Fotograf: Svenska Basketbollförbundet

Svensk seger i första träningsmatchen

Sverige vann mot Danmark med 87-73 (41-37) i den första träningsmatchen inför EM-kvalet. Svenskarna hade kontroll på tillställningen från början till slut. Redan under söndagen spelar Sverige en till match mot Danmark i Södertälje.

Sverige inledde på ett typiskt Södertälje Kings-spel där Jonathan Person hittade Nick Spires för en alley oop. Hemmalaget tog kommandot men danskarna hängde med genom att attackera korgen. Efter några minuter fick dock svenskarna kontroll på danskarnas attacker samtidigt som trepoängsskyttet och returtagningen var starkare.
– Första matchen är alltid tuff. Särskilt nu när vi ännu inte har hela laget på samma fysiska nivå då flera spelare dras med småskador. Vi försöker fortfarande hitta balans i laget. Men jag är mycket nöjd med attityden från killarna idag. De kämpade och det är viktigt för mig. säger förbundskapten Vedran Bosnic.

Sverige tog en ledning med 29-18 efter den första perioden efter att Dino Pita satt en trepoängare i den sista sekunden. I den andra perioden fick dock danskarna bättre koll på Sveriges spel och lyckades att bromsa upp värdarna. Framåt handlade det mesta i Danmark kring Adam Darboe (17p) som är otroligt skicklig på att skapa sitt eget skott. Danmark vann den andra perioden med 19-12 och i halvtid var ställningen 41-37 till Sverige.
– Vi vann returtagningen i matchen, det var ett av målen. Vi sa innan matchen att vi skulle hålla nere turnovers till under 12, det klarade vi inte idag (15). Positivt är att Danmark gjorde fler, 22 stycken. Defensivt tycker jag att 25 minuter av matchen var bra, resten mindre bra. Det ska vi förbättra i morgon, fortsätter Bosnic.

Sverige gjorde 9-0 och ryckte fram till 50-37 i tredje perioden. Nick Spires och nyblivna Polen-proffset Christopher Czerapowicz var på spelhumör och ökade intensiteten. När även Tobias Borg kom igång var segern för Sverige inte hotad. Danmark kom inte närmare än sex poäng och Sverige vann till slut med 87-73. Ludde Håkanson spelade inte för Sverige då hans nya klubbkontrakt inte är klart ännu, det beräknas dock blir klart inom kort. I stället fick i första hand Jonathan Person och Thomas Massamba dela på pointguard-sysslan.

På centerpositionen spelade Joakim Kjellbom och Nick Spires mest och på position 2-4 var Alexander Lindqvist, Martin Pahlmblad, Dino Pita, Tobias Borg och Christopher Czerapowicz de mest anlitade.
– I morgon bitti ska vi titta på och analysera matchen från idag innan vi möter Danmark igen. Därefter har vi har vi ett par veckor på oss att bli bättre och bättre varje dag. Den chansen ska vi ta, avslutar Bosnic.

SVERIGE–DANMARK 87–73
Poäng, Sverige: Chris Czerapowicz 16, Tobias Borg 12, Nick Spires 12, Joakim Kjellbom 10, Jonathan Person 9, Dino Pita 9, Thomas Massamba 9, Alexander Lindqvist 5, Martin Pahlmblad 5.

Text: Svenska Basketbollförbundet

Dela inlägget