Fotograf: Josefine Loftenius / Bildbyrån

Södertälje är svenska mästare – för fjärde året i rad

Det blev inte många poäng gjorda under de första tre perioderna i den fjärde finalmatchen mellan Södertälje Kings och Norrköping Dolphins, men tack vare en mer poängrik sista period slutade matchen ändå 60-63.

Drygt 1 980 personer hade kommit för att se Södertälje Kings bli svenska mästare för fjärde året i rad och bakom laget fanns en hel sektion av gröna Kings-fans.
– Uppoffring, hårt jobb, kunskap, laginsats. De har lärt sig massor, varje dag något nytt. De har genomgått en stor utveckling i och med europaspelet. Vi har ansträngt oss för det här. Om man tittar på de tidigare matcherna var vi bättre än dem, vi kontrollerade dem. Men jag vill ge mycket beröm till Norrköping. De har Mario, Johnell, Adnan som är mina gamla spelare. Varje morgon när jag vaknar känner jag mig extremt glad. Med skador och allt har vi behållit vår starka karaktär. Det känns fantastiskt att bli mästare här i Sverige och jag trivs i klubben. Men om något skulle dyka upp, något stort, får vi se vad som händer, säger Södertäljes headcoach Vedran Bosnic.

Dolphins fick inte den starka inledning som hade behövts för att ta kontroll. Det var i stället Kings-dominans på golvet med Davis Lejasmeiers i högform. Det var först när Josh Hairston kom in som en viss höjning av energinivån kunde märkas hos hemmalaget och under den andra delen av q1 stannade gästernas fina inledning upp vilket gav Dolphins möjlighet att hämta ikapp. Många poäng blev det dock inte för något av lagen under perioden som slutade 11-13.
– Det var tufft försvar från båda lagen. Vi fick öppna skott som vi inte kunde sätta. Det känns ofattbart, alla gick ihop tillsammans, som ett lag och vann tack vare att vi satte våra skott, att Skyler satte dem. Vedran är en bra coach, han har gjort mig bättre i pick and roll och till en bättre passare. Stort tack till coacherna, det här är det bästa laget jag någonsin har spelat i, säger Lejasmeiers.

Båda lagens tuffa försvar gjorde det svårt att komma till avslut i anfall och poängen fortsatte vara sällsynta. Av samma anledning var också antalet turnovers relativt många och för Dolphins del närmade de sig tvåsiffrigt redan i halvtid. Men på grund av Kings oförmåga att få bollen i korgen kunde Dolphins än en gång hämta upp underläget och i det hade Mikael Lindquist en viktig del. Det var med nöd och näppe Skyler Bowlin tillförde tre värdefulla poäng till protokollet strax innan signalen för halvtidsvilan ljöd. Att Kings ledde returtagningen med 24-14 efter två perioder var ett viktigt skäl till att ställningen var 20-23.
– Det var en mental utmaning att vinna, det var riktigt dåligt i första halvan och de gjorde ett bra jobb med att ta bort mig. Det har inte varit enkelt trots att de blev fyra noll i matcher. När det var tufft var det bara att fortsätta positivt, jag har tagit samma skott hela säsongen. Det är en otrolig klubb, vi visste att det skulle bli tufft, säger finalseriens MVP Skyler Bowlin.

Den tredje perioden har inte varit Kings bästa i de senaste matcherna, men den här började mindre illa. Inte för att skyttet blev så mycket bättre, men för att Dolphins hade svårigheter att vårda bollen och fortsatte ha problem med returtagningen. Det var dock långt ifrån något övertagande av kontroll det handlade om och inför den sista perioden var ställningen 33-37.

Halvvägs in i den sista quartern såg det ut som om Kings skulle kunna skaffa sig momentum, men det lyckades Norrköping ändra på och knappade istället in till 46-47 när tavlan visade 03:24. Eftersom båda hade lagfoul var det många poäng som gjordes på straffkast under de sista minuterna av matchen. Bowlins trepoängare när 53 sekunder återstod tog upp Kings i en fempoängsledning som var tuff för Dolphins att tackla, framför allt för att den bidrog till att öka på avståndet.
– Det finns inget kvar, ingen energi, inga känslor, det går inte att sätta ord på. Det är så värt alla timmar per dag. Att jag blev MVP är grädden på moset, i tillägg till guldmedaljen, allt vi har jobbat för. Vi har haft våra upp- och nedgångar, skador, men det här uppväger allt sådant. Vi vann för att vi har hög arbetsmoral, bra coacher och bra karaktär. Vedran tillåter inte ovårdat språk eller dålig attityd. vet vad en spelare har inuti, kapaciteten, det är värdefullt, fortsatte Bowlin.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Matchfakta:
Norrköping-Södertälje 60-63

(11-13, 9-10, 13-14, 27-26)
Poäng, Norrköping: Mickael Lindquist 17, Josh Hairston 13, Joakim Kjellbom 8, Tim Schüberg 6, Zarko Jukic 6, Jaka Brodnik 4, Johnell Smith 4, Rickard Eriksson 2.
Södertälje: Skyler Bowlin 21, Davis Lejasmeiers 13, Chris Czerapowicz 7, Dino Pita 6, Toni Bizaca 6, Nico Spires 4, Aaron Anderson 4, Mike Joseph 2.
Publik: 1 983.

(Södertäljes mästare med totalt 4-0 i matcher)

Dela inlägget