor.

Jabril Durham om flytten till Östersund, Jämtland Basket och den svenska Basketligan:
– Jag vill tacka Jämtland Basket för den här chansen och jag kommer som hungrig rookie att göra allt för att vi skall vinna och hoppas kunna göra skillnad i Basketligan. Vill också tack min familj, mina vänner och min agent för allt stöd.

Fakta / Jabril Durham:
Längd: 185 cm
Position: Pointguard
Född: 1994
Vikt: 80 kg
Nationalitet: Amerikan

SILLY SEASON 2016/17: Så är läget i ditt lag!

Text: Jämtland Basket

Dela inlägget