Fotograf: Montage

Här är Sveriges motståndare i EM-kvalet

Den 3 september. Då inleder Sverige EM-kvalet borta mot Bosnien-Hercegovina. Vi har kartlagt Sveriges motståndare.

RYSSLAND
Ryssland är rankade sjua i världen och har ett starkt lag. Den nya förbundsordföranden är den förre storspelaren Andrei Kirilenko som gjorde en lång karriär i NBA. Han har lyckats samla laget för en gemensam satsning. Dock har Rysslands nyckelspelare Alexei Shved skadat sig och är borta från EM-kvalet. Shved gjorde 16 poäng per match i EM 2013 och tog sitt lag Lokomotiv Kuban till semifinal i Euroleague (motsvarigheten till fotbollens Champions League) i år. Det är också den duktige skytten Vitali Fridzon.

Kvar är dock den 220 centimeter långe centern Timofey Mozgov. Han vann NBA med Cleveland Cavaliers i år, men skrev nyligen på ett kontrakt värt 544 miljoner kronor med Los Angeles Lakers.

Ryssland har inte förlorat en enda match under uppladdningen men kom undan med blotta förskräckelsen mot Georgien, som man lyckades besegra efter förlängning. I onsdags vann Ryssland med 80-62 mot Finland.

Länkar:
Hemsida: http://www.russiabasket.ru/
Eurobasket.com: http://www.eurobasket.com/Russia/basketball.asp

BOSNIEN-HERCEGOVINA
Bosnien-Hercegovina har på papperet ett av sina starkaste landslag någonsin. Med två storstjärnor i form av Mirza Teletovic (Milwaukee Bucks) och Jusuf Nurkic (Denver Nuggets) är man relativt säkra på att klara avancemang till EM. Teletovic är en av NBA:s bästa trepoängskyttar och Nurkic är en 213 centimeter lång center som kallar sig själv ”Bosnian Beast”.

Förbundskapten Vedran Bosnics kommentar på detta uttalande är: ”Yes, but the is right.” Bosnien Hercegovina har dock inte fått spelet att stämma riktigt under uppladdningen. Laget förlorade mot Belgien, ett Belgien som Sverige slagit under sommaren. Icke desto mindre kommer lagets publikstöd i Sarajevo, och i Sverige, vara enormt.

Länkar:
Hemsida: http://www.basket.ba/ksbih/bih/index.php
Eurobasket.com: http://www.eurobasket.com/Bosnia/basketball.asp

Sveriges matcher i EM-kvalet:
Lördag 3 september, kl. 20.15: Bosnien-Hercegovina – Sverige (Sarajevo)
Onsdag 7 september, kl 20.00: Sverige – Ryssland (IFU Arena, Uppsala)
Onsdag 14 september, kl 20.00: Sverige – Bosnien-Hercegovina (Hovet, Stockholm)
Lördag 17 september, kl 13.00: Ryssland – Sverige (Krasnodar)

Dela inlägget